Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.08.2010.

14:01

Aleks Marić, ipak će igrati za Australiju

Aleksandar Marić je, početkom avgusta, saopštio da će na Svetskom prvenstvu u Turskoj igrati za reprezentaciju Australije, čime se završila saga o njegovom potencijalnom nastupu za selekciju Srbije. Sjajni centar (2,11m, 125kg), koji iza sebe ima fantastičnu sezonu u dresu Partizana, rođen je 22. oktobra 1984. godine u Sidneju u Astraliji.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Marić je tokom prošle sezone, kada je nastupao za Partizan, nekoliko puta istakao da bi voleo da zaigra za reprezentaciju Srbije, zemlje iz koje mu potiču roditelji, ali je na kraju, u julu, saopštio da će na Svetskom prvenstvu, ipak, igrati za repezentaciju Australije i da se stavlja na raspolaganje selektoru Bretu Braunu.

Marić je košarku počeo da igra na Australijskom sportskom institutu. Srednju školu je završio u Nju Džersiju u SAD, da bi potom, u periodu od 2004. do 2008. godine, nastupao za Univerzitet Nebraska, a novi centar grčkog Panatinaikosa je tada u dva navrata bio izabran u drugi tim Big 12 konferencije – 2007. i 2008. godine.

Marić se potom preselio u Evropu, gde je jednu sezonu odigrao u španskoj ACB ligi za ekipu Granade. Tokom leta 2009. godine prešao je u beogradski Partizan, pošto je prosto eksplodirao i od relativno nepoznatog igrača postao jedan od najdominantnijih centara na starom kontinentu. Tokom cele prošle sezone Marić je pružao fantastične partije na sva četiri fronta – Jadranskoj ligi, Evroligi, prvenstvu Srbije i Kupu Radivoja Koraća, a ‘crno-beli’ su imali jednu od najuspešnijih sezona u svojoj istoriji u kojoj su osvojili čak tri trofeja - NLB ligu, Kup i prvenstvo, a po cetvrti put u svojoj istoriji stigli su i do završnog turnira Evrolige.

Zbog sjajnih partija u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, Marić je izabran u prvi tim Evrolige, a prethodno je bio i decembarski MVP tog takmičenja, dok je čak tri puta bio najbolji igrač kola. Marić je prošle sezone u proseku postizao 15 poena uz osam skokova u Evroligi, a posebno se istakao u duelima sa turskim Efesom (34 poena i 16 skokova), kao i sa grčkim Olimpijakosom (23 poena i 15 skokova).

Marić, koji je gotovo preko noći postao jedan od najbojih igrača u Evropi, već ovog leta se našao na listi želja najvećih klubova. Posle puno spekulacija Marić, koji je u tom trenutku imao važeći ugovor sa Partizanom, ipak odlučuje da pređe u grčki Panatinaikos, gde će igrati naredne dve sezone. On će u atinskom klubu sarađivati sa najtrofejnijim evropskim trenerom Željkom Obradovićem.

Svetsko prvenstvo u Turskoj će biti Marićev debitantski nastup za reprezentaciju Australije, pošto nikada u svojoj karijeri nije igrao za seniorsku selekciju te zemlje. On je sa selekcijom do 19 godina osvojio zlato na Svetskom prvenstvu 2003. godine, a 2005. je nastupio i na U21 SP, kada je kao starter imao učinak od 11 poena i 9 skokova. Najbolje je odigrao protiv Slovenije kada je postigao 21 poen i imao 8 skokova.

Nema sumnje da će Marić biti veliko pojačanje za tim selektora Breta Brauna, pošto će kenguri, sa njim i Metom Nilsenom, imati jedan od najjačih centarskih tandema na Mundobasketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve