Žastin Enan: Tragedija i trijumf

Kao nagradu za osvojeni turnir u juniorskoj konkurenciji, Žastin Enan je dobila putovanje u Pariz na finale Rolan Garosa 1992. godine. Pet dana pre nego što će napuniti 10 godina, mlada teniserka je gledale svoje idole na terenu, Moniku Seleš i Štefi Graf. ''Mama, jednog dana ću ja biti na tom terenu. Gledaćeš me kako osvajam titulu'', rekla je tada Belgijanka. Međutim, to se nije desilo jer je njena majka Fransoaz umrla od raka 1995.

Ubrzo posle te tragedije, Enan je imala konflikt sa ocem u vezi sa teniskom karijerom i tadašnjim dečkom Pjerom-Ivom Ardenom. Od 1999. prekinula je kontakt sa celom porodicom. Jedina osoba koja je bila uz nju sve vreme je trener Karlos Rodrigez, koga je upoznala 1995. i koji je za nju bio roditelj.

Izvor: Nina Kolundžija

Nedelja, 26.08.2007.

15:12

Default images

Belgijanka nije želela da javno govori o svojim porodičnim problemima. ''Donela sam odluke koje mogu da mi pomognu u životu i u tenisu. Porodica ne mora da bude savršena. Moj izbor je da ih ne viđam. Znam da je to prilično tužno, ali ja sam zadovoljna svojim životom i odlukama koje sam donela.''

Još jedna porodična tragedija porodice Enan dogodila se devet godina pre Belgijankinog rođenja. Roditeljima Žozeu i Fransoaz je umrla kćerka Florens.

Teniserkina karijera je bila ozbiljno ugrožena 2004. kada Enan je dobila opasnu virusnu infekciju. Međutim, već sledeće godine Žastin je bila šampion Rolan Garosa.

Pred početak ovogodišnjeg Australian Opena stigla je informacija da Enan neće igrati na ovom gren slemu zbog privatnih problema. Kasnije, na njenom zvaničnom sajtu objavljeno je da se razvela posle četiri godine braka sa Pjerom-Ivom Ardenom. Razlozi rastanka nisu navedeni.
U aprilu se desila nova neprijatna situacija u teniserkinoj porodici. Njen brat, Dejvid, je imao saobraćajnu nesreću i dva dana je bio u komi. Sestra Sara je obavestila Žastin, koja je doputovala u Belgiju da bude uz brata. Nesreća ju je ponovo zbližila sa porodicom.

U finalu ovogodišnjeg Rolan Garosa, igrala je protiv Ane Ivanović i pobedila. Po prvi put u profesionalnoj karijeri, braća Dejvid i Tomas i sestra Sara su bili u publici. ''Gledala sam ih svakog pojedinačno i razumeli smo mnoge stvari. Želim da posvetim ovu pobedu mojoj porodici. Nedostajali ste mi. Volim vas svim srcem'', rekla Enan pošto je osvojila Rolan Garos treći put uzastopno. Njen otac nije prisustvovao meču, ali je pratio preko televizije.

Pre mesec i po, za vreme Vibldona, u medijima su se pojavile priče da je Žastin našla novog dečka, Gregorija Filipina, lokalnog političara iz Ansa, gradića u Belgiji. Navodno ih je upoznao teniserkin brat Tomas. Nijedno od njih dvoje nije htelo da komentariše ovu informaciju.

2004. godine Mark Rajan je napisao biografiju Žastin Enan kojoj je dao naslov 'Tragedija i trijumf', dve reči koje najbolje opisuju karijeru i život jedne od najboljih teniserki sveta svih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: