Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

20:02

Pregled sezone - WTA

Povratak na veliku scenu sestara Vilijams i povlačenje Kim Klajsters najupečatljiviji su momenti dosadašnjeg toka sezone na WTA turu. Serena je trijumfovala na Australijen openu, dok je Venus dominirala na Vimbldonu. Klajstersova je rešila da se penzioniše zbog hroničnih problema sa povredama, a tokom karijere je ukupno osvojila 34 trofeja, bila najbolja na US openu 2005. godine, još četiri puta igrala finale Gren slem turnira i bila prva na WTA listi. Njenim odlaskom tenis je izgubio jednu od najraznovrnijih igračica u istoriji. Njena sunarodnica Žistin Enan je zbog privatnih problema propustila početak sezone, uključujući AO, ali se u drugom delu vratila na blistav način, trijumfom na Rolan Garosu. Nadja Petrova je imala prosečnu sezonu pokušavajući da pronađe formu nakon serije povreda, odlične partije na početku godine pružala je Sibil Bamer, a u skoroj budućnosti bi trebalo očekivati vrhunske rezultate od Lusi Šafarove i Nikol Vajdišove.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Na turniru u Gold Koustu, prvom pripremnom pred Australijen open, pobedila je Dinara Safina, koja je u finalu bila bolja od Martine Hingis sa 6:3, 3:6, 7:5. U Oklendu, drugom takmičenju te nedelje, trijumf je odnela Jelena Janković i tako osvojila prvu titulu nakon 2004. godine. Srpkinja je u finalu savladala Zvonarjevu sa 7:6, 5:7, 6:3. Ni na jednom od dva navedena turnira nije vladala preterano jaka konkurencija, pa je vrhunski tenis morao da sačeka sledeću nedelju i turnir u Sidneju.

„Mediabank International“ u Sidneju okupio je skoro sve vrhunske igračice, a najbolja je bila Kim Klajsters, koja je u finalu spasla meč loptu i pobedila Jelenu Janković sa 4:6, 7:6, 6:4. Odlične igre u Sidneju pružala je Li Na, pobedila je Skjavone, Dementijevu (spasla 5 meč lopti) i Srebotnik i u polufinalu uzela set kasnijoj pobednici – 6:1, 1:6, 7:5. Te nedelje igran je i turnir četvrte kategorije u Hobartu, a pobedila je prva nositeljka Ana Čakvetadze.

Na red je došlo Otvoreno prvenstvo Australije, a trofej je krajnje neočekivano odnela Serena Vilijams. Detaljnije o toku Australijen opena pročitajte ovde.

Na takmičenju prve kategorije u Tokiju trijumfovala je Martina Hingis, koja je u borbi za titulu savladala Anu Ivanović sa 6:4, 6:2. Na rezultatu 4:4 u drugom setu Švajcarkinja je osvojila 14 uzastopnih poena, Ana je u početnom gemu drugog napravila tri dvostruke servis greške i više nije uspela da se vrati u meč. Hingisova je tako peti put bila najbolja u Japanu, a trofej je zaslužila sjajnom igrom tokom celog turnira - eliminisala je Prat, Stosur i Dementijevu bez izgubljenog seta.

Iako je turnir u Parizu osvojila Nadja Petrova, on će biti upamćen po fantastičnim igrama i velikom proboju levoruke Lusi Šafarove. Čehinja je izbacila Vajdišovu i Kuznjecovu, zatim je u polufinalu imala u oba set brejk zaostatka protiv Žistin Enan (igrala prvi turnir nakon razvoda sa Pjer-Ivom Ardenom), ali je ipak pobedila sa 7:6, 7:5. U finalnom meču je odlično krenula, ali je Petrova preokrenula rezultat i došla do sedmog trofeja u karijeri – 4:6, 6:1, 6:4. Ruskinja je lavovski posao odradila dan ranije, kada je protiv Ameli Moresmo nadoknadila 0:1 u setovima i 1:4 u drugom, neutralisala meč loptu i na kraju obezbedila finale – 5:7, 6:4, 7:6.

Na turniru sa nagradnim fondom od 175 hiljada dolara u Pataja Sitiju trijumfovala je Sibil Bamer, koja je u finalu bila bolja od Žisele Dulko sa 7:5, 3:6, 7:5.

Ameli Moresmo je na turniru u Antverpenu onemogućila Kim Klajsters da se trofejom oprosti od publike u Belgiji, pošto ju je pobedila u finalu sa 6:4, 7:6. Ulog je bio veliki na obe stane – Klajstersova je želela da trijumfom obeleži poslednji turnir u rodnoj zemlji, dok se Francuskinji (pobeđivala ovde 2005. i 2006.) smešio dijamantski reket, namenjen teniserki koja tri puta u 5 godina osvoji titulu. Kim je napravila mnogo neiznuđenih grešaka, koje su došle kao posledica velike tenzije sa kojom je ušla u meč. Previše je oscilirala na servisu, koji je inače njen najkonstantniji udarac, i tako olakašala put Moresmovoj ka milion evra vrednom reketu.

Jaroslava Švedova je na turniru četvrte kategorije u Bangaloru osvojila prvu titulu u karijeri, pošto je u finalu bila bolja od prve nositeljke Mare Santanđelo sa 6:4, 6:4.

Turnir u Dubaiju ponudio je nekoliko izvrsnih mečeva, a Žistin Enan je četvrti put pobedila na takmičenju u UAE. Posle pobeda nad Pašekovom i Danilidu, usledio je znatno težak zadatak protiv Svetlane Kuznjecove u polufinalu. Ruskinja je u prvom setu snažnim udarcima ostvarila totalnu dominaciju, dok je Enan bila vrlo statična i nije uopšte preuzimala inicijativu. Kako je okršaj odmicao, situacija se menjala, Kuznjecova je gubila fokus i često nije uspevala da se na pravi način namesti na lopticu, dok je Belgijanka počela da pogađa i iz nemogućih situacija. Takvo stanje stvari dovelo je do očekivanog raspleta – 1:6, 6:4, 6:0 za Enan. U finalu sa Ameli Moresmo Belgijanka je sjajnim bekhendom napravila brejk već na startu, a zatim umešno koristila nešto kraće loptice, koje je Moresmo slala svaki put kada je imala priliku za brejk, i dobila prvi set sa 6:4. Loš servis i slaba koncentracija u ključnim poenima koštale su Francuskinju i drugog seta, pa je Enan došla do nagrade od 230 hiljada dolara – 6:4, 7:5.

Takmičenje mnogo manjeg rejtinga igralo se iste nedelje u Memfisu, ali je okupljen solidan sastav i bilo je nekoliko lepih mečeva za gledanje. Prva nositeljka Šahar Per je lako stigla do finala, ali u duelu za titulu nije pružila dostojan otpor Venus Vilijams – 6:1, 6:1. Italijanka Roberta Vinči je iste sedmice slavila na turniru Bogoti, a finalni meč je dobila nakon predaje zemljakinje Tatjane Garbin pri rezultatu 6:7, 6:4, 0:3.

Na „Qatar Total Openu“ u Dohi Žistin Enan je nastavila seriju pobeda iz Dubaija, demonstrirajući fantastičan takmičarski duh i vanserijsku tehniku. U meču četvrtfinala sa Pati Šnider spasla je meč loptu na 4:5 u trećem setu i pobedila sa 3:6, 6:4, 7:5, a u ništa

manje dramatičnom polufinalnom dvoboju savladala je Jelenu Janković – 6:7, 6:2, 6:4. Rezultatski najlakši meč Belgijanka je imala u finalu, kada je pobedila Kuznjecovu sa 6:4, 6:2. Bio je to njen deseti poraz od Enan u nizu, a Ruskinja ni ovoga puta nije odigrala ni sa 50% mogućnosti. Povela je sa 4:2 u prvom setu, ali je zatim stala, servis joj je bio ispod nivoa, pa je Enan bez problema završila posao.

Emili Loa je trijumfovala na turniru treće kategorije u Akapulku, pošto je u finalu pobedila Flaviju Penetu sa 7:6, 6:4. Kvalifikantkinja Sara Erani napravila je odličan rezultat, došla je do polufinala eliminisavši Sibil Bamer, Kaju Kanepi i Tatjanu Garbin.

Danijela Hantuhova je kada se najmanje očekivalo zablistala i osvojila trofej na turniru Masters serije u Indijan Velsu. Slovakinja je na najbolji način iskoristila krah favorita u gornjoj polovini žreba i dokopala se finala, u kojem je savladala Svetlanu Kuznjecovu sa 6:3, 6:4. Prva nositeljka Marija Šarapova ispala je od Zvonarjeve, a Jankovićeva od Li Na, ali bilo bi nepravedno pripisati uspeh Hantuhove jedino sreći.

Ona je zaista igrala odlično, na nivou svog potencijala, a kao nagrada došli su trijumfi nad Martinom Hingis, Šahar Per, Li Na i Kuznjecovom. U finalnom okršaju slovačka teniserka je pobedila Kuznjecovu njenim oružjem, dubokim i jakim udarcima sa bazne linije. Svaki put kada bi Ruskinja preuzela kontrolu bar na kratko, Hantuhova je menjala ritam, izlazila na mrežu i u velikom broju slučajeva osvajala poene (11 od 12). Ipak, najuzbudljviji meč viđen je u četvrtfinalu, kada je Slovakinja pobedila Per sa 6:2, 5:7, 7:6. Hantuhova je lako osvojila prvi set, prevashodno zahvaljujući očajnom servisu Izraleke, ali je u drugom napravila čak 51 neiznuđenu grešku i izjednačenje je bilo neizbežno. U odlučujućem setu Per je prva povela, zatim Hantuhova nije uspela da odservira za meč na 5:4, ali je u dramatičnom taj brejku trijumfovala i zapečatila 3 časa dug duel.

Serena Vilijams je u velikom stilu osvojila titulu u Majamiju, pošto je na putu do finala eliminisala Šafarovu, Šarapovu i Šahar Per, pre nego što je u finalu pobedila Žistin Enan sa 0:6, 7:5, 6:3. Stravično uzbudljiv bio je finalni dvoboj, Belgijanka je krenula furiozno i proteklo je 39 minuta igre kada je Serena konačno osvojila gem.

Enan je imala dve uzastopne meč lopte na svoj servis pri rezultatu 5:4, ali se Vilijamsova izvukla sa dva fenomenalna udarca, mada je na riternu prilikom jednog meč poena loptica zakačila mrežu i prešla u polje Belgijanke. Serena je povela sa 3:0 u odlučujućem setu, Enan se konsolidovala i došla do 3:3, ali je od tog trenutka Amerikanka podigla igru na još viši nivo i došla do svoje četvrte titule na Ki Biskejnu. Takmičenje u Majamiju najavilo je bolje dane za Nadju Petrovu, koja je eliminisana u četvrtfinalu od Žistin Enan sa 7:6, 7:6.

Petrova je već naredne sedmice dogurala do finala u Amilija Ajlendu, ali je tu zaustavljena od Tatjane Golovin sa 6:2, 6:1 za samo 1 čas i 16 minuta igre. Francuskinja ruskog porekla je tako došla do prvog trofeja u karijeri, a najzahtevniji meč na turniru odigrala je u polufinalu sa Anom Ivanović, kada je slavila sa 6:4, 3:6, 6:4. Golovin je takmičenje započela bez preterano velikih ambicija, a onda je deklasirala Venus Viljams u četvrtfinalu sa 6:2, 6:3, što joj je dalo dodatni motiv i uzdiglo je do titule.

Jelena Janković je bila najbolja na ’Tier I’ turniru u Čarlstonu, a sve protivnice, ne računjaući polufinale sa Vilijamsovom, dobila je vrlo lako. Argentinka Žisela Dulko pobedila je na turniru u Budimpešti, a u finalu je savladala Soranu Cirsteu sa 6:7, 6:2, 6:2. Rumunka, koja je nedavno napunila 17 godina, odigrala je na visokom nivou ceo turnir, prvo je uspešno prebrodila kvalifikacije, a na putu do finala pobedila je Martinu Miler, Eleni Danilidu i Karin Knap.

Pauza uslovljena Fed kupom i ne baš jakim turnirom u Budimpešti dovela je vrlo jak igrački sastav krajem aprila u Varšavu. Najveće iznenađenje takmičenja bila je Aljona Bondarenko, koja je pobedila Kuznjecovu i došla do finala. Veliku pomoć imala je od Julije Vakulenko, koja je sa njenog puta uklonila drugu nositeljku Kim Klajsters – 7:6, 6:3. U gornjem delu žreba dominirale su Žistin Enan i Jankovićeva, koje su bez problema stigle do polufinala, u kojem je Belgijanka slavila sa 7:5, 2:6, 6:4. Borba za trofej bila je vrlo jednostrana, Bondarenkova se nikada ranije nije našla u sličnoj situaciji, bila je vrlo nervozna, što je nemilosrdna Enan lagano iskoristila – 6:1, 6:3.

Greta Arn je na’Tier IV’ turniru u Eštorilu osvojila prvu titulu u karijeri, i to u 28. godini. Ona je u finalu nadigrala Viktoriju Azarenku sa 2:6, 6:1, 7:6.

Ana Ivanović je pobedila na turniru prve kategorije u Berlinu, a u finalu je bila bolja od Svetlane Kuznjecove sa 3:6, 6:4, 7:6. Ruskinja je u polufinalu savladala Žistin Enan sa 6:4, 5:7, 6:4 i tako prekinula niz Enanove od 10 pobeda u međusobnim susretima. Poslednja dva poena bila su vrlo nesvojstvena za inače odvažnu Belgijanku – prvo je napravila duplu servis grešku, a onda iz ne toliko teške pozicije poslala bekhend u aut. Ipak, trebalo bi reći da je prva teniserka sveta bila najveća žrtva kiše koja je tih dana ometala program, pa je bila vrlo umorna.

Iste sedmice na turniru u Pragu (145.000 dolara) trijumfovala je Akiko Morigami, a u finalu je lako izašla na kraj sa prvom nositeljkom Marion Bartoli – 6:1, 6:3.

Na vrlo jakom turniru u Rimu pobednica je bila Jelena Janković, koja je u finalu savladala Svetlanu Kuznjecovu sa 7:5, 6:1. Najkvalitetniji i najdramatičniji meč viđen je u četvrtfinalu, kada je Pati Šnider pobedila Serenu Vilijams sa 6:3, 2:6, 7:5. Bio je to sudar dva totalno različita stila igre - Sereninog napadačkog, zasnovanog na snazi, i Patinog odbramabenog, baziranog na tehnici. Švajcarkinja je mnogo trčala, slala puno slajsova i spinova, pogotovo na bekhend stranu Vilijamsove, na šta ona u prvom setu nije imala adekvatan odgovor. U drugom setu viđena je druga slika, pre svega zbog drastičnog poboljšanja servisa Amerikanke. Začuđujuć podatak za ženski tenis je da u odlučujućem setu nijedna igračica nije izgubila servis, a Šniderova je bila bolja u taj brejku (7-5), zapečativši odličnu partiju ’vinerom’.

Milagros Sekuera je na turniru u marokanskom Fesu pobedila u finalu Aleksandru Voznijak sa 6:1, 6:3 i tako došla do prve titiule u karijeri. Konkurencija je bila vrlo slaba, a prve dve nosteljke bile su Sania Mirza i Viržin Razano. Takmičenje sličnog rejtinga održano je naredne nedelje u Strazburu, a trijumfovala je Anabel Medina Gariges. Ona je u finalu bila bolja od Ameli Moresmo sa 6:4, 4:6, 6:4.

Španjolka je tokom celog okršaja bilo vrlo odlučna i bez pardona kažnjavala loše servise Moresmo, kojih je bilo i previše, pa je Medina došla do sedme titule u karijeri.

Aravan Rezai je odigrala fenomenalan turnir u Istanbulu, forsirajući agresivnu igru uspela je eliminiše Venus Vilijams i Mariju Šarapovu, ali je bila primorana da preda finalni meč Jeleni Dementijevoj pri rezultatu 7:6, 3:0 za Ruskinju.

Žistin Enan je treću godinu u nizu bila najbolja na Rolan Garosu, a u finalu je savladala Anu Ivanović sa 6:1, 6:2. Detaljnije o toku Rolan Garosa pročitajte ovde.

Usledio je prelazak na travu, a Jelena Janković je i na toj podlozi nastavila sa sjajnim partijama, pošto je u finalu turnira u Birmingemu pobedila Mariju Šarapovu sa 4:6, 6:3, 7:5. Srpkinja je zasluženo trijumfovala, ali je i Šarapova imala nekoliko prilika sredinom drugog i početkom trećeg seta, koje nije realizovala zahvaljujući sopstvenoj ležernosti, koja joj se kasnije osvetila. Iste sedmice na turniru u Barseloni pobedila je Megan Šonesi, a u borbi za trofej savladala je Edinu Galovic sa 6:3, 6:2.

U Istbornu, najkvalitetnijem pripremnom turniru za Vimbldon, najbolja je bila Žistin Enan. Ona je u finalnom meču savladala Ameli Moresmo sa 7:5, 6:7, 7:6, iako je Francuskinja servirala za meč u odlučujućem setu. Tada su njeni nervi popustili (prethodna dva gema na servis dobila je bez izgubljenog poena), a Belgijanki je uvek vrlo malo potrebno da se vrati u meč – napravila je brejk forhend ’vinerom’, a u taj brejku izgubila samo dva poena. Gledaoci u Istbornu nisu bili u prilici da vide mnogo uzbudljivih mečeva (jedino su Bamer i Petrova od četvrtfinala igrale u tri seta), pa je finale u potpunosti ’izvadilo’ stvar.

Veliki broj kvalitetnih teniserki takmičio se i na turniru treće kategorije u Hertogenbošu, a trijumfovala je Ana Čakvetadze. Ona je u finalnom dvoboju pobedila Jelenu Janković sa 7:6, 3:6, 6:4, a kiša je prekidala meč čak 6 puta. Ruskinja je u prvom setu povela sa 5:0, Jelena je izjednačila, ali nije uspela da osvoji set. Srpska teniserka je pojačala tempo u drugom setu, ali videlo se da je potrošila previše energije, pa je Čakvetadze bez većih problema završila meč i poboljšala svoj besprekorni skor u finalima na 4-0.

Venus Vilijams je odlično igrala tokom celog Vimbldona i na kraju je pobedila Marion Bartoli u finalu sa 6:4, 6:1. Detaljnije o toku Vimbldona pročitajte ovde.

Turnir treće kategorije u Sinsinatiju pripao je Ani Čakvetadze, koja je u duelu za trofej savladala Akiko Morigami sa 6:1, 6:3. Na ’Tier IV’ takmičenju u Palermu trijumfovala je Agneš Šavaj. Mađarica je u finalu deklasirala Martinu Miler sa 6:0, 6:1.

Seriju fantastičnih partija na američkom betonu Ana Čakvetadze je nastavila u Stenfordu, gde je u finalu pobedila Saniu Mirzu sa 6:3, 6:2. U prethodne dve runde, protiv Srebotnik i Hantuhove, Ruskinja je uspela da napravi preokret nakon 0:1 u setovima. Posebno teško bilo je protiv Katarine Srebotnik u prvom setu, kada je slovenačkoj teniserki sve polazilo od ruke, servis joj je bio na vrhuncu, a forhend snažan i precizan. Međutim, takav tempo ne bi izdržale ni mnogo bolje teniserke, pa je Čakvetadze u naredna dva seta preuzela kontrolu nad poenima i pobedila sa 4:6, 6:2, 6:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve