Nova vest
Tenis

Petak, 05.09.2008.

22:35

Jelena u finalu!

Srpska teniserka Jelena Janković plasirala se u finale US Opena!

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Jelena je u prvom polufinalu savladala petog nosioca Ruskinju Jelenu Dementijevu sa 2:0, po setovima 6:4, 6:4. Meč na stadionu „Artur Eš“ trajao je jedan čas i 34 minuta. Protivnica druge teniserke sveta u borbi za titulu biće Amerikanka Serena Vilijams koja je u drugom polufinalu lako savladala Dinaru safinu - 6:3, 6:2.

Bilo je ovo peto polufinale Jankovićeve na nekom grend slem turniru, i prvi put da je naša teniserka prošla u finalni meč. Pre ovog turnira ona je igrala dva puta polufinala na Rolan Garosu, i po jednom na US Openu i Australijan Openu.

Polufinale sa Dementijevom Jelena je odigrala odlično, pre svega u defanzivi. Naša teniserka imala je čak 11 vinera manje (13-24), ali je meč ipak odlučila razlika u neiznuđenim greškama (Janovićeva 22, Dementijeva 42).

Dementijeva je, kao što se i očekivalo, od samog starta krenula sa agresivnim udarcima, i zahvaljujući tome bolje je otvorila prvi polufinalni duel. Ruskinja je odmah napravila brejk, a potom je u četvrtom gemu spasila četiri brejk lopte i povela sa 3:1.

Dementijeva je morala kad-tad da počne da greši obzirom na konstantno gađanje linija, i odličnu defanzivu Jankovićeve, i to se i dogodilo. Naredna dva gema išla su uz servis, a onda srpska Jelena dobija tri vezana gema (jedan brejk) i dolazi na korak od osvajanja prvog seta – 5:4.

U gemu u kojem je servirala za opstanak u prvom setu, Dementijeva je tri loptice poslala u mrežu, i Jankovićeva je, iskoristivši prvu set loptu, povela sa 1:0 (6:4).

Iako u prvom trenutku nije znala da ona servira, druga teniserka sveta je prvi gem drugog seta dobila bez izgubljenog poena, produživši tako niz na pet uzastopno dobijenih gemova. Dementijeva je u sledećem gemu prekinula tu seriju i izjednačila, a u trećem gemu je, uz nekoliko odličnih udaraca i nekoliko grešaka Jankovićeve, napravila brejk i povela sa 2:1.

Za Jankovićevu je potpuno normalna stvar da tokom meča gubi puno svojih servisa, pa se ni ovoga puta nije puno iznervirala zbog toga. Uspela je da izjednači već u narednom gemu, ali je potom ponovo dozvolila Ruskinji da joj oduzme servis i povede sa 3:2. U šestom gemu se činilo da Ruskinja ovoga puta neće posustati. Imala je Dementijeva nekoliko prilika za 4:2, ali Jelena se ponovo vratila i napravila novi brejk za 3:3.

Serija oduzetih servisa prekinuta je u sedmom gemu, iako je lako mogla da se nastavi. Ruskinja je ponovo agresivnom igrom došla do dve brejk prilike, ali nikako nije mogla da slomi Jankovićevu. Dementijeva je na kraju izbacila dve bekhend dijagonale u aut i Srpkinja je povela sa 4:3.

Osmi i deveti gem drugog seta doneli su potpuno različitu igru. Dementijeva je prvo izjednačila na 4:4, dobivši svoj servis veoma lako, a zatim je Jankovićeva dobila svoj gem bez izgubljenog poena za 5:4.

Pritisak na Ruskinju je u desetom gemu bio preveliki, i uz jednu duplu i još nekoliko neiznuđenih grešaka ona je poklonila našoj teniserki prvo gren slem finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve