Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 23.08.2010.

14:54

Najpoželjniji košarkaši - Tijago Spliter

Uvek ti Brazilci! O čemu god da govorimo, Brazilci će se naći na raznim listama, a gotovo uvek kada su sport i lepota u pitanju. Dvadesetpetogodišnji Tijago Spliter je ovom prilikom spojio lepo i korisno, pošto je u pitanju vrhunski košarkaš, koji se još smatra i za jednog od najseksipilnijih predstavnika svojeg sporta.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Spliter je rođen 1. januara 1985. godine u južnom Brazilu. Kada je u pitanju izgled, ovaj mladić nije oličenje „tipičnog“ Brazilca – visok je čak 2,11, ima plavu kosu i plave oči. Iako bi se nekome učinilo da je Spliter rođen kako bi bio model za donji veš, statistike najbolje pokazuju zašto mu je mesto u košarci.

Sa svega 16 godina preselio se iz rodnog Brazila u Španiju, gde je dve godine nastupao za Bilbao. Njegov talenat uočili su stručnjaci Saski Baskonije (Kahe Laboral), koji su ga „preuzeli“ pošto je 2003. sa nacionalnim timom osvojio Panameričke igre. Svojom izuzetno krupnom građom brzo se nametnuo kao centar.

U Kahi Laboral doživeo je pravi profesionalni procvat. Osvojio je četiri uzastopna Superkupa Španije sa svojim timom (2005, 2006, 2007, 2008), a 2006. i 2007. je proglašen za MVP-ja Superkupa. Posle višegodišnjeg posta, Kaha Laboral je sa Spliterom osvojila i dve titule u ACB ligi, 2008. i 2010. godine. Spliter je proglašen za MVP-ja plej-ofa lige 2009, ali je najveći profesionalni uspeh doživeo upravo ove godine, kada je po osvajanju titule počašćen titulom najkorisnijeg igrača ACB lige, uz indeks korisnosti od 21,2 poena i proseka od 15,5 poena po meču.

Logično, posle silnih uspeha u najjačoj evropskoj ligi, za mladog Brazilca zainteresovao se i NBA. Iako su ga San Antonio Sparsi draftovali (kao 28. pika) još 2008. godine, Spliter je potpisao novi ugovor sa Baskonijom, koji mu je omogućio da prima platu osam puta veću od predviđenog „seleri kepa“ za rukije u NBA-ju. Ipak, posle mnogobrojnih uspeha na evropskoj sceni, Brazilac je jula ove godine postao novi član San Antonija, gde, po sopstvenom priznanju, očekuje samo velike uspehe i zagarantovano mesto u prvom timu.

Iako san mnogih žena, 3. jula ove godine oženio se svojom dugogodišnjom devojkom Amajom Ameskuom.

Životni moto mu je da ne treba imati idola, već da od svakog treba „upijati“ najbolje osobine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve