Jelena Janković

Jelena Janković je tenisku karijeru započela u TK „Crvena zvezda“ sa 9 godina, bila je vrlo zapažena u mlađim kategorijama, a izvanredne rezultate je postizala i kao juniorka. Trenirala je na akademiji čuvenog Nika Bolitijerija, a 2001. godine osvojila je juniorski Australijen open i igrala finale na US openu i Oranž Boulu. Te sezone je debitovala na WTA turnirima, poražena je u dva seta od Silvije Farine u Indijan Velsu.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.08.2007.

20:00

Default images

Naredne godine je uglavnom igrala ’čelindžere’ i pokušavala kroz kvalifikacije da se probije do glavnog žreba boljih turnira. Trijumfovala je na takmičenju u Šarlotsvilu (25.000 dolara, šljaka), a na putu do titule savladala je Ešli Harklroud, Melindu Cink i Eriku de Loun. Prvu pobedu nad Top 20 teniserkom ostvarila je u Stenfordu protiv Daje Bedanove (7:6, 2:6, 6:3), a u četvrtfinalu je ispala od Kim Klajsters sa 7:5, 6:3. U Amilija Ajlendu je izgubila u tri seta od Miskine, a solidan otpor pružila je i Barbari Šet u Skotsdejlu – 7:6, 6:3.

Jelena je u 2003. godini osvojila prvu seniorsku titulu – u finalu turnira u Dubaiju (75.000 dolara) pobedila je Henrijetu Nađovu sa 6:2, 7:5. U Budimpešti je stigla do četvrtfinala, a prvi nastup u glavnom žrebu Gren slem turnira zabeležila je na Australijen openu, gde je poražena u drugom kolu od Amande Kucer. Solidni rezultati na slabijim turnirima omogućili su joj da godinu završi na 85. mestu, a s tim rangom nije morala da igra kvalifikacije na Gren slem takmičenjima.

Na početku 2004. godine napravila je veliko iznenađenje na Otvorenom prvenstvu Australije, kada je eliminisala Jelenu Dementijevu sa 6:1, 6:4. Srpska teniserka je sve vreme igrala bolje, a nije je demoralisao ni deficit od 0:3 na početku drugog seta. Iako je ispala već u narednoj rundi, pobeda nad teniserkom iz Top 10 najavila je bolje igre i uspon uz lestvicu. U Budimpešti je osvojila prvu WTA titulu, pobedivši u finalu Martu Suču sa 7:6, 6:3. Stigla je do četvrtfinala u Filderštatu, Hertogenbošu, Pekingu i Nju Hejvenu, a u Lincu je dogurala čak do polufinala, gde je u tri seta eliminsana od Ameli Moresmo. Dva puta je uspela da savlada Nadju Petrovu, na US openu je uzela set Šarapovoj, a u San Dijegu Sereni Vilijams. Sezonu je završila na 28. mestu i bila je teniserka sa najviše odigranih turnira u Top 30. Plasmanom u finale turnira u Dubaiju prvi put je ušla u Top 20, ali nije osvojila trofej – Lindzi Devenport je pobedila sa 6:3, 3:6, 6:4. U Berlinu je došla do polufinala, gde je u veoma dramatičnom meču poražena od Petrove sa 6:4, 6:7, 6:3. U Birmingemu i Seulu je igrala finale, a na Vimbldonu je ispala u trećem kolu od Anastasije Miskine sa 6:0, 5:7, 10:8. Srpkinja je u drugom setu spasla tri meč lopte, ali je u odlučujućem prokockala vođstvo od 5:1 i dozvolila Ruskinji da materijalizuje petu meč loptu.

Prva deo 2006. godine bio je najgori period Jelenine karijere, igrala je katastrofalno i počela skorom 1-10. Nedostajalo joj je samopouzdanja, pa je gubila od mnogo slabijih igračica od sebe, kao što su Julija Šruf, Olga Savčuk… Preokret je usledio posle četvrtfinala turnira u Rimu, Jankovićeva je do kraja godine imala 44 pobede i 17 poraza i od 38. pozicije na WTA listi krajem maja, popela se na 20. poziciju posle turnira u Cirihu.

Prošlogodišnji US open bio je prekretnica za Jeleninu karijeru, tada je konačno shvatila da ima potreban kvalitet za sam svetski vrh. Pobede nad Vajdišovom i Kuznjecovom nakon seta zaostatka i samo tri gema izgubljena od Dementijeve u četvrtfinalu ulile su Jeleni veru u sebe, neophodnu za vrhunske rezultate. Sjajno je započela i polufinalni meč sa Enanovom, osvojila prvi set i bila blizu vođstva od 4:2 u drugom, ali je totalno psihički pala nakon jedne sumnjive sudijske odluke, Belgijanka je osetila slabost i dobila 10 gemova u nizu – 4:6, 6:4, 6:0.

Detaljniji prikaz prvog dela ove godine pogledajte ovde. Jelena je na Rolan Garosu rutinski odradila posao u prva dva kola, a nešto teži posao imala je protiv Venus Vilijams u trećem kolu. Samo dva gema prepustila je Marion Bartoli u četvrtom kolu, a u četvrtifnalu je bila bolja od Nikol Vajdišove sa 6:3, 7:5. Na tom meču je opet iskazala najveću boljku, servis. Imala je Jelena velikih poteškoća da završi meč, jer su joj servisi bili toliko slabi da je Čehinja odmah na riternu dobijala idealnu priliku za napad. Vajdišova je tako spasla četiri set lopte, ali je na petoj pogrešila i donela Srpkinji polufinale sa Enan. Belgijanka je lako izašla na kraj sa Jankovićevom – 6:2, 6:2.

Jelena se momentalno prebacila na travu, period adaptacije na drugačiju podlogu bio je kratak, pa je već u Birmingemu osvojila titiulu, pobedivši u finalu Mariju Šarapovu sa 4:6, 6:3, 7:5. U Hertogenbošu je poražena u finalu od Ane Čakvetadze, a neočekivani poraz na Vimbldonu od Marion Bartoli bio je jasan signal da je odmor potreban.

Jankovićeva je na turniru u San Dijegu igrala daleko ispod svog nivoa, pa je poražena već u drugom kolu od Marije Kiriljenko sa 6:2, 3:6, 7:5. Nešto bolje igre došle su u Los Anđelesu, pobede nad Peng, Bamer i Azarenkom i polufinalni poraz od Ane Ivanović sa 4:6, 6:3, 7:5. Bio je to izuzetno uzbudljiv dvoboj, u kojem je Jelena propustila vođstvo od 4:1 u odlučujućem setu i dve meč lopte.

Potpuni povratak u formu i najava dobrih partija na US openu usledila je u Torontu, gde je Jankovićeva poražena u finalu od Žistin Enan - 7:6, 7:5. Jelena je dobro igrala, imala i vođstvo od 4:1 u prvom setu, ali Belgijanka očigledno i dalje predstavlja bauk za našu teniserku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: