Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.08.2010.

14:55

Luol Deng - Uz pomoć Manute Bola do zvezda

I druga velika zvezda Velike Britanije, koju nećemo videti na Mundobasketu, ima jake afričke korene. Pops Mensa Bonsu je poreklom iz Gane, dok Luol Deng, momak koji ima sjajnu NBA karijeru, dolazi iz Sudana.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Njegov otac, član Parlamenta te istočnoafričke zemlje, prebacio je tokom drugog građanskog rata svoju porodicu u Egipat. Tamo je sreo Manute Bola, legendarnog centra koji je pripadao istoj etničkoj grupi Dinka.

Taj susret imao je velikog uticaja na Denga, koji je po odlasku u Brikston, nastavio da se bavi košarkom, i odmah privukao pažnju. Na kadetskim turnirima imao je bez problema učinak od po 40 poena i 14 skokova.

Godinu dana kasnije na juniorskom turniru prevodio je Englesku sa 34 poena, kada je osvojio i MVP nagradu. Nakon toga stvari idu brzo za Denga, koji odlazi na “Bler Akademiju”, da bi nakon briljantnih igara mogao da bira koledž.

Izbor je pao na legendarni “Djuk”. Tamo je na 37 utakmica, čak 32 puta bio starter,i tek je deseti brucoš u istoriji ACC koji je vodio u 3 kategorije: poeni, skokovi i procenat šuta...



Od 2004.godine je u Čikagu, u koji je stigao kao 7.pik na draftu koga je “pokupio” Finiks i odmah prosledio u Bulse. Godinama je jedan od vodećih igrača ovog kluba i među prvim napadačkim opcijama.

O njegovom kvalitetu dovoljno govori činjenica da su mu Bulsi 2008. godine ponudili šestogodišnji ugovor vredan 71 milion dolara, dok bi uz beneficije do 2014. mogao da zaradi i čitavih 80 miliona!

Pored sjajne igračke karijere, Deng je poznat i kao aktivan učesnik i pomagač mnogih dobrotvornih organizacija, naročito u vezi sa sudanskim izbeglicama.

Rođen u Sudanu, živeo je u Egiptu, Engleskoj, Rusiji i SAD. Od 2006.godine ima pasoš Velike Britanije i igra za nacionalni tim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve