Nova vest
Tenis

Utorak, 28.08.2007.

19:10

Rivalstvo

Medijima je oduvek podjednako bilo interesantno i ono što se događa na terenu, ali i van njega. Tako su priče o rivalstvu među teniserkama često bilo u centru pažnje. Igračice su govorile da je sve to preuveličano, da netrpeljivosti nema, ali ni druženja jer žele isti cilj, a to je postati broj 1 na svetu.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Više od 16 godina, Kris Evert i Martina Navratilova igrale su jedna protiv druge 80 puta, od toga 60 puta u finalima. Prvi put su se sastale u Akronu u Ohaju 1973, dve godine pre nego što će Martina konačno pobediti Kris. Uprkos rivalstvu na terenu, dve igračice su postale velike prijateljice. Džonet Hauard je napisala knjigu 'Rivalke' u kojoj govori o odnosu dve teniserke i koja je bazirana na njihovim intervjuima.

One su totalne suprotnosti: Evert – američka princeza, rezervisana, primerenog ponašanja, s druge strane, Navratilova – izbeglica iz Češke alternativnog načina života i daleko od tradicionalnih ženskih manira. Martina je počela profesionalno da se bavi tenisom kada je Kris već postala poznata. Njen dolazak iz komunističke Čehoslovačke u SAD je bio prilično dramatičan jer je tražila azil. Javnost je uzburkala priznanjem svog seksualnog opredeljenja.

Suparništvo između Monike Seleš i Štefi Graf došlo je u centar pažnje kada je, u četvrtfinalu turnira u Hamburgu 1993, navijač nemačke teniserke nožem pogodio Seleš u leđa. Naime, Ginter Parhe je želeo da na taj način 'olakša' put Štefi Graf do prvog mesta na WTA listi. Povreda je bila zalečena za nekoliko nedelja. Međutim, teško je bilo psihički preboleti. Monika se vratila profesionalnom tenisu tek posle dve godine, ali nikada više nije bila u formi kao u periodu pre tog događaja. Graf je posetila rivalku u bolnici, ali sve do skoro nije govorila o tom incidentu.

Osim što su bile velike protivnice na terenu, Žastin Enan i Kim Klajsters dolaze iz dve različite oblasti u Belgiji od kojih jedna godinama traži nezavisnost. Enan je iz francuskog govornog područja odnosno Valonije, a Klajsters iz Flandrije, holandskog govornog područja. Mediji su godinama govorili o netrpeljivosti koja postoji između dve teniserke, ali njih dve su uporno ovo poricale.

''Zaista nemam problema sa Žastin. Mi samo imamo različite karaktere. Ja sam opuštenija, otvorenija. Poštujemo jedna drugu'', izjavila je Klajsters. Žastin je rekla da je prijateljstvo između njih dve nemoguće jer obe imaju isti cilj. ''Mi ne mrzimo jedna drugu, ali je teško očuvati odnos kada obe želite isto, da postanete svetski broj jedan. Ali postoji mnogo poštovanja s obe strane'', izjavila je trenutno najbolja teniserka sveta. Problem između njih dve je nastao kada je Klajsters optužila Enan nakon jednog meča da je namerno tražila lekarski tajm aut, a da za to nije bilo potrebe.

U Srbiji najinteresantnije rivalstvo je između Ane Ivanović i Jelene Janković. U ovdašnjoj štampi su česti tekstovi o neslaganju dveju teniserki. Nijedna od njih nikada javno nije to potvrdila. ''Lepo je kada vidiš da nekome iz tvoje zemlje ide dobro, ali je motiv za mene to što je ona treća na svetu i želela bih da je prestignem'', izjavila je Ivanovićeva pred poslednji meč koje su odigrale jedna protiv druge u Los Anđelesu. Kada je čula ovu izjavu, Jelena je uzvratila da ne želi da se osvrće iza sebe već da pobeđuje teniserke koje su ispred nje. ''Želim da budem broj jedan i želim rivalstvo sa najboljim teniserkama na svetu'', rekla je JJ.

Obe se slažu da su mediji sve preuveličali. Tačno je da se njihove majke ne druže iako se često sreću i da Jelena nije oduševljena što Ana ne igra za repezentaciju u Fed kupu, ali to ne znači da ne vole jedna drugu. Navijači u Srbiji su podeljeni. Čini se ipak da je najviše onih koje raduje uspeh obe igračice. Prvi meč su odigrale pre dvanaest godina i Ana Ivanović je bila bolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

12 h

U fokusu

Vidi sve