Nova vest
Tenis

Sreda, 20.08.2008.

15:40

Los Anđeles

East West Bank Classic je WTA turnir druge kategorije koji se održava u Karsonu, predgrađu Los Anđelesa, u okviru US Open Serije. Prvi put turnir je organizovan 1971. godine u Long Biču, u Kaliforniji, a 1973. premešten je u Los Anđeles. Najpre se održavao u dvorani, a potom je 1983. godine organizovan na otvorenom na tvrdoj podlozi. Od 2003. domaćin East West Bank Classica je Karson.

Na turniru svake godine učestvuje 56 teniserki, a u poslednjih dvadeset godina čak osam teniserki koje su bile na poziciji jedan na WTA listi osvajale su titulu u Karsonu. Među njima su Kim Klajsters (2003, 2005), Lindzi Devenport (1996, 1998, 2001, 2004), Serena Vilijams (1999, 2000) i petostruka pobednica i ujedno rekorderka Martina Navratilova. Prošlogodišnja šampionka je srpska teniserka Ana Ivanović.

Nagradni fond ovog veoma popularnog tunrira je 600.000 dolara.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

2008.

Prvi nosilac na turniru bila je Jelena Janković pošto najbolja teniserka sveta i prošlogodišnja pobednica Ana Ivanović učestvovala. Pred početak turnira nekoliko teniserki otkazalo je učešće zbog povreda, a među njima je Amerikanka Serena Vilijams.

Prvog dana turnira u Los Anđelesu eliminisan je jedan nosilac. Trinaesti nosilac Viržin Razano poražena je od Mađarice Melinde Cink rezultatom 6:4, 6:4. Samo jedan meč završen je u tri seta. Četrnaesti nosilac Sibil Bamer bila je bolja od Amerikanke Aše Rol rezultatom 6:0, 6:4. U istom delu žreba igrao se meč između Tamire Pašek i Aiko Nakamure. Austrijanka je trijumfovala sa 2:0 po setovima 6:4, 6:2.

Sledećeg dana nekoliko nosilaca obezbedilo je plasman u narednu rundu. Ruskinja Nadja Petrova, koja ove sezone beleži loše rezultate, lako se savladala Jidkovu u dva seta 6:0, 6:4. Nikol Vajdišova je imala manjih problema sa 18-godišnjom Japankom Ajumi Moritom. Posle tri seta 6:7,6:3,6:1, Čehinja je prošla u sledeće kolo. Drugog dana turnira saznali smo i da će protivnica Jelene Janković u drugom kolu biti Vanja King koja je savladala Anđelu Hajnes sa 6:3, 6:3. Danijela Hantuhova poražena je od Olge Govorcove u dva seta 6:2, 6:4 i to je bilo prvo iznenađenje u Los Anđelesu. To je drugi put uzastopno da je Slovakinja eliminisana na startu pošto je prošle nedelje izgubila u Stanfordu od Ai Sugijame.

Trećeg dana ruske teniserke Dinara Safina i Nadja Petrova plasirale su se u treće kolo turnira u Los Anđelesu. Domaća igračica Betani Matek priredila je iznenađenje pobedom nad Nikol Vajdišovom. Četvrti nosilac Dinara Safina je bila ubedljiva protiv Šui Peng rezultatom 6:2, 6:2. Nešto teže plasman u treće kolo obezbedila je još jedna Ruskinja, Nadja Petrova. Ona je igrala tri seta sa Agkul Amanmuradovom iz Uzbekistana 6:1, 3:6, 6:1. Vajdišova je ubedljivo poražena od Amerikanke Betani Matek rezultatom 6:4, 6:0. To je drugi ovogodišnji poraz Vajdišove od Matek pošto je amrička teniserka bila bolja i u Birmingemu u junu. Čehinja je posle serije loših rezultata konačno na Vimbldonu prikazala nešto bolje partije i stigla do četvrtfinala u kome je eliminisana od Kineskinje Ženg.

Jelena Janković je plasman u treće kolo obezbedila pobedom nad Vanjom King u dva seta 7:5, 6:2. U prvom meču od eliminacije sa Vimbldona, Jankovićeva je pokazala da je na putu potpunog oporavka od povrede kolena, zbog koje je imala problema u prethodnih nekoliko nedelja. Protiv Amerikanke, 98. teniserkom sveta, uspela je da sačuva dve set lopte u 10. gemu prvog seta, koji je rešila u svoju korist sa 7:5, a zatim ranim brejkom u drugom setu dođe do odlučujuće prednosti.

Jelena Janković je u trećoj rundi pobedila 121. teniserku sveta Mađaricu Melindu Cink u dva seta – 6:3, 6:2 i tako obezbedila četvrtfinale sa Nadjom Petrovom. Ruskinja je savladala sunarodnicu Veru Zvonarevu rezultatom 6:4, 7:6. Među osam najboljih plasirale su se i Betani Matek pobedom nad Olgom Govocovom, Meng Juan koja je bila bolja od Melani Saut, Kudrijavceva je savladala Cibulkovu. Preostale tri četvrtfinalistkinje su Viktorija Azarenka, Sibil Bamer i Flavija Peneta.

Najneizvesniji četvrtfinalni duel je bio između Flavije Penete i Sibil Bamer i jedini je koji se igrao u tri seta. Italijanka je povela 1:0 u setovima posle taj brejka, austrijska teniserka uspela je da izjednači na 1:1. Međutim, Peneta je u odlučujućem setu bila ubedljiva i dozvolila je Bamer da uzme samo jedan gem. U susretu prvog i devetog nosioca odnosno Jankovićeve i Petrove, srpska teniserka je slavila rezultatom 7:5,6:4. 23-godišnja Jankovićeva je u četvrtfinalu zabeležila još jednu pobedu bez izgubljenog seta, pošto je u oba seta uspela da nadoknadi vođstvo Petrove od 3:1. Meč je trajao sat i 44 minuta. Iznenađenje turnira Betani Matek savladala je Meng Juan sa 6:2, 7:5. Plasman u polufinale najlakše je obezbedila Dinara Safina koja eliminisala osmog nosioca Viktoriju Azarenku posledva seta 6:3, 6:1. Ruskinja je agresivnom igrom i snažnim forhendima prošla među četiri najbolje u Los Anđelesu.

Pretposlednjeg dana turnira na programu su bili polufinalni mečevi. Jelena Janković nije uspela da se plasira u finale. Srpska teniserka izgubila je od Dinare Safine, u dva seta, 7:6 (7:3), 6:1. Jelena je u prvom setu dva puta ispustila servis, ali je uspela da ostane u igri, brejkom u desetom gemu, kada je Ruskinja servirala za set pri vođstvu od 5:4. Ipak, niz grešaka Jankovićeve u taj-brejku omogućili su Safinovoj da osvoji set. U nastavku meča, srpska teniserka nije uspela da pruži jači otpor. Meč je trajao sat i 24 minuta, a Safina, finalista sa Rolan Garosa, je trijumfom u Kaliforniji uspela da izjednači na 2:2 u međusobnim duelima. Jankovićeva je na turnir u Los Anđelesu ušla sa problemom povrede kolena, a posle poraza od Safine priznala je da joj je na kraju ponestalo snage. U drugom polufinalnom okršaju, Flavija Peneta pobedila je domaću teniserku Betani Matek posle preokreta rezultatom 3:6,6:2, 7:5.

U borbi za titulu Dinara Safina je savladala Flaviju Penetu rezultatom 2:0 po setovima 6:4, 6:2. Meč je trajao jedan sat i deset minuta. To je Ruskinji druga titula ove sezone, a šesta u karijeri. 22-godišnja Safina je još jednom pokazala da je u odličnoj formi poslednjih nekoliko meseci. Posle trofeja u Berlinu i finala Rolan Garosa postigla je još jedan značajan rezultat. Ruskinja je u finalnom meču po jednom izgubila servis u oba seta, ali je pravila više brejkova nego protivnica, igrala je agresivnije i to joj je donelo pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

16 h

U fokusu

Vidi sve