Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.08.2010.

13:33

Džekson Vroman, Amerikanac u timu Libana

Na Džeksonu Vromanu je veliki pritisak pošto je jedini naturalizovani Amerikanac u selekciji Libana, pa se samim tim od njega očekuje mnogo više. Igrač Mahrama iz Teherana, koji bez sumnje poseduje NBA pedigre, za sada je u svakom pogledu opravdao očekivanja.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

On je na prošlogodišnjem prvenstvu Azije u proseku postizao 17 poena uz 8 uhvaćenih lopti i bio lider tima u obe kategorije. Vroman je u tim Libana doneo iskustvo igranja u najboljim evropskim ligama, pre svega u Španskoj ACB ligi.

Vroman nije klasičan centar, ali njegovo prisustvo na terenu Libanu definitivno daje čvrstinu u reketu. Ipak, nerealno je očekivati da na Svetskom prvenstvu, u mnogo jačoj konkurenciji, ponovi dominantne partije iz prošle godine. Njemu će bez sumnje biti potrebna velika pomoć svih saigrača ukoliko Liban želi da ostvari zapažen rezultat u Turskoj.

Vroman (2,08m, 100kg) je rođen 6. juna 1981. godine u Laguni, u Kaliforniji. Njegov otac je bivši NBA košarkaš Bret Vroman, koji je u sezoni 1980/81 kratko nastupao za Jutu. Vorman je 2009. godine uzeo Libansko državljanstvo i već je nastupao za Liban na prošlogodišnjem prvenstvu Azije u Kini. On je u nacionalnom timu zamenio još jednog naturalizovanog Amerikanca Džoa Vogela.

Igrao je za srednju školu Vjumont u Bauntifulu u Juti, da bi posle toga igrao na Snou Komjuniti koledžu i univerzitetu Ajova Vroman je 2004. godine u drugoj rundi NBA drafta,kao 31. pik, izabran od strane Čikago Bulsa. U NBA ligi je nastupao je za Finiks (2004/05) i Nju Orleans (2005/06) i u te dve sezone prosečno je beležio 4,6 poena i 3,8 skokova.

Sledeće sezone Vroman je prešao u Evropu, gde je prvo igrao za Gran Kanariju u španskoj ACB ligi, da bi potom narednu sezonu počeo u Đironi, ali je u februaru 2008. prešao u Lijetuvos Ritas.

Vroman 2009. godine odlazi u Iran gde je kratko igrao za ekipu Saba Mehr, iz koje prelazi u teheranski Mahram. Sa tim klubom je osvojio prvenstvo Azije 2009. i 2010. godine, a ekipa je prošle sezone postala i prvak Irana. Vroman je 2009. proglašen za MVP-ja klupskog prvenstva Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve