Nova vest
Tenis

Nedelja, 09.09.2007.

04:39

US Open, dan trinaesti

Izvor: Nikola Olić, Njujork

Autor:Nikola Olić, Njujork

Default images

Treća sreća! Treci put zaredom Novak Đoković bio je nadomak ulaska u svoje prvo Grand Slam finale. Ovog vrelog njujorškog popodneva konačno je rešio španski rebus, koji ga je na engleskom i francuskom grand slamu ove sezone zaustavljao. U teniskom trouglu Đoković – Nadal – Ferer sve se pomerilo za jedno mesto. Nadal je i na travi Wimbledona i na šljaci Roland Garosa dobio Đokovića, Ferer je ovde pre četiri dana dobio Nadala, a zatim je Đoković ušao u svoje prvo grand slam finale pobedom nad Davidom Fererom, 6:4, 6:4, 6:3.

Noleta je na teren ispratila dinamična klasična muzika, kakvu organizatori US Opena svake godine vešto kombinuju sa scenama pobede, poraza, muke i veselja sa teniskih terena.

Pošto prvi na teren po običaju izlazi slabije rangirani igrač, Španac Ferer bio je nekoliko koraka ispred Đokovića. Najveći aplauz sačuvan je za našeg najboljeg igrača, koji je u ruci već nestrpljivo držao reket. Najviše su aplaudirali iz Đokovićevog boxa gde su sedeli u tri reda ofarbana u tri boje naše zastave.

I drugih naših zastava bilo je na Arthur Ashe stadionu, i ko god je njima mahao otišao je kući srećan i zadovoljan posle dva sata i 12 minuta tenisa. Toliko vremena pod ovakvim suncem nije bilo lako ni publici ni teniserima, ovaj US Open je oborio mnoge rekorde posećenosti, profita i osunčanosti.

Prvi put u bar pet godina ni jedan trenutak tenisa nije propao, cement Arthur Asha ništa nije ohladilo u prošle dve nedelje i u okršaju koji je filmski počeo tačno u podne, Ferer i Đoković su bili kao dva tenisera na usijanom limenom krovu. Lepo je Nole odgovorio novinarima posle meča, samo igrači mogu da razumeju kako je igrati pod tim uslovima.

Pre šest meseci u finalu Indian Wellsa Đoković je imao dve prepreke, suvih 40°C i nedostatak iskustva. Danas je vlažnih 35 stepeni Celzijusa predstavljalo veći problem od dugokosog Ferera, koji je u četvrtom kolu protiv Nadala odigrao najboljih tri sata tenisa u svom životu. Đoković je prešao iz prvog u drugi set sa sedam vezanih gemova i došao do 2:0.

Ferer je zaustavio Noletov nalet, ali obojica su ostala bez snage.Posle jedne brze razmene forhenda, oba igrača su skoro izgubila ravnotežu i pala na zemlju. Đokovićeva koncentracija međutim nije pala, osim par sitnih epizoda, gde su mu povici iz publike ometali servis. Ovo je Đokoviću 12. grand slam karijere i on već dobro poznaje svoje telo i sposobnosti.

U trećem setu senke su bile malo duže, sunce malo zapadnije, a Đoković mnogo bliže mreži nego u prva dva seta. Osmamnaest puta je poentirao na taj način, pa se tu meč i završio – bekhend volejom, posle kojeg je na mreži sačekao Ferera da mu pruži ruku.

Novak Đoković se u finalu US Opena sastaje sa prvim reketom sveta Rodžerom Federerom. Najuspešniji protiv Švajcaraca ove godine bili su Argentinac Giljermo Kanjas i Španac Rafael Nadal, dva igrača koje je Novak ove sezone pobeđivao.

Ako se u nedelju od 22.30 po srpskom i u tom trouglu sve pomeri za jedno mesto, tj. ako Đoković uspe da nadmudri Federera, što je uspeo da učini prošlog meseca u Montrealu, Srbija će slaviti prvog pobednika gren slema.

Što bi rekli radoznali i pitomi američki navijači, koji su već izabrali svog miljenika za nedeljni meč – Ajmo Nole!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve