Nova vest
Tenis

Četvrtak, 06.09.2007.

03:49

Venus kobna i za Jelenu

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Srpska teniserka Jelena Janković nije uspela da se plasira u polufinale US opena, pošto je bolja od nje bila Venus Vilijams rezultatom 4:6, 6:1, 7:6 (7-4). Jankovićeva nije ponovila uspeh od prošle godine, kada je dogurala do polufinala, a glavni razlog tome je fantastičan servis Amerikanke, naročito u trećem setu. Naša teniserka je igrala na znatno višem nivou nego u prethodnim rundama, meč je bio jedan od najuzbudljivijih na turniru i slobodno se može reći da je Jelena jednako zaslužila pobedu kao i Venus.

Treća nositeljka je odlično započela meč i fenomenalnim lob udarcem napravila brejk već na startu. Venus je pravila mnogo grešaka, ali u tome je dosta sudelovala i naša teniserka, koja se odlično kretala i ubacivala prvi servis u 82% slučajeva.

Jankovićeva je ponovo oduzela servis rivalki u 5. gemu najviše zahvaljujući lošem servisu Amerikanke, a gem je završen Jeleninim bekhend 'vinerom' direktno iz riterna. U narednom gemu servis je zatajio, a Venus je brzo preuzela inicijativu i sa nekoliko brzih poena napravila brejk.

Do kraja seta srpska teniserka je uspela da sačuva servis, iako je pri rezultatu 5:4 imala određenih poteškoća – dve neshvatljivo kratke loptice Vilijamsova je brzo pretvorila u 'vinere' i bilo je 0:30. Zatim je Jankovićeva zaigrala bolje, dva puta odmah posle servisa osvojila poen, a na set lopti je propisno 'prošetala' protivnicu i bekhendom završila poen.

Taktika Jankovićeve u prvom setu bila je slična Nadalovoj protiv Federera – po svaku cenu pogađati prvi servis, pa makar on i ne bio ubitačan. Takav plan je urodio plodom, jer je uskratio 12. nositeljki priliku da odmah napadne i brzo reši poen.

Što se duže poen igrao, to su veće bile Jelenine šanse da ga osvoji. Venus bi postajala nervoznija i često pravila greške, a i naša teniserka je povremeno iznenada menjala ritam i ofanzivom dolazila do poena.

Drugi set je počeo na isti način kao i prvi – Jeleninim brejkom nakon predivnog loba. Prethodno je Venus napravila dve duple servis greške, a Jankovićeva nije ispustila ukazanu priliku.

U drugom gemu je Vilijamsova promenila ritam i posle nekoliko efektnih i dobro pripremljenih izlazaka na mrežu napravila ri-brejk.

Svako iole kraću lopticu naše teniserke Venus je koristila za napad i juriš na 'nec', procenat Jeleninog prvog servisa je opao, a usledile su i nizovi grešaka naše teniserke u ranoj fazi poena. Posledice celokupnog stanja na terenu bile su vidljive na semaforu – 6:1 za Amerikanku i izjednačenje u setovima.

Jankovićeva je odmah na početku odlučujućeg seta prekinula seriju od 6 izgubljenih gemova. Zatim je odigran najduži gem u meču, koji je Venus rešila u svoju korist nakon 11 minuta. Interesantno je da srpska igračica za tako dug period nije imala nijednu brejk loptu, a Vilijamsova je nakon serije poena po principu 'viner, pa greška' odservirala 2 asa i poravnala na 1:1.

Obe teniserke su držale servis, a Venus je bila primorana da spašava brejk loptu u 8. gemu. Odličnom forhend paralelom Amerikanka se izvukla iz teške situacije, a ubrzo i izjednačila na 4:4.

Jankovićeva je bez većih problema čuvala servis, a u poslednjem servis gemu Vilijamsove viđeno je nekoliko izjednačenja, koja ipak nisu donela brejk i trijumf srpske igračice.

U taj brejk je Jelena ušla vrlo nervozno, dve potpuno bespotrebne greške iz forhenda donele su Venus dva mini-brejka prednosti, a nešto kasnije i vođstvo od 5:1. Treća nositeljka se borila do kraja, stigla do 6:4, ali više nije mogla.

U odlučujućem setu ključni za ishod su bili forhend i servis Vilijamsove. Prvim udarcem je mnogo grešila, dok je drugim napravila pregšt asova i servis 'vinera', pogotovo sa desne strane. Postavljalo se pitanje da li će početni udarac zakazati ili forhend proraditi. Na našu žalost, dogodilo se ovo drugo, Venus je kada je to bilo najpotrebnije, u 12. gemu i taj brejku, pogodila nekoliko vrlo snažnih forhenda, što je na kraju odnelo prevagu.

Venus Vilijams je tako savladala i drugu srpsku predstavnicu u Njujorku i obezbedila polufinalni okršaj sa Žistin Enan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve