Ispali Ferer i Blejk, srećna Safina

U subotnjem večernjem programu US Opena drama se nastavila – samo jedan meč završen je bez maksimalnog broja setova.

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2008.

06:00

Default images

Huan Martin del Potro pobedio je Žila Simona 6:4, 6:7 (4-7), 6:1, 3:6, 6:3, dok je Kei Nišikori savladao Davida Ferera 6:4, 6:4, 3:6, 2:6, 7:5. Na ženskom turniru Dinara Safina je neočekivano izgubila set od Timee Bačinski – 3:6, 7:5, 6:2. Najviše pažnje privukao je američki derbi na kraju programa, u kojem je Mardi Fiš šokirao zemljaka Džejmsa Blejka – 6:3, 6:3, 7:6 (7-4).

Fiš je u prvom Blejkovom servis-gemu napravio prvi brejk, ali je već desetak minuta kasnije bilo 3:3. Od tog trenutka Fiš je delovao kao apsolutni gospodar situacije. I u prvom i u drugom setu uspevao je da napravi brejk kada je najvažnije, čuvajući svoje gemove zahvaljujući briljantnom servisu.

U trećem setu Fiš je oduzeo Blejku servis za 3:2, a deveti nosilac je od prvih pet servis-gemova četiri dobio sa nulom, sve osim izgubljenog. Igrač broj 35 igrao je izuzetno sigurno do ključnog trenutka – kada je vodio 5:4 i imao servis.

Blejk tada uspeva da oduzme servis rivalu, pa je krenuo taj-brejk. Fiš je vodio 2:1, a na 2:3 dosuđena je sumnjiva lopta u korist Blejka (koji je dva puta tokom istog seta hok-aj sistemom preokrenuo pogršene odluke istog linijskog sudije). Posle 2:4 Fiš osvaja uzastopnih pet poena i šalje Blejka na prerani odmor.

U duelu 16. i 17. nosioca više uspeha imao je momak u formi – Del Potro je u Njujork stigao sa nizom fantastičnih rezultata i osvojenih turnira, ali mu je protiv simona trbala snažna koncentracija tokom celog meča, jer je svaku njegovu grešku Francuz kažnjavao.

Posle prvog seta, u kojem je Del Potro ostvario prednost, u drugom nije viđena nijedna brejk-lopta, a za 64 minuta tenisa primači servisa osvojili su samo 24 od 81 poena. Francuz je bio zadovoljan jer je svoju kvotu ispunio u taj-brejku.

Treći set lagano je pripao Argentincu, a u četvrtom Del Potro prvi put u meču gubi servis i stanje je ponovo 2:2. Odlučujući set u meču pripao je ponovo Argentincu, iako je Simon iskoristio jedinu brejk šansu.
AP
Četvrti nosilac US Opena oprostio se od turnira posle fantastičnog tročasovnog spektakla na Armstrongu. Japanac Nišikori postao je najmlađi učesnik osmine finala u ovom veku, iako je ispustio ogromnu prednost.

Prva dva seta pripala su Nišikoriju, koji je u potpunosti ispunio sve dobro što smo o njemu mogli da čujemo. Bolji u svim parametrima, Japanac je za sedamdeset minuta stigao do 2:0, iako su oba seta završena rezultatom 6:4.

U naredna dva seta Ferer je uspostavio ravnotežu, a zatim preuzeo inicijativu, kažnjavajući greške rivala. Španac je popravio igru na svoj servis, potpuno zaustavio Nišikorijeve izlete na mrežu i izjednačio na 2:2, uz 5 izgubljenih gemova za dva seta (iako kraći za tri gema ti setovi su trajali 84 minuta).

Peti set doneo je totalnu dramu. Oba tenisera opet su ostvarila po jedan brejk, vreme je prolazilo, a Nišikori ponovo zaigrao hrabro na mreži. Ferer je počeo da greši, a odluka je pala u 12. gemu. Pri rezultatu 6:5 za Nišikorija Ferer je prvu meč loptu odbranio fantastičnim servisom, ali je Japanac i tada pokazao neverovatnu psihičku stabilnost i na drugoj meč-lopti dobio već izgubljen poen za najveći šok u dosadašnjem toku muškog turnira.
AP
Dinara Safina, koja je na ženskom turu nešto slično onome što je Del Potro kod muškaraca (šest finala na prethodnih sedam turnira), nastavila je da servira loše i pobeđuje teško na završnom gren slemu sezone.

Devojka iz Tatarstana je u prvom setu imala pet duplih grešaka, poslednju na petoj set-lopti za Švajcarkinju mađarskog porekla. Bačinski je igrala odlično, tokom meča je šest puta oduzela servis Safinoj, a u drugom je, uprkos problema sa povredom, vodila 5:4 i bila na dva poena od istinskog šoka.

Pri rezultatu 15-30 Timea Bačinski odigrala je nedovoljno hrabro, Safina je uspela da izjednači, zatim je osvojila dva sledeća poena, a onda i pet narednih gemova. Posle 1:1 i 3:0 za Safinu povratka nije bilo.

Završni ženski meč dana, duel Tatjane Garbin i Severin Bremon, bio je prepun preokreta, a završio se pobedom Francuskinje 7:5, 3:6, 6:4.

Fiš, koji je na potpuno nepoznatoj teritoriji (nikad ranije nije prošao drugo kolo) u osmini finala igra sa Gaelom Monfisom, dok se Del Potro sastaje sa Nišikorijem. Safina ide na Anu Lenu Grenefeld, a Bremon na Serenu Vilijams.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: