Nova vest
Tenis

Sreda, 20.08.2008.

23:26

Montreal

Od 1892. godine najbolje teniserke sveta takmiče se na terenima u Kanadi. Jedino Vimbldon i US Open imaju dužu istoriju od Rodžers Kupa koji je jedan devet turnira iz Tier I kategorije. Nagradni fond iznosi 1.340.000 dolara što takođe čini to takmičenje veoma privlačnim za igračice. Dva su grada domaćina Toronto i Montreal i naizmenično se menjaju svake godine.

Prošle godine u Torontu najbolja je bila Belgijanka Žistin Enan koja je savlada u finalu Jelenu Janković i tako drugi put trijumfovala u Kanadi. U Montrealu 2006. titulu je osvojila sadašnja prva igračica sveta Ana Ivanović kojoj je to bio prvi turnir Tier I kategorije. Neke od najvećih teniserki ikada uzimale su trofej Rodžers Kupa: Kris Evert, Martina Navratilova, Štefi Graf, Monika Seleš, Aranča Sančes-Vikario, Martina Hingis, Serena Vilijams i Kim Klajsters.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

2008.

Pred početak ovogodišnjeg Rodžers Kupa u ženskoj konkurenciji bilo je jasno da će se dobiti novi šampion s obzirom da se Žistin Enan povukla iz profesionalnog tenisa. Za prvog i drugog nosioca postavljene su srpske teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković.

Prvo veće iznenađenje priredila je Tamira Pašek koja je u prvom kolu pobedila četrnaestog nosioca Frančesku Skjavone, a potom je u trećoj rundi eliminisala Anu Ivanović posle tri seta 6:2, 1:6, 6:2. Srpska teniserka je imala problema sa povredom palca i to je navela kao jedan od razloga eliminacija. Tim porazom otvorio se put Jeleni Janković ka prvoj poziciji na WTA listi.

Jankovićeva je odlično igrala sve do četvrtfinala. Bila je bolja od domaćih teniserki Stefani Dubois i Aleksandre Vozniak, oba meča dobila je posle dva seta. Međutim, u borbi za polufinale susrela se sa sjajnom Domenikom Cibulkovom koja je pružala veoma dobre partije u Montrealu. Slovakinja je slavila rezultatom 2:0 u setovima 7:5, 6:2. Jelena je tako još jednom propustila priliku da posle nekoliko dana postane svetski broj jedan. Osim Jankovićeve, Cibulkova je eliminisala još dva nosioca, Ruskinje Jelenu Dementijevu i Nadju Petrovu, koja je nastavila sa serijom loših rezultata.

U drugom delu žreba dominirala je Dinara Safina. Ona je rutinski završavala mečeve, a jedino je neizvesno bilo u duelu sa zemljakinjom Svetlanom Kuznjecovom pošto su se igrala tri seta. Safina se u finalu sastala sa Cibulkovom koju je lako pobedila rezultatom 6:2, 6:1 i tako osvojila drugi trofej u nizu. Prethodne sedmice trijumfovala je u Los Anđelesu i sada ima ukupno osam titula.

„Ovo mi je prvi put u životu da osvajam dva turnira uzastopno. Obično bih posle trijumfa ispala već u prvoj rundi sledećeg takmičenja. Bila sam vrlo srećna kad sam dobila prvi dvoboj i onda sam išla postepeno, razmišljala samo o sledećem susretu. Što se tiče finala, igrala sam kako sam želela i savršeno sprovela taktiku u delo“.

Safina je osigurala prvo mesto u US Open seriji i zato će duplirati novčanu nagradu sa US opena. Za trijumf u Montrealu nagrađena je sa 196 hiljada dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve