Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

17:42

Nikol Vajdišova

Nikol Vajdišova je najmlađa pripadnica svetskog teniskog vrha, rođena je 23. aprila 1989. godine. Prvu titulu osvojila je u Vankuveru sa samo 15 godina i 3 meseca, čime je postala šesta najmlađa igračica koja je napravila taj podvig. U karijeri je ukupno trijumfovala na 6 turnira, ali uvek iz ’Tier III’ ili ’Tier IV’ kategorije – Taškent, Bangkok, Seul, Tokio, Strazbur i već pomenuti Vankuver. Za progres u Top 5 potrebni su joj trofeji sa većih turnira, ali Čehinja to zna i poseduje sve predispozicije za ostvarenje svog cilja, da bude najbolja na svetu. Dva puta je igrala u polufinalima Gren slem turnira i pitanje je dana kad će otići stepenik više i osvojiti jedan od četiri najveća trofeja.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Pored pobede u Kanadi, Nikol je 2004. godine trijumfovala i u Taškentu, a u finalu je bila bolja od Viržin Razano sa 5:7, 6:3, 6:2. Imala je još neke zapažene rezultate na ’čelindžerima’, a uspela je da uđe i u glavni žreb US opena, gde je na startu poražena od Žistin Enan. U oktobru te godine bila je 74. teniserka na WTA listi, najmlađa u prvih 100.

Beležila je dobre rezultate početkom 2005. godine, a prvo četvrtfinale na turniru prve kategorije igrala je u Čarlstonu. Već tada je pokazala jak mentalni sklop, spasla je dve meč lopte u prvom kolu protiv Šahar Per, zatim pobedila Miskinu i Asagoe, ali je plasman u polufinale sprečila Pati Šnider. Usledilo je finale Istanbula, snažan otpor Kuznjecovoj na Vimbldonu, četvrtfinale Toronta i osmina US opena, a zatim BUM – tri uzastopne titule. Prvo je u Seulu pobedila bez izgubljenog seta, a u finalu je nadigrala Jelenu Janković sa 7:5, 6:3. U Tokiju je pobedila Mariju Kiriljenko u polufinalu, a Tatjana Golovin joj se predala u meču za trofej pri vođstvu Čehinje od 7:6, 3:2. Fantastične tri nedelje zaokružila je blistavom pobedom nad Nadjom Petrovom u finalu Bangkoka – 6:1, 6:7, 7:5, iako je gubila sa 4:2 u odlučujućem setu. Seriju od 18 pobeda u nizu zaustavila je Ameli Moresmo u polufinalu Filadelfije – 7:5, 7:5.

Ušla je u prvih 20, a novi trofej osvojila je u Strazburu (maj 2006.), pobedivši u finalu Suai Peng sa 7:6, 6:3. Fenomenalno je igrala na Rolan Garosu, eliminisala je Moresmo i Venus Vilijams i demonstrirala izvrsnu napadačku igru i nepokolebljiv duh. U oba meča je izgubila prvi set sa 7:6, ali je u naredna dva prepustila Francuskinji 3, a Amerikanki gem više. Izgubila je u polufinalu od Kuznjecove, iako je imala prednost od 1:0 u setovima i 5:3 u drugom. Li Na ju je izbacila na Vimbldonu u četvrtoj rundi, a kolo ranije ispala je na US openu od Jankovićeve. Ipak, polufinala Stenforda, San Dijega, Moskve i Linca bila su dovoljna za 10. mesto na listi.

Na ovogodišnjem Australijen openu eliminisala je Dementijevu i Šafarovu, ali je Serena Vilijams bila pretežak rival u polufinalu – 7:6, 6:4. Od tada je u pet navrata igrala četvrtfinale, ali nijednom nije prošla dalje. Na Rolan Garosu i Vimbldonu zaustavljena je baš u borbi za polufinale, i to oba puta od Srpkinja – prvo od Jankovićeve, pa od Ane Ivanović.

Vajdišova poseduje snažne i precizne udarce sa osnovne linije, a njen najjači adut je servis. Forsira agresivnu i rizičnu igru i veoma je hladnokrvna u prelomnim trenucima. Teži da poene završi vrlo brzo, ali je teška rivalka i u dužem nadigravanju sa bazne linije, pošto ima dug korak i relativno lako se namešta na udarac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

6 h

U fokusu

Vidi sve