B92 Sport Turska 2010 Posmatrači
prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu

25. avgust 2010. | 17:11 | Saša Ozmo

Jao Ming – čudesni džin sa Dalekog Istoka

Čovek koji je načinio košarku najpopularnijim sportom u Kini. Gorostas iz Šangaja nije doneo Hjuston Rokitsima šampionski prsten, a uzrok tome jesu brojne povrede koje su ga u poslednjih nekoliko godina sprečile da igra na najvišem nivou. Celu prošlu sezonu propustio je zbog operacije levog stopala, čak se govorilo i da mu je ugrožena karijera, ali Jao bi trebalo da bude spreman za novu NBA sezonu. Ne i za Svetsko prvenstvo u Turskoj, gde će Kina biti nemerljivo oslabljena Mingovim neigranjem.

Jao Ming je visok 229cm i težak 141kg. Košarkaši takve visine obično su neskladno građeni i na prvi pogled izgledaju dosta čudno. To nije slučaj sa Jaom, koji ima konstituciju ’običnog’ centra i veoma je snažan. Koordinacija pokreta, orijentacija u prostoru i rad nogu neverovatni su za čoveka njegove konstitucije i to je ono što Minga čini izvanrednim košarkašem.

Naravno, najčešće igra leđima ka košu, gde koristi nadmoć u visini i poluhorogom ugrožava koš. Ima ’meku’ ruku i nije mu neohodno da ugura direktnog rivala do samog koša, već je uspešan i sa 2-3m, čak i iz okreta. Posle bloka se odlično otkriva i voli da dobija loptu iznad glave, gde je retko ko može dohvatiti. Zbog svojih nesvakidašnjih mogućnosti, primorava trenera na česta udvajanja i nekonvencionalne načine odbrane.

Procenat šuta uvek mu je oko 50%, a poseduje i solidan šut sa distance. Ono što je naročito bitno jeste da rivali ne mogu na njemu da primene taktiku ’fauliraj do besvesti’, kao svojevremeno sa O’Nilom, jer Jao odlično izvodi slobodna bacanja. U NBA karijeri sa penala ima preko 83% uspešnosti.Jao ima 29 godina, a ponikao je u rodnom gradu igrajući za Šangaj Šarkse. čiji je danas većinski vlasnik. Godine 2002. Rokitsi su ga birali kao prvog pika na NBA draftu. Tokom sedam sezona u Hjustonu izabran je u ruki tim sezone, sedam puta je igrao na Ol-staru i dva puta je bio u drugoj najboljoj ekipi godine. Statistički gledano, najbolje je odigrao u sezoni 2006/2007. kada je prosečno beležio 25 poena, 9,4 skoka i po dve asistencije i blokade.

Prve tri sezone nije imao nikakvih problema sa povredama, ali potom je krenuo pakao. Prvo problemi sa levim stopalom, zbog kojih je izvršena i operacija, a onda nova povreda levog stopala koja je zahtevala pauzu od šest meseci. Zatim je povredio koleno, potom je još nekoliko puta kuburio sa kobnim levim stopalom, koje je i uzrokovalo prošlogodišnju pauzu.

Rašireno je mišljenje da bi Rokitsi bar dogurali do finala NBA lige da je Jao bio zdrav prethodnih sezona. Ukoliko se vrati potpuno spreman, ništa nije nemoguće jer njegovi atributi mogu da naprave razliku u svakom meču.

Od 2000. godine je član reprezentacije Kine i najzaslužniji je za sve uspehe reprezentacije sa Dalekog Istoka. Na OI 2004. i 2008. godine Kinezi su se plasirali u četvrtfinale, a oba puta Jao je bio među najboljim igračima turnira. Takođe, tri puta su slavili na Prvenstvu Azije (2001, 2003, 2005), a Jao je sva tri puta bio MVP takmičenja.

Ming je značajno doprineo popularizaciji košarke među Kinezima, što kao žitelj novobeogradskog bloka 70 i sam mogu da potvrdim jer su komšije sa Dalekog Istoka znatno učestalije na terenima od Mingovog proboja. Ako prethodni polušaljivi podatak nije dovoljan dokaz, evo novog – utakmicu između Hjustona i Milvoki Baksa, za koji nastupa Ji Đianlian, u novembru 2007. godine na televiziji je posmatralo više od 200 miliona Kineza, što je taj meč učinilo jednim od najgledanijih u istoriji NBA lige.

Jao je globalno poznat, a procenjuje se da godišnje zaradi oko 51 milion dolara, većinom od sponzorskih ugovora. Učestovovao je i pokretao brojne dobrotvorne akcije, a posle zemljotresa u Sečanu 2008. godine donirao je dva miliona dolara za pomoć ljudima pogođenih tom tragedijom.


Najbolji košarkaš Španije svih vremena, Pau Gasol bio je ključna figura u svim uspesima ’furije’ u ...

Postojeći komentari (8) | Pošaljite komentar

Završnica je finala evropskog prvenstva u košarci. Njegova reprezentacija gubi sa 15 poena razlike i ...

Postojeći komentari (51) | Pošaljite komentar

Utisak je da nikada do kraja nije realizovao svoj potencijal i da je po kvalitetu mogao i morao više ...

Postojeći komentari (5) | Pošaljite komentar

Ikona Juta Džeza i najbolji košarkaš Rusije u novijoj istoriji, Andrej Kirilenko sigurno će nedostajati ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Razgovarao je sa selektorom Memijem Bečirovičem i rekao mu da neće igrati na Svetskom prvenstvu u Turskoj ...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Velika Britanija je zemlja koja je decenijama bila sinonim za fudbal. Mnogo toga se promenilo poslednjih ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

U grupi igrača koji bi sigurno bili zvezde u Turskoj nalazi se i Jan Veseli, sada već poznat u globalnim ...

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

I druga velika zvezda Velike Britanije, koju nećemo videti na Mundobasketu, ima jake afričke korene. ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Do prošle godine za ovog momka kome je san da kad-tad zaigra u NBA ligi znali su samo pasionirani ljubitelji ...

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu