Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

16:15

Džejms Blejk

Džejms Blejk je teniser kojeg su povrede i nesrećan splet okolnosti sprečili da se iskaže u potpunosti. Kada se tako nešto kaže za tenisera koji već duže vremena drži poziciju u Top 10, vrlo lako je zaključiti šta bi se desilo da nije bilo tolikih nedaća za 27-godišnjeg Amerikanca.U 2002. i 2003. imao je mnogo uspona i padova i očekivalo se da 2004. konačno bude godina velikih ostvarenja. Međutim, sredinom 2004. godine slomio je vrat vežbajući sa Robijem Džineprijem, otac mu je umro nedugo zatim, a kao posledica bolesti jedna strana lica bila mu je paralizovana neko vreme. Ipak, Džejms nije očajavao. Naprotiv, kada se oporavio od povreda i vratio na teren delovao je znatno rasterećenije, pošto je, kako je izjavio, shvatio da u životu ima i bitnijih stvari od tenisa. Takav pristup brzo se isplatio, osvojene su titule u Nju Hejvenu i Stokhlomu, a u četvrtfinalu US open izgubio je od Andrea Agasija sa 3:6, 3:6, 6:3, 6:3, 7:6. Za samo godinu dana (od aprila 2005. do aprila 2006. godine) Blejk je prevalio dug put od 210. do 7. pozicije na ATP listi.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Tako je u godinama kada većina profesionalnih tenisera polako razmišlja o povlačenju Blejk bio na vrhuncu. Ređali su se dobri rezultati – titule u Sidneju, Las Vegasu, Indijanapolisu i Bangkoku; bio je finalista u Indijan Velsu i na Kvinsu, a najbolji rezultat u karijeri napravio je na završnom turniru sezone – Mastersu u Šangaju (poražen u finalu od Federera).

Odbrana trofeja u Sidneju na početku ove godine nagoveštavala je nastavak bajke, ali je na AO Blejk u osmini finala naleteo na zahuktalog Gonsalesa i izgubio sa 3:0 u setovima. Finale u Delrej Biču više je došlo kao posledica slabe konkurencije, a ne dobrih igara Blejka, što se može zaključiti i po nastavku sezone – porazi u ranoj fazi turnira u Indijan Velsu, Majamiju, Rimu i Hamburgu, a zatim poraz i u 1. kolu Rolan Garosa od Karlovića. Ni na Vimbldonu nije ostavio dobar utisak, pošto je eliminsan već u trećem kolu, a bolji je bio Huan Karlos Ferero sa 3:6, 6:3, 6:3, 7:6. Po svemu sudeći, 2006. godina bila je Blejkova ’labudova pesma’ i teško je očekivati da bi u budućnosti mogao da napravi značajniji pomak. Ipak, ne bi ga, kao što to mnogi čine, trebalo otpisivati već pred ovogodišnji US open, jer je Džejms već dokazao šta se sve može postići ogromnom motivisanošću.

Blejkovo najjače oružje je snažan forhend, a krasi ga i velika brzina. Ipak, utisak je da svoju eksplozivnost ne koristi dobro, pošto ne izbegava (kao Gonsales) toliko često bekhend, koji mu je značajno slabiji od forhenda. Uglavnom udara ravno, što je često mač sa dve oštrice – kada mu stvari polaze od ruke, lomi rivala nemilosrdnim udarcima ne dajući mu vremena da odreaguje. Međutim, tako riskantan stil igre ume da bude i veoma štetan, pogotovo u ključnim trenucima meča, kada je strpljenje od presudnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve