Nova vest
Tenis

Subota, 12.09.2015.

11:15

Heroina dana XI: 'David' sa Sicilije

Pre petka nikada nije igrala polufinale nekog od četiri najveća turnira. Nije uzela ni set protiv naredne rivalke. Kvota na njen trijumf bila je 300.

Izvor:

Autor:

Default images
Getty Images

Ali, to nije sprečilo devojku sa Sicilije da nam ponovo pokaže ono u šta nas je sport nebrojana puta uverio – da David može da porazi Golijata – i te kako.

Tridesetdvogodišnja Italijanka Roberta Vinči napravila je senzaciju sezone, pobedivši neprikosnovenu vladarku ženskog tenisa Serenu Vilijams, na njenom terenu, u polufinalu US Opena.

Takođe, devojka rođena u Palermu 18. februara 1983. godine pokazala nam je možda i važniju stvar od sportske pobede, a to je trijumf volje. Nije odustajala Roberta, iako je sve bilo protiv nje, a njena odlučnost i čelična volja bile su najprimetnije posle gubitka prvog seta (6:2).

Prva teniserka sveta bila je u prepoznatljivom naletu, ali je 'sićušna' Roberta sve to junački izdržala i strpljivo čekala šansu da 'nategne praćku'.

Letela je na sve strane, neumorno vraćajući lopticu za lopticom, da bi svoju šansu dočekala u petom gemu drugog seta – nateravši rivalku na grešku i pretvorivši treću šansu u brejk – za, pomalo neočekivani, delirijum na tribinama. Nastavila je sa pametnom igrom, izdržala novu seriju napada Amerikanke i stigla do izjednačenja.

Na kraju smo obe bile pod velikim pritiskom, govorila sam sebi da samo treba da ubacim loptu u polje, da ne gledam gde je Serena i da po udarcu krenem da trčim na sve strane i da ne razmišljam. Danas je moj dan, izvinite“, poručila je publici sa osmehom trenutno 46. teniserka sveta.

Ono što je prethodilo ovoj rečenici dugo će se pamtiti na terenima Flašing Medouza. A, opet, ništa nije ukazivalo na to, pogotvo posle dva odigrana gema. Nervozna i glasna Vilijams napravila je novi brejk i tada se činilo da za Vinči nema spasa. Međutim, ona ponovo nije mislila tako. Nije se predala.
Sabrala se i oduzela, duboko udahnula i odgovorila istom merom. Pri tom, mlađa od sestara Vilijams imala je gem loptu. Nastavila je Italijanka u istom ritmu, da bismo u sedmom gemu odlučujućeg seta videli, ako ne najbolji, onda najupečatljiviji poen turnira.

Publika je euforično pratila svaki poen, mlađa od sestara Vilijams servirala je za ulazak u mirniju završnicu, ponovo imala gem loptu, ali je Italijanka ponovo imala odgovor. I to kakav. Vratila je nekoliko neverovatnih loptica, da bi na kraju pravovremenim izlaskom na mrežu i divnim volejom naterala protivnicu u očaj – gestikulirajući publici – "Hajmo, i ja sam ovde!".

Bila je svesna Vinči šta je čeka u narednom gemu, novi silovit napad snažne Amerikanke, ali i to je uspela da izdrži. Sprečila je nove dve situacije da ostane bez gema na svoj servis, da bi, ispostaviće se, poslednji gem, bio samo šlag na tortu. Bez izgubljenog poena naterala je gotovo sve svetske medije da im upravo ona bude glavna vest, publiku da ustane, Serenu da joj pruži ruku – pre nego što se uhvatila za glavu i počela da plače. Nije znala šta je snašlo, nije bila svesna...

Ovo je divan momenat za mene, ovo je san! Plasirala sam se u finale, dobila Serenu... Ovo je neverovatno za mene, sada imam toliko misli u glavi... Ovo je divan momenat za mene, ovo je san! Plasirala sam se u finale, dobila Serenu...", rekla je u dahu Vinči, "Ovo je neverovatno za mene, sada imam toliko misli u glavi... Kako sam se probudila rekla sam sebi da idem na teren i da uživam, da ne mislim o Sereni... Da li sam mislila da ću da pobedim? Ne!“.

Takođe, Italijani do sada nisu mogli da se pohvale da je neka od njihovih zemljakinja igrala za trofej na legendarnom Artur Ešu, a posle velikog finala moći će da kažu da je Italijnka osvojila njujorški Gren slem – pošto će joj rivalka biti sunarodnjica i godinu dana starija Flavija Peneta, koja je eliminisala Rumunku Simonu Halep.

Jedna od njih dve će posle finala u kom se nikada nisu našle, koje je na programu od 18 časova, stati rame uz rame sa Frančeskom Skijavone – jedinom Italijankom koja u svom vlasništvu ima trofej sa nekog od četiri najveća turnira.

I još nešto, osim što je sprečila Vilijams da se plasira u svoje deveto uzastopno finale, ispustivši ujedno priliku da se bori za svoju 22. GS titulu, Sena neće imati ima priliku ni da pokuša da u jednoj godini osvoji sva četiri Gren slema i tako ponovi uspeh legendarne Štefi Graf iz 1988. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve