Nova vest
Tenis

Četvrtak, 03.09.2015.

11:13

Heroj dana III: On je imao ženskog trenera pre Marija

Bez sumnje, kazahstanski teniser Mihail Kukuškin protekle noći je ostvario jednu od najvećih pobeda u karijeri.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

Kukuškin je slavio protiv Bugarina Grigora Dimitrova sa 6:3, 7:6, 2:6, 4:6, 6:4, i tako se plasirao u treće kolo US Opena, tek drugi put u karijeri u Njujorku, a četvrti put ukupno.

Ta pobeda za njega gotovo jednako vredi kao činjenica da je prekinuo neslavni niz, pošto je na prethodna četiri Gren slema takmičenje završio već u prvom kolu.

Može se reći da Kukuškin nije imao sreće na žrebu na poslednjim Gren slemovima, na primer, na Vimbldonu ga je već u prvom kolu čekao miljenika domaće publike Endija Marija.

Međutim, od tada se mnogo toga promenilo, što se vidi u igri kazahstanskog tenisera. Na početku poslednjeg Gren slema sezone je slavio protiv Jen-Hsuna Lua iz Kineskog Tajpeha, prepustivši mu samo šest gemova, a potom su svi očekivali rutinsku pobedu Dimitrova, ali je ona izostala.

Kukuškin je sjajno krenuo, da bi Bugarin najavio povratak u meč u drugom setu, a kada je uspeo da izbori peti set, retko ko nije pomislio da je Kazahstanac ’gotov’. Ipak, pronašao je snagu i ostvario veliki trijumf, koji je željno čekao da bi preokrenuo svoju sezonu. Naredni rival biće mu branilac titule Marin Čilić, a ako se bude borio kao protiv Dimitrova, svašta može da se desi.

Kazahstanskom teniseru je to, inače, tek druga pobeda nad igračem koji je među 20 na svetu, prva još od 2012. godine, kada je eliminisao Francuza Gaela Monfisa. Od tada, on je vrebao svoju šansu da se probije, ali je do sada nije iskoristio i najbolji plasman na ATP listi imao je u julu prošle godine, kada je bio 48.

Ono što priču o Kukuškinu čini posebno zanimljivom je činjenica da je on jedan od retkih tenisera koje trenira žena, a takav slučaj je još od 2009. godine. Međutim, pošto on nije toliko popularan, to tada nije bila neka vest kao što je bila prošle godine, kada je Endi Mari angažovao Ameli Morezmo.

Kukuškina trenira njegova supruga Anastasija, sa kojom je u braku od 2011. godine, pa je njihova veza drugačija od one koju imaju Mari i Morezmo. Kazahstanski teniser rođen u Volgogradu na treninzima bez pogovora sluša suprugu, ali je za sada njihova saradnja rezultirala samo jednim trofejem – u Sankt Peterburgu 2010. godine.

Teško je očekivati da bi Kukuškin mogao da stigne do druge nedelje US Opena, ali je sigurno da će moći da izvuče pouke iz meča sa Dimitrovim. Ko zna, ako to uspe da uradi u kratkom roku, možda napravi još neko iznenađenje u Njujorku...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve