Pati Šnider

Pati Šnider je profesionalnu karijeru počela još 1994. godine i za 13 godina je osvojila 10 turnira i zaradila skoro 6 miliona dolara. Najveći uspeh ne Gren slem takmičenjima zabeležila je 2004. godine, kada je dogurala do polufinala Australijen opena. Na istom turniru je još dva puta stizala do četvrtfinala, a identične uspehe ostvarila je na Rolan Garosu i Vimbldonu 1998. godine. Rekordni rang na WTA listi, 7. poziciju, držala je u novembru 2005. godine, u kojoj je igrala 5 finala i trijumfovala u dva – Gold Koust i Sinsinati.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.08.2007.

17:48

Default images

U najboljih 10 teniserki sveta prvi put je ušla 1998. godine, a tada je dobila i nagradu za teniserku koja je najviše napredovala. Početkom naredne godine ispala je iz Top 10 i zadržala se između 15-30 pozicije sve do maja 2005. godine, kada je opet ostvarila progres i došla u sam vrh.

Prvi trofej u karijeri podigla je 1998. godine u Hobartu, kada je u finalu pobedila Dominik van Rust sa 6:3, 6:2. Istu teniserku savladala je i u madridskom finalu, dok je u Hanoveru bila bolja od Jane Novotne sa 6:0, 3:6, 7:5. Te godine je uzimala trofeje na tri različite podloge, pa su joj stručnjaci predviđali svetlu budućnost.

Šniderova nije opravdala očekivanja, igrala je sa puno oscilacija, a u Klagenfurtu 2000. godine došla je do prvog finala u 18 meseci. Te i prethodne godine je beležila očajne rezultate na svim iole bitnim turnirima, na Gren slemovima je samo dva puta išla dalje od drugog kola, dok je na turnirima Masters serije igrala samo polufinale u Čarlstonu i četvrtfinale u Berlinu.
Još gori rezultati u 2001. doveli su je na rub zaborava, ali se 2002. godine vratila u prvih 20. Osvojila je titulu u Cirihu i tako postala tek peta teniserka koja nije kao nosilac osvojila turnir iz ’Tier I’ kategorije. Na putu do trofeja eliminisala je Bovinu, Hantuhovu i Končitu Martines, a u finalnom dvoboju sa Lindzi Devenport spasla je meč loptu i na kraju pobedila sa 6:7, 7:6, 6:3. Igrala je i finale u Čarlstonu, a u sledeće dve sezone pružala je solidne partije, koje nisu donosile napredak, ali ni ozbiljnije nazadovanje.

Najbolju sezonu je imala 2005. godine, kada je na čak 15 turnira stizala bar do četvrtfinala. U Cirihu je poražena u finalu od Lindzi Devenport sa 7:6, 6:3, iako je imala tri set lopte u prvom setu. Odličnu priliku prokockala je i u Stenfordu, kada je u meču sa Venus Vilijams imala 5 meč lopti i na kraju izgubila. Sledeće sezone je nastavila sa konstantno dobrim partijama, ponovo je na 15 takmičenja došla minimum do četvrtfinala, a u Čarlstonu i Stenfordu je poražena u borbi za titulu. Bila je to druga godina Šniderove zaredom u Top 10.

Veliku šansu za odličan rezultat propustila je na ovogodišnjem Rolan Garosu, kada nije iskoristila dve meč lopte u osmini finala protiv Šarapove. Na istom stepeniku zaustavljena je i na ostalim Gren slem turnirima, a bila je u polufinalu Rima i četvrtfinalu Berlina.

Šniderova je teniserka koja igra na sigurno, ne voli da preuzima incijativu, već radije čeka grešku protivnice. Vrlo često se služi spinovima i slajsovima, kako bi što više uvukla rivalku u svoj spori ritam igre. Forhendom veoma dobro gađa kratke dijagonale, a često udara i tzv ’inside out’. Preferira duge poene i razmenu udaraca sa osnovne linije, pa je logično da joj je šljaka omiljena podloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: