Nova vest
Tenis

Subota, 05.12.2020.

19:21

Dan kada kad su se Novak i drugovi šišali "na nulu"

Danas se navršilo tačno deset godina od istorijske pobede Dejvis kup tima Srbije i osvajanja popularne "salatare" u Beogradskoj areni.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Dan kada kad su se Novak i drugovi šišali
Foto: Srdjan Stevanoviæ/Starsport

Svim ljubiteljima tenisa u sećanju je taj finalni meč sa Francuzima kada je naš tim, predvođen Novakom Đokovićem stigao do veličanstvene pobede od 3:2.

Prvo je u februaru u Areni gostovao tim SAD, a Srbija se probila u četvrtfinale pobedom od 3:2.

U julu, u Splitu protiv Hrvatske bilo je ubedljivih 4:1, da bi potom u polufinalu u Beogradu gostovao tim Češke.

Posle dva dana takmičenja, Česi su vodili sa 2:1, ali onda u nedelju, Đoković je pobedio Tomaša Berdiha sa 4:6, 6:3, 6:2, 6:4, da bi prolaz Srbiji u veliko finale doneo Janko Tipsarević pobedom nad Radekom Šćepanekom, 6:0, 7:6 (6), 6:4.

I onda, to nezaboravno finale, kada je sve u Areni sve ključalo, Srbija i Francuska.

Pune 83 godine naš tim je čekao na veliko finale u najstarijem timskom takmičenju na svetu, a priliku da se bori za trofej imao je kod kuće, to se jednostavno, nije moglo propustiti.

Prvog dana, Gael Monfis je pobedio Janka Tipsarevića, da bi potom Novak Đoković slavio protiv Žila Simona, 6:3, 6:1, 7:5 za izjednačenje posle prvog dana.

U subotu, u dublu, Nenad Zimonjić i Viktor Troicki su izgubili u dramatičnom meču od Arna Klemona i Mikaela Ljodre sa 3:6, 6:7 (3), 6:4, 7:5, 6:4 i sve je ostavljeno da se reši poslednjeg dana, 5. decembra.

Novak Đoković je pobedio Gaela Monfisa sa 6:2, 6:2, 6:4 i sav teret je pao na Viktoras Troickog, koji je u poslednjem singlu igrao sa Ljodrom.

Viktor je odigrao slobodno se može reći meč karijere, isprašio je Francuza u tri seta, 6:2, 6:2, 6:3 i nastalo je neviđeno slavlje. "U istoriji, ovo je jedan od najboljih sportskih rezultata koje je naša zemlja ikada ostvarila. Ovaj trijumf je pojedinačno i timski najveći uspeh u našim karijerama do sada", izjavio je posle finala Novak Đoković.

Strani mediji su bili složni u jednom:

"Trijumf Srbije je pokazao da je sve moguće u Dejvis kup takmičenju, ono što je najvažnije su vera i posvećenost, beskrajna ljubav prema svojoj zemlji. Ništa vredno pobede nije lako i nije lako ući u istoriju tenisa. Da osete neverovatno iskustvo pobede za svoj tim i zemlju pred svojim presrećnim navijačima imaju samo retki i veliki heroji. Samo pitajte Srbe kakav je to osećaj".

Na terenu, slavlje kakvo se ne pamti - igrači su održali obećanje da će se nasred terena Arene ošišati na nulu ako dođu do magične "salatare".

Obećano, ispunjeno. Dan koji je ostao zlatnim slovima upisan u istoriju srpskog tenisa i koji će se dugo, dugo pamtiti...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve