Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

17:00

Rišar Gaske

Rišar Gaske je neposredno pred Vimbldon proslavio 21. rođendan, a upravo je u Londonu ostvario proboj kakav se dugo očekivao od njega. Već sredinom 2005. godine bio je rangiran u prvih 20 na svetu, ali uvek mu je za konačan priključak vrhu nedostajala mentalna snaga. Ne može se reći da ga je žreb pomilovao na ovogodišnjem Vimbldonu, pošto je već u drugom kolu igrao protiv Nikolasa Maija, sjajnog servera i finaliste Kvinsa. Gaske nije poklekao, već je lagano završio posao – 6:4, 6:3, 6:4.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Još dva trijumfa nad sunarodnicima, Vaselinom i Džo-Vilfredom Tsongom, bili su uvod u četvrtfinalni okršaj sa Endijem Rodikom. Malo ko je očekivao pobedu Francuza, tim pre što je plasmanom u najboljih 8 već zabeležio najbolji rezultat ikada na Gren slem turnirima. Gaske je prevazišao gubitak prva 2 seta, fantastično se vratio u meč i na kraju napravio iznenađenje – 4:6, 4:6, 7:6, 7:6, 8:6. Rodik je pre meča sa Gaskeom dobio 18 uzastopnih taj brejkova, ali se Francuz ovoga puta nije uplašio pobede (kao npr. protiv Federera u finalu Toronta 2006.) i sjajnim bekhendima je trasirao sebi put ka polufinalu i rekordnom rejtingu (7. mesto). U borbi za plasman u finale izgubio je od Federera (7:5, 6:3, 6:4), ali bi sigurno pružio jači otpor da je imao više vremena za odmor.

Godina 2006. bila je ubedljivo najgora za mladog Francuza. Jedno vreme nije bio rangiran ni u prvih 50, zbog povrede je pauzirao mesec dana, a katastrofalan žreb na Gren slemovima sputavao ga je da se u potpunosti iskaže (AO- poraz od Hasa u 1. kolu, RG – Nalbandijan u drugom, Vimbldon - Federer u prvom i US open – Hjuit u osmini finala). Imao je veliku priliku da pobedi Federera u gore pomenutom finalu turnira u Torontu, pošto je vodio sa 1:0 u setovima i neobjašnjivo lako propustio nekoliko brejk šansi na početku drugog. Nakon olako protraćene prilike, Gaske usporava tempo igre i omogućuje Švajcarcu lak posao – 2:6, 6:3, 6:2.

Gaskeov najbolji udarac je jednoručni bekhend. Posebno voli da gađa paralelu, a često pravi ’vinere’ u serijama kada mu taj udarac ide od ruke. Iako nije naročito nizak (185 cm), ima veoma nisko težište i kratke ruke, što znatno utiče na njegovu slabiju igru na mreži, uprkos tome što ima sjajan osećaj za volej. Kada malo unapredi servis i nauči da još kraće rešava poene (udarce za to svakako ima), biće velika pretnja Federeru, Nadalu i ostalima.

U karijeri je zaradio 2,5 miliona dolara i osvojio 4 turnira (2x Notingem ,Gštad i Lion).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve