Ana Čakvetadze

Ana Čakvetadze je teniseka koja je strpljivim radom i mudrim izborom turnira uspela da se popne na 7. poziciju na WTA listi u junu ove godine. Od sredine prošle sezone značajno je unapredila svoju igru, što joj je omogućilo da trijumfuje na 6 turnira – Guangžu, Moskva, Hertogenboš, Hobart, Sinsinati i Stenford. Ima perfektan skor u finalima (6-0), ali valjalo bi istaći da je samo Kup Kremlja u Moskvi bio iz tzv. ’Tier I’ turnira, dok su ostali bili iz treće i četvrte kategorije. To, ipak, ne umanjuje njen veliki napredak, što potvrđuju i dva četvrtfinala na Gren slem turnirima (AO i Rolan Garos), kao i polufinale Majamija.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.08.2007.

17:27

Default images

Prvu bitniju pobedu u karijeri izvojevala je na US openu 2004. godine, kada je u drugoj rundi savladala Anastasiju Miskinu sa 7:6, 6:3. U narednom kolu poražena je od Eleni Danilidu, a u glavni žreb probila se i u Moskvi. Te sezone je odlično igrala na ’čelindžerima’, što joj je i donelo plasman u prvih 100.

Sledeće godine je nastupila u polufinalu Nju Hejvena i četvrfinalu San Dijega, ali već tada je pružala partije bolje od svog rejtinga (oko 50. mesta na svetu), pošto je često pružala veliki otpor najboljima – poraz od Kuznjecove sa 1:6, 6:4, 7:6, od Šarapove 4:6, 6:4, 7:5, od Dementijeve 6:1, 4:6, 7:6, od Šniderove 2:6, 6:2, 7:5... Ovi tesni porazi dogodili su se u drugom delu sezone, pa se moglo zaključiti da će se još jedna Ruskinja uskoro priključiti vrhu.

Međutim, nije sve išlo po planu – početak 2006. doneo je blede partije, čak 4 puta je ispala već na startu, a samo jednom je stigla do polufinala, u Varšavi. Posle Vimbldona usledili su bolji rezultati – poraz u tri seta od Vajdišove u četvrtfinalu San Dijega (tu je pobedila Ivanovićevu drugi put zaredom), polufinale Montreala i osmina finala US opena. Osvojila je zatim dve uzastopne titiule, u Gunagžuu i Moskvi. Na Kupu Kremlja je pobedila Safinu, Šarapovu, Dementijevu i Petrovu, čime je dokazala klasu i svrstala se u prvih 20.

Ove godine je ostvarila sjajne rezultate, osvojila titule u Hobartu, Hertogenbošu, Sinsinatiju i Stenfordu, a priliku za najbolji rezultat na Gren slemu propustila je na Vimbldonu, kada je ispala u osmini finala od Mihaele Krajiček. Da je pobedila (što je bilo očekivano) išla bi na Loru Grenvil, pa na Marion Bartoli i polufinale bi bilo sasvim realno. Poraz od Holanđanke trebalo bi da joj posluži kao nauk za budućnost – ne treba misliti unapred previše, već se fokusirati na sledeći meč.

Čakvetadze igra uglavnom sa osnovne linije, a najviše poena osvaja posle bekhend paralele. Nije preterano visoka (170 cm), pa servis nije udarac na koji može konstantno da računa. Veoma je borbena i na terenu uvek pruža maksimum, bez obzira koja teniserka je preko puta mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: