Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

17:29

Danijela Hantuhova

Danijela Hantuhova je jedine dve titule u karijeri osvojila u Indijan Velsu, 2002. i 2007. godine. Iako je u januaru 2003. bila 5. na WTA listi, stručnjaci je nikada nisu svrstavali među najbolje na svetu. Na Gren slem takmičenjima nikada nije prošla dalje od četvrtfinala i može se tvrditi da će ostati prosečna teniserka, čije su mogućnosti ograničene ogromnim oscilacijama u igri.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Prvi put se probila u 100 najboljih 2001. godine, stigla do polufinala u Oklahoma Sitiju, gde je u tri seta poražena od Dženifer Kaprijati. Došla je do četvrtfinala u Bazelu, Cirihu i Lajpcigu. Na turniru u Nemačkoj savladala je Jelenu Dokić sa 4:6, 7:6, 6:0, spasavši meč loptu, ali je zatim poražena od Jelene Dementijeve.

Najbolju sezonu u karijeri imala je 2002. godine, kada je pobedila u Indijan Velsu i još pet puta došla bar do polufinala, i to na vrlo jakim turnirima – Istborn, Montreal, Nju Hejven, Filderštat i Linc. Tu godinu završila je na 8. poziciji na listi, a za dalji napredak i još bolje rezultate bile su joj potrebne pobede nad najboljima – gubila je od sestara Vilijams, Klajsters, Moresmo, Šnider... Na poslednja dva Gren slem turnira te i na Australijen openu sledeće godine uspevala je da prođe do četvrtfinala, ali su bar jedno polufinale sprečile sestre Vilijams. Posle toga nije se plasirala dalje od četvrte runde na najvećim takmičenjima.

Tokom cele 2003. godine nije pobedila bolje rangiranu teniserku, a u samo dva navrata je bila bolja u okršajima sa rivalkama iz Top 20. Očekivana posledica tako loših partija bilo je samo jedno polufinale (Antverpen) i pad na 19. mesto na WTA listi. Sa katastrofalnim igrama nastavila je i u sledećoj sezoni, jedini dobar turnir odigrala je u Istbornu – pobedila je Sugijamu i Moresmo, vodila sa 6:2, 6:5 protiv Kuznjecove u finalu, ali je na kraju ipak poražena.

U 2005. je zaigrala malo bolje, posebno uspešna bila je na seriji turnira pred US open – polufinale Sinsinatija, finale Los Anđelesa i četvrtfinala Stenforda i Nju Hejvena. Ponovile su se blede partije na Gren slemovima, a protiv teniserki iz Top 10 imala je skor 3-10.

Početkom 2006. godine igrala je u četvrtfinalu Sidneja i polufinalu Oklenda, a na Australijen openu je jedini put u karijeri nadigrala Serenu Vilijams i došla do osmine finala, gde je Šarapova lako izašla na kraj sa njom – 6:4, 6:4. Prosečni rezultati i lagani porazi od boljih teniserki obeležile su i ovu sezonu, u kojoj je Slovakinja samo dva puta prošla dalje od četvrfinala.

Polufinala u Dohi i Rimu, kao i novi trijumf u Indijan Velsu doveli su Hantuhovu na prag Top 10 (bila je 10. jednu nedelju) i predstojeći US open je jedna od poslednjih prilika Slovakinje za priključak samom vrhu.

Hantuhova se podjednako dobro snalazi na svim podlogama, ali ipak izdvaja travu kao omiljenu. Ima odličan servis, igra vrlo agresivno, a njen najveći problem su oscilacije u igri i nedostatak samopouzdanja. Kada izgubi veru u sebe, često pokušava da bespotrebno rizičnim udarcima dokaže sebi da „nije tako“, te brzo ulazi u seriju početničkih grešaka. Na Rolan Garosu 2003. godine protiv Ešli Harklroud napravila je čak 101 neiznuđenu grešku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve