Nova vest
Tenis

Sreda, 22.08.2007.

18:27

Serena Vilijams

Godinu dana mlađa od Venus, u karijeri je osvojila 16 Grend Slem titula, od toga osam u singlu, šest u dublu i dve u miksu. Poslednja je od igrača koja je uspela da u isto vreme bude osvajač sva četiri Grend Slema. Dosta sličnosti ima između njene i sestrine karijere. Mala Serena je takođe postala profesionalac sa 14 godina, 1995. Pre toga je uspela da osvoji 46 od 49 turnira na kojima je učestvovala do desete godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Već 1997. Serena je privukla veliku pažnju javnosti porazivši Moniku Seleš i Meri Pirs na turniru u Ilinoisu. Godinu je završila ušavši u top 100 (99. mesto). Naredne godine su usledila još veća iznenađenja, pošto je šesnaestogodišnja Serena u Sidneju kao 96. pobedila trećeg nosioca Lindzi Devenport u četvrtfinalu. Očekivalo se da Serena dobro prođe i na Australian Openu. svom prvom Grend Slemu, ali je tu izgubila u drugom kolu od sestre Venus. Ipak, do kraja godine je ušla u Top 20, nakon što je igrala još šest četvrtfinala. Te godine je još osvojila Vimbldon u miksu, kao i svoju prvu titulu u dublu sa sestrom Venus u Oklahomi.

U septembru 1999. osvojila je svoju prvu Gren Slem titulu na US Openu, postavši tek druga Afro-amerikanka kojoj je to pošlo za rukom, a odmah sledećeg dana i drugo, pošto je osvojila prvo mesto u dublu sa Venus. Godinu je završila na 4. mestu, iako joj je to bila tek treća sezona igre. Naredne godine je osvojila zlato na Olimpijadi u dublu sa Venus.

2001. je bila treća uzastopna godina Sereninog boravka u Top 10. Iste godine je osvojila i WTA Čempionšip, nakon što je spasila osam meč lopti u polufinalu protiv Dženifer Kaprijati. 2002 je osvojila čak tri Grend Slema, i to Rolan Garos, Vimbldon i US Open, pobedivši stariju sestru Venus u sva tri finala. To joj je ujedno bila i najbolja godina u karijeri, pošto joj je skor bio 56-5, osvojila je osam titula u singlu, drugi Vimbldon u dublu sa Venus, i godinu završila na 1. mestu.

2003. je u finalu Australian Opena pobedila Venus, i tako osvojila svoju četvrtu uzastopnu Grend Slem titulu, postavši deveta žena u istoriji koja je uspela da osvoji četiri Grend Slema za redom. Kuriozitet je da je Serena u svim finalima igrala protiv svoje sestre. Uspešno je odbranila i titulu na Vimbldonu.

Kao i Venus, i ona je bila izuzetno potresena vešću o smrti njihove polusestre u septembru 2003, tako da je,uz povredu koju je zadobila na Vimbldonu, pauzirala do kraja godine. 2004. se povukla sa Australian Opena da bi nastavila rehabilitaciju levog kolena. Nakon osam meseci odsustva, na teren se vratila u Majamiju, pobedivši u finalu Elenu Dementijevu 6:1, 6:1. Uspela je da dođe i do finala Vimbldona, ali je tu izgubila od sedamnaestogodišnje zvezde u usponu Marije Šarapove. Iako je izgledalo da će 2004. biti veoma uspešna za Serenu, ona se zbog povrede povukla i sa turnira u San Dijegu, Rodžers Kupa, kao i Letnjih olimpijskih igara,

U četvrtfinalu US Opena je izgubila od Kaprijati. Meč je obeležila sudijska greška i dosuđen aut. Mnogi citiraju ovaj susret kao glavni meč za pokretanje postupka “čelendža” i “instant ripleja”. Godinu je završila na osmom mestu.

U 2005. je osvojila i svoju sedmu Grend Slem titulu na Australian Openu, pobedivši Devenportovu u finalu. Nakon nekoliko manje zapaženih učešća na velikim turnirima, odlučila je da do kraja godine pauzira zbog povrede članka i kolena. Ispostavilo se da će te povrede mnogo uticati na njenu karijeru, pošto je 2006. po prvi put ispala iz prvih 100, što je prouzrokovalo priče medija da je izgubila borbenost i snagu, koja je oduvek karakterisala njenu igru. Nakon što se povukla sa turnira u Južnoj Karolini, objavila je da će propustiti i Rolan Garos i Vimbldon radi “preko potrebnog odmora”.

Njen veliko povratak usledio je na Australian Openu 2007, na kojem je pobeđivala nekoliko igračica iz prvih deset na svom putu ka osmoj Grend Slem tituli, u finalu savladavši Mariju Šarapovu 6:1, 6:2 za svega 63 minuta. Ova pobeda obezbedila je joj skok sa 81. na 14. mesto.

Sledeći turnir koji je osvojila bio je Ki Biskejn, gde je u finalu porazila Žastin Enan 0:6, 7:5, 6:3, nakon što je spasila dve meč lopte u drugom setu. Nakon turnira u Rimu uspela je da se vrati među prvih 10.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve