Nova vest
Tenis

Petak, 07.09.2007.

04:00

Đoković u tri seta do polufinala

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Otvorenog prvenstva SAD. Đoković je u četvrtfinalu pobedio Španca Karlsoa Moju u tri seta – 6:4, 7:6 (9-7), 6:1. U polufinalu njegov rival biće još jedan Španac – David Ferer. U drugom polufinalu muškog turnira igraće Rodžer Federer i Nikolaj Davidenko.

Odluka u četvrtfinalnom meču pala je tokom taj-brejka drugog seta. Tada je Đoković držao prednost, ali je sa tri uzastopne velike greške najpre vratio Moju u meč, a zatim ga doveo i do set lopte. Ipak, uz dobre servise i jedan Mojin veliki promašaj naš igrač je dobio taj-brejk rezultatom 9-7 i psihološki prelomio meč.

Prvi set je prelomljen u sedmom gemu, kada je Đoković uspeo da spase 15-40 i sa četiri uzastopna dobra servisa stigne do prednosti od 4:3. Do tog trenutka Đoković je u sva tri Mojina servis-gema imao bar po jednu brejk loptu, dok je Moja stvorio samo jednu brejk šansu za tri gema. Uprkos tome rezultat je bio 3:3.

Đoković je spasenim sedmim gemom stekao samopouzdanje, napravio još jedan brejk (u prvom setu iskoristio je dve od čak devet brejk lopti) i dobio prvi set.

Prva polovina drugog seta bila je logični nastavak prvog. Moja je u svakom od prva tri servis-gema imao mnogo problema, Đoković je svaki put bio blizu brejka, ali ga nije ostvario. Na drugoj strani je Novak izuzetno sigurno servirao, stigao konačno i do prvog asa.

Negde na sredini seta dogodila se promena – Đokovićevi poeni postali su za po poen duži, mada ne i opasni za srpskog tenisera, dok je Moja servirao mnogo sigurnije, pa prilika za brejk više nije bilo.

Ključni taj-brejk Đoković je otvorio asom, napravio mini-brejk za 2-1 i onda počeo sa neverovatnim greškama. Drugi Mojin poen došao je posle klasičnog servis-voleja našeg asa, koji je dobro servirao, pravovremeno istrčao na mrežu i poslao volej – dva metra pored terena. Kod petog Đoković je isterao rivala sa terena,a zatim smečovao daleko preko polja.

Srećom, servis je služio Đokovića, pa se održao u taj-brejku, na 7-7 je uspeo da odbrani tri odlična Mojina forhenda, stigne skraćenu loptu i pošalje neodbranjivu kratku dijagonalu, a već u sledećem poenu stigao je i do seta.

U trećem setu bilo je jasno da Moja nema psihološke snage da preokrene, a ubrzo je prestao i aktivni otpor. Đoković je brzo i lako stekao dva brejka prednosti, Španac je pri 1:5 imao servis i na 30-30 napravio je dve duple greške za kraj.

U polufinalu će Đokovićeg rival biti još jedan Španac: David Ferer. Njegovu biografiju pročitajte na našoj stranici. Ferer je sa Đokovićem igrao tri puta i pobedio u dva meča. Ove sezone igrali su u Indijan Velsu (pobeda Đokovića) i u Monte Karlu (pobeda Ferera).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve