Karl Ingliš, snajperista sa Njufaundlenda

Karl Džerom Ingliš rođen je 2. februara 1981. godine u Sent Džonu na Njufaundlendu. Bek španskog Huventuda je, pre dolaska u Evropu, imao dve neuspšne probe u NBA - u Indijani 2003. i Sjetlu 2004. godine.

Izvor: LB

Nedelja, 22.08.2010.

13:27

Default images

Vrlo rano već sa pet godina Ingliš je ostao bez oba roditelja koji su poginuli u požaru, pa je odrastao sa tetkom, razdvojen od svoja četiri brata. U takvoj situaciji utehu i spas je pronašao u košarci, pa je provodio sate na terenu.

Igrajući košarku, Ingliš (1,96m, 93kg) je privukao pažju američkih koledža, pa se prvo preselio kod svojih rođaka u Toronto, gde je uisao srednju školu. Međutim, Ingliš je sve do 1999. godine ostao gotovo neprimećen. Tada je izabran u Ol-star tim Kanade, pa je vrlo brzo privukao pažnju nekoliko škola iz Prve divizije. Notr Dejm, Bejlor i Havaji bili su impresionirani Ingliševim šuterskim sposobnostima. Iako je imao opciju da odigra još jednu sezonu Ingliš se, ipak, odlučio da prihvati stipendiju Univerziteta Havaji i tako postao tek treći čovek, rođen na Njufaundlendu, koji je zaigrao u Prvoj diviziji NCAA lige.

U prvoj sezoni odigrao je samo dva meča, zbog povrede levog članka. Međutim, u naredne dve godine postao je dominantan igrač u ekipi Havaja, a tim je u tom periodu igrao na dva završna turnira NCAA 2001. i 2002. godine, kada su prikazali veoma dobru igru.

Ingliš je, nastupajući za Havaje, postavio mnoge rekorde i trenutno je sedmi na večitoj listi sterlaca tog univerziteta, prvi je po broju pogođenih trojki u jednoj sezoni (89), dok je drugi po ukupnom broju postignutih trojki (162). U takvoj situaciji, Ingliš je odlučio da se 2003. godine pojavi na draftu, bez obzira što je imao opciju da odigra još jednu sezonu u NCAA. Uprkos dobrim inicijalnim prognozama, po kojima je trebalo da bude rangiran između 21. i 35. pozicije, Ingliš, ipak, nije izabran na draftu. Tome je u mnogome doprinela odluka da angažuje neiskusnog agenta.

U sezoni 2003/04 Pejsersi su ga pozvali u svoj trening kamp, ali Ingliš nije uspeo da se izbori za mesto u timu pa je dve naredne godine igrao NBA razvojnu ligu. Ingliš je 2005. godine odlučio da se preseli u Evropu, gde je nastupao za Virtus, Zadar, Gran Kanariju i Kaha Laboral, da bi 3. avgusta ove godine potpisao ugovor sa Huventudom.



U sezoni 2006/07, dok je igrao za Zadar, proglašen je za MVP Ol-star meča NLB lige. Zadar je te sezone osvojio Kup Hrvatske, a Ingliš je imao prosek od preko 20 poena. Ove sezone je, sa ekipom Kaha Laboral, osvojio špansku ACB ligu, pošto su izabranici trenera Duška Ivanovića u finalu dominantno svladali aktuelnog evropskog prvaka Barselonu.

Ingliš je, za reprezentaciju Kanade, debitovao 2000. godine, kada je izabran u selekciju do 21 godine, da bi deceniju kasnije izrastao u jednog od nosilaca igre seniorskog tima. Iza njega je naporna sezona koja se završila tek sredinom juna i pitanje je koliko je Ingiš odmoran i spreman za napore koje donosi Svetsko prvenstvo. Međutim, činjenica je da je on jedan od najboljih šutera i nema dilema da će selektor Leo Rautins od njega tražiti da u svakom meču potvrdi status MVP-ja.

Takođe, i sâm Ingliš će u Turskoj biti posebno motivisan da se na internacionalnoj sceni pokaže u pravom svetlu, naročito posle razočaravajućeg nastupa na prvenstvu Amerike 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: