Nikolaj Davidenko

Nikolaj Davidenko je po mnogo čemu karakterističan na ATP turu. Smatraju ga medijski najneatkraktivnijim teniserom, te nije čudo što do prošle godine nije imao sponzora koji bi mu obezbeđivao opremu. Organizatori najvećih turnira loše se ophode prema njemu – skoro nikada u početnim kolima ne igra na glavnim terenima, što je jako čudno, kada se uzme u obzir da je na većinu njih dolazio kao Top 5 teniser.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 21.08.2007.

16:54

Default images

Davidenko je igrač koji sve udarce igra kvalitetno, a uz to je, zajedno sa Nadalom, najbolje fizički pripremljen i igra najviše turnira godišnje od svih tenisera, zbog čega ga često i zovu ’ruska mašina’. Karakterišu ga oštri udarci, lopticu udara u penjanju, a često pogađa polje i iz punog trka. Sposoban je i da se nadigrava sa osnovne linije do iznemoglosti, ali često ume veoma iznenadno da napadne iz ne toliko izgledne pozicije. Cilj u meču mu je da nametne brz i snažan tempo igre sa osnovne linije, a kada se preko puta nalazi teniser sličnih karakteristika (npr. Nalbandijan ili Kanjas), neizostavan je sjajan meč. Ima poteškoća sa volejima, a nije najbolji ni u promeni ritma igre kada se stvari ne odvijaju po njegovom planu.

Osvojio je 10 titula u karijeri (zaradio 6 miliona dolara), ali samo jednu iole veliku – na turniru Masters serije u Parizu 2006. godine. Nikada nije igrao finale Gren slem turnira, čak 4 puta je zaustavljan u četvrtfinalu i 3 puta u polufinalu. Tu dolazimo do Davidenkove najveće slabosti – psihe. Neverovatno je koliko je Rus prilika propustio da trujumfuje protiv najboljih i napravi presudan proboj ka samom svetskom vrhu.. Najsvežiji primer je sa Rolan Garosa, kada je izgubio sa 3:0 od Federera, uprkos tome što je u svakom setu imao brejk prednosti. Još drasičniji primer je duel sa Federerom u četvrtfinalu Australijen opena 2006. godine, kada je Davidenko u taj brejku trećeg seta (bilo je 1:1 u setovima) propustio tri vezane set lopte i na kraju izgubio set i meč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: