Nova vest
Tenis

Petak, 31.08.2007.

21:54

Đoković kroz triler do treće runde!

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Srpski teniser Novak Đoković uspeo je da se plasira u treće kolo US opena, pošto je teškom mukom savladao Radeka Štepaneka sa 6:7, 7:6, 5:7, 7:5, 7:6 nakon 4 časa i 44 minuta igre. Sledeći Noletov rival je Argentinac Huan del Potro, koji je lako eliminisao 31. nosioca Jirgena Melcera rezultatom 6:3, 6:1, 6:4. Duel između Đokovića i Štepaneka bio je najdramatičniji u dosadašnjem toku takmičenja, a oboren je rekord po broju odigranih gemova u istoriji US opena.

U prvom setu se igralo veoma tvrdo i nije viđena nijedna brejk lopta. Đoković je priliku da ozbiljnije ugrozi servis rivala propustio pre svega zahvaljujući nešto lošijem bekhendu, ali i zbog vrlo malo napada, koji su bili logičan odgovor na pasivnu igru Štepaneka sa osnovne linije.

Čeh je servirao na vrhunskom nivou, posebno u taj brejku, a preloman je bio osmi poen, kada je Nole jedan lagan forhend poslao u aut. Posle toga Štepanek servis ’vinerima’ dolazi do vođstva.

Drugi set odvijao se po istom principu – obojica su odlično servirali, Štepanek je volejima često dolazio do poena, dok je Novak uglavnom čekao grešku protivnika. Odstupanje od agresivnog stila igre nije donelo ništa pozitivno srpskom teniseru, a čini se da je u nekoliko situacija Đoković morao poen da završi na mreži.

Ponovo nije bilo brejk šansi, Nole je imao 0:30 u finišu seta, propustio je nekoliko finih prilika za napad i kazna je brzo stigla. Štepanek je fantastično sevirao i ušlo se u taj brejk.

Nole je ’dodatni gem’ započeo direktnim poenom iz riterna, a onda je usledio najduži i psihički najteži poen na meču, koji je dobio 35. teniser sveta. Čeh je ubrzo napravio mini brejk prednosti, ali je Novak uspeo da preokrene stvari i dođe do set lopte, koju je realizovao nakon što je Štepanek jedan ne naročito težak volej poslao u mrežu.

U trećem setu je konačno došlo do brejk šanse, a Čeh je prvi oduzeo servis rivalu u trećem gemu. Tu prednost održavao je sve do 10. gema, tada je Nole izjednačio, a zatim izgubio 2 gema zaredom i prepustio set protivniku.

Đoković se neverovatno slabo kretao, nije uspevao na vreme da se namesti na udarce, pa je promašio mnogo čistih 'pasinga', koji bi mu sigurno omogućili bolji rezultat.

Odlilčan servis u kritičnim momentima, ta divna vrlina koja u poslednje vreme krasi Noletovu igru, potpuno je isparila u trećem setu, mada treba istaći i da je Štepanek odlično 'čitao' Đokovićev servis. Gubitak samopouzdanja doneo je sa sobom još pasivnije udarce i nezapamćen broj odigranih bekhend slajsova od strane našeg igrača.

Umor je polako počeo da uzima danak u četvrtom setu, pošto su oba tenisera tražila pauzu zbog manjih fizičkih poteškoća. Štepanek je imao prednost u dva navrata, ali je Novak uspeo da se vrati i napravi prelomni brejk u 12. gemu.

U tim trenucima bilo je evidentno da se Čeh ne kreće dobro, a forhend, njegov najslabiji udarac, često je završavao u središtu mreže ili daleko u autu. Taktika je bila zanemarljiva u toj fazi meča, igralo se bez predaha i viđeno je dosta nerezonskih poteza obojice. U takvim situacijama presudni su hrabrost, sreća i hladna glava, to su faktori koji su Noletu doneli izjednačenje.

Đoković je spasao brejk loptu na početku odlučujućeg seta, a teniseri su potom relativno lako čuvali svoje servise. Odvažnost i veliko srce Novak je pokazao u 11. gemu, kada je na drugom servisu zabeležio brzinu od skoro 200 km/h i u istom gemu hladnokrvno skratio lopticu, iako je imao problema sa grčevima.

Štepanek se servis-volej igrom držao u igri sve do taj brejka, a tokom 5. seta odigrano je nekoliko vrlo atraktivnih poena, a oba igrača su emotivnim ponašanjem napravili spektakl. Nole je dominirao u taj brejku i sa 7-2 došao do pobede u jednom od najuzbudljivijih mečeva karijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve