Nova vest
Tenis

Petak, 22.01.2021.

14:12

Dušan Lajović: Treniramo, borimo se

Dolazi vreme novog ATP kupa, novih teniskih nada, bitki, znoja, radosti, za nekoga i tuge, svega onoga što sport u svojim okvirima iziskuje i donosi.

Izvor: B92

Autor:B92

Dušan Lajović: Treniramo, borimo se
Foto: TSS

Na samom startu profi teniske svetske fabule za 2021. Srbija na čelu sa Novakom Đokovićem i Dušanom Lajovićem ulazi u bitku za odbranu trona ATP kupa osvojenog 2020.

U ATP kup izdanju 2021. tim Srbije će uz Novaka i Dušana činiti i (31. na ATP listi singlova) Filip Krajinović i Nikola Ćaćić (56. na ATP listi dublova), a selektor je Viktor Troicki.

Utiske posle žreba za ATP kup 2021. koji je izvučen 22. januara, u ranjim jutarnjim časovima po srednjeevropskom vremenu, iz daleke Australije prenosi nam čelična karika Dejvis kup selekcije Srbije, naša tiha voda koja breg roni.

Punu deceniju 26. teniser sveta, 30 – godišnji Dušan Lajović ponosno nosi nacionalni dres i brani boje svoje zemlje, a radio je to i kada su okolnosti bile rajske, ali i one paklene. Tih, jednostavan, ali uporan i hrabar, sa pobedničkim žarom koji nikada ne prestaje da tinja u njemu, takav je naš, kako ga svi od milja zovu, Duci.

Nakon onoga što je usledilo u protekloj godini, svih problema sa kojima se susreo ceo svet usled pandemije virusa korona, start nove sezone pod novim pravilima, moglo bi se reći vojničkim, spartanskim, ali ipak start.

Izvučen je žreb za ovo takmičenje koje počinje 1. februara, Srbija će se boriti u Grupi A protiv selekcija Nemačke i Kanade.

"Dosta teška grupa, ali većina ekipa ovde je jaka i čine ih top igrači tako da neće biti lak put. Nadam se da ćemo dobro startovati turnir jer dolazimo na teren gde smo već dobro igrali u prošlosti, imali dobru energiju i atmosferu. Smatram da će ATP kup biti dobro takmičenje, pre svega što svi dolazimo iz karantina i iz neke izolovanosti od spoljašnjeg sveta i svega toga, i mislim da je dobar turnir za početak sezone", objašnjava Lajović.

Na startu 2020. uz najboljeg tenisera planete Novaka Đokovića iskovao je trijumf Srbije na ATP kupu koji je tada premijerno u novom formatu održan u Australiji.

Trenutak sreće, radosti, zadovoljstva svih aktera, ali i cele naše nacije koja će zauvek pamtiti to što su ovi momci učinli na velikoj svetskoj sceni jednog od najpopularnijih sportova i još jednom ime Srbije postavili na pijedestal najmoćnije i najjače ekipe. Prošle godine za našu grupu, a kasnije i završni deo, gradovi domaćini bili su Brizbejn i Sidnej.

"Ovaj put domaćin je samo Melburn, ali ipak je to tlo Australije sa kojeg smo prošle godine otišli kao šampioni, nadamo se isto tako odličnoj atmosferi kao i 2020. Nadamo se da će uslovi dozovoljavati publiku u nekim procentima, a ako to tako bude onda sam siguran sam da će naša verna publika biti opet uz nas i da ćemo dobiti bar delić one atmosfere koju smo imali prošle godine, da ćemo na krilima naše publike ići do odbrane trona", objašnjava Lajović.

Dolazak u Australiju svetski teniskih asova stavio je ove sportiste pod razne lupe, od medijske, do policijske i organa vlasti domaćina, sve zbog virusa korona zbog kojeg se ova zemlja zatvorila za ostatak sveta.

Čuveni "lokdaun" na snazi je u zemlji kengura već deset meseci, a ulazak lica iz drugih zemalja, kao što je slučaj sa najboljim teniserkama i teniserima sveta, dozvoljen je u specijalnim prilikama i pod specijalnim režimom.

"Treniramo, borimo se. Sve ono što je virus korona izazvao širom planete za svakog čoveka je značilo duboku promenu u načinu života koji je do tada imao i vodio, svakome od nas na neki drugi način, jer ničiji život nije isti. Medicinskim radnicima je doneo danonoćne bitke za ljudske živote, na čemu im se neizmerno divim i skidam kapu, a nama sportistima neki novi način rada za posao kojim se mi bavimo, modifikovani oblik priprema i takmičenja. Nije lak ovaj karantin u Melburnu, ali kako kažu živ se čovek na sve navikne i zaista tako i jeste. Prethodnih godina, treća nedelja januara nama teniskim profesionalcima značila je borbu za ono što nam je uvek prvi cilj kada se nađemo u glavnom žrebu jednog gren slem takmičenja, a to je plasman u drugu nedelju ovog takmičenja. Nakon svega što se izdešavalo u 2020, početak aktuelne 2021. je nikad čudniji, istorija sporta ovo nije zabeležila, ali šta je tu je, mora se ići napred i misliti pozitivno. Karantin nam teče od 14. ili 15. januara, kako za koga, kako ko je imao let i stigao u Australiju",
kaže Lajović.

Ipak, dodaje da razume oprez domaćina.

"Ovde nema virusa na ulicama, zato razumem zbog čega su svi ovi protokoli ovde i zašto je ovaj turnir organizovan na ovaj način. Turnir i ovdašnja organizacija ne može da se poredi sa "balonima" koji su bili u Njujorku i Parizu, jer tamo pre svega i dalje ima virusa na ulicima i među ljudima. Tamo su ti "baloni" u kojima smo boravili, trenirali, takmičili se, živeli taj turnirski period bili preventiva da se teniseri ne zaraze, a ovde je preventiva građana da se virus ne vrati među zajednicu. Oni žele da sačuvaju to što je zaista dragoceno, ta čistota od korone i to je ono zbog čega je organizacija na ovakav način. Sad smo počeli lagano da radimo na terenu, nismo više samo po hotelskim sobama, a i vreme je krenulo da bude sve toplije i toplije, pa je sve lepše i lepše. Od nedelje kažu 38 stepeni Celzijusa, znači vreme je za kreme, za sunčanje", zaključio je Dušan Lajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve