Nova vest
Tenis

Nedelja, 06.09.2015.

13:45

Heroj dana VI: Umalo je odustao od samog sebe

Ulaskom u osminu finala US Opena izjednačio je svoj najveći uspeh na bilo kom od četiri najveća turnira, a samo pet poena delilo ga je od eliminacije.

Izvor:

Autor:

Default images
Getty Images

I te 2011. godine u Njujorku napravio je podvig, napravivši fenomenalan preokret protiv Stana Vavrinke.

Naš Viktor Troicki imao je prednost od 2:0 u setovima (6:4, 6:0) i egal u taj-brejku trećeg seta, ali to nije sprečilo Donalda Janga da zabeleži rezultat karijere.

Šta više, posle izgubljenog drugog seta bez osvojenog gema, delovalo je da će se momak iz Čikaga predati i da mu nema spasa, ali – dogodili se sasvim suprotno – zaigrao je kao u transu i izrastao u heroja dana. Njegov uspeh dodatno dobija na značaju jer je i u prvom kolu učinio isto, kada je 'okrenuo' Žila Simona.

S druge strane, Viktor će ostati upamćen po neslavnom 'rekordu', jer je u kratkom periodu tri puta ispuštao dva seta prednosti. Najpre je poražen od Vaseka Pospišila na Vimbldonu, a zatim i od Federika Delbonisa u okviru meča Dejvis Kupa. Ipak, nema sumnje da će sve ovo naterati Troickog da još više radi.

No, vratimo se našem heroju – koji je na najbolji mogući način iskoristio drastičan pad u igri Srbina, pametno koristio svoje šanse i, što je najbitnije, psihički se 'restartovao' na startu trećeg seta.

Posle lagano osvojenog prvog gema, izborio se za brejk, ali je Viktor ubrzo uzvratio istom merom. Međutim, ostao je Amerikanac u meču i nošen podrškom sa tribina izborio taj-brejk. Kao i do tada, nije srljao, protivnik je povećavao broj neiznuđenih grešaka, a on prvu set loptu pretvorio u set i nadu (7:3).

"Svestan sam činjenice šta me je u prošlosti sputavalo da dobijam mečeve, pogotovo ove koji iziskuju ogroman napor – kondicija. Pre dve godine sam prelomio da mi to nikada više neće biti problem – sada imam punu kontrolu", kaže Jang, "S druge strane, nekada sam se prosto i predavao, nisam se borio, i to je nešto što priznajem. Promenio sam stav, način razmišljanja, pristup terenu.. To je glavni razlog zašto sam slavio danas".

Izuzetno bučna, ali i nekorektna, publika na Grenstendu dobila je traženu dozu adrenalina, napravila 'užarenu' atmosferu, a njihov ljubimac duplim brejkom širom 'otvorio vrata' petog seta. Nije je propustio, da bi u odlučujućem delu meča videli još 'pakleniju' atmosferu i još veću i intenzivniju borbu.

Viktor se nekako isčupao na startu, spasavši tri brejk prilike, ali već u trećem gemu nije imao šanse. Nekada velika nada tenisa u SAD 'ljubomorno' je čuvala stečenu prednost, da bi posle novog teškog gema rutinski odservirao za meč – za erupciju na tribinama i duel sa Stanom Vavrinkom za četvrtinu finala.

"Pomislio sam da su digli ruke od mene, a što i ne bi kada je meni malo nedostajalo da učinim isto. Tada sam imao 19 godina, bio sam mlad i sve je bilo moguće... Sedam godina kasnije sve je drugačije, ipak ne predajem se. Tu sam. Imam 26 godina. I možda baš sad ulazim u svoj zenit, kao i neki drugi momci sa Tura, nije nemoguće", zaključio je Jang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve