Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

15:35

Martina Navratilova - najbolja od najboljih

Martina Navratilova rođena je 18. oktobra 1956. u Pragu. Martina Šubertova promenila je prezime kada je imala šest godina, posle razvoda roditelja, a prvi trener bio joj je očuh Miroslav.

Najveća i najbolja teniserka svih vremena više ne igra, a u karijeri je osvojila 167 titula u singlu, najuspešnija je u istoriji tenisa u obe konkuerncije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sa 15 godina pobedila je na nacionalnom prvenstvu Čehoslovačke, a prvu titulu u profesionalnom tenisu osvojila je 1974. u Orlandu.

Posle izgubljenog polufinala na US Openu 1975. Navratilova odlučuje da se više ne vrati u svoju domovinu i par godina kasnije dobija američko džavljanstvo.

Agresivnom i snažnom igrom Navratilova je bitno uticala na dalji razvoj ženskog tenisa. Ona će biti jedna od prvih levorukih igračica u sportu u kom su do tada dominirale desnoruke.

Navratilova je tokom karijere osvojila je 18 grend slem turnira u singlu i 40 turnira u dublu (31 ženski dubl i 9 mešovitih).

Zlatna era Navratilove trajala je od 1982. do 1988, kada je šest godina uzastopno bila kraljica Vimbldona.

US open je osvojila četiri puta u singlu (1983, 1984, 1986, 1987.) i deset puta u dublu.

Sedam puta godinu je Martina Navratilova završila na prvom mestu WTA liste. Navratilova još uvek drži brojne rekorde koje bi neke nove generacije teniserki tek trebalo da pokušaju da obore.

Ona i dalje drži rekord u broju odigranih mečeva u singlu -1.440 pobeda i 213 izgubljenih mečeva. Titulom u miksu na Australian openu 2003. postala jedina teniserka koja u svojoj kolekciji ima sva četiri grend slem trofeja u singlu, dublu i miksu.

Tokom osamdesetih najveća protivnica bila joj je Kris Evert.

Deset godina Navratilova i Evert su pobeđivale jedna drugu u trci za prvo mesto, sastajući se čak četrnaest puta u finalima Grand Slam turnira. Možda je upravo tad Martina pokazala svoje pravo umeće i genijalnost - osvojila je deset od četrnaest finala u kojima se sastala sa Kris.

Karijera Martine Navratilove pratie su brojne kontraverze. Imala je problema sa težinom i formom, osporavali su je zbog seksualnog opredeljenja. Martina je bila druga velika zvezda sporta (pre nje Bili Džin King) koja je rekla da je homoseksualne orijentacije. Zamerali su joj i što je promenila državljanstvo.

U svoju prvu 'singl penziju' otišla je 1994, ali je ubrzo nastavila da se takmiči u dublu i povremeno u singlu. Navratilova se od profesionalnog tenisa oprostila na Vimbldonu 2006. par meseci pre svog pedesetog rođendana.

Danas Navratilova za brojne televizijske mreže komentariše najveće teniske turnire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve