Nova vest
Tenis

Četvrtak, 18.10.2018.

08:46

Veliki pritisci na Novaka i Rafu zbog ubijenog novinara

Novak Đoković i Rafael Nadal su pod pritiskom da otkažu egzibiciju koja bi trebalo da se održi u decembru u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Veliki pritisci na Novaka i Rafu zbog ubijenog novinara
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Novak i Rafa su planirali da odmere snage na susretu u Džedi, ali sve su jači pritisci na njih da se povuku zbog poznatog slučaja nestanka i mogućeg ubistva novinara Džamala Kašogija.

Organizacija Amnesti Internešnal je pozvala oba tenisera da zbog svoje globalne popularnosti skrenu pažnju na užasno stanje po pitanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Nadal i Đoković bi prema određenim informacijama trebali da dobiju po milion dolara za pojavljivanje na egzibiciji i mnogi veruju da je ogranizacija sportskih događaja u poslednje vreme u stvari vešt plan vlasti u Saudijskoj Arabiji da poprave loš imidž.

Brazil i Argentina su igrali prijateljsku utakmicu u utorak u Džedi, a za januar je planirano da Juventus i Milan tamo odigraju meč Superkupa Italije.

Takođe, tamo će biti organizovan i jedan veliki golf turnir. Ipak, postoje ozbiljne najave da do tog takmičenja neće doći, pošto su organizatori poručili da „pomno prate situaciju“.

Veruje se da bi i spektakl u američkom rvanju mogao biti otkazan, dok se nekoliko velikih svetskih biznismena povuklo ovih dana sa velike biznis konferencije u Rijadu.

Nije na nama da određujemo koje zemlje bi trebalo da organizuju sportske događaje, a koje ne. Isto tako, jasno je da je organizacija takvih događaja pokušaj maskiranja stvarne situacije. Čak i pre ekstremnog slučaja sa novinarom Džamalom Kašogijem imali smo izuzetno loše stanje ljudskih prava i sportisti bi morali da shvate da bi njihovo učešće u svemu moglo da služi samo tome da popravlja imidž vlastima“, izjavio je za "Tajms" Alan Hogart iz britanskog ogranka Amnesti internešnala.

On se konkretno osvrnuo i na najavljeni meč Nadala i Đokovića.

Na Nadalu i Đokoviću je da odluče gde će igrati svoje egzibicione mečeve, ali ako već idu u Džedu voleli bismo da iskoriste svoju popularnost da skrenu pažnju na ugrožavanje ljudskih prava. Makar jedan tvit o hrabrim borcima za ljudska prava u toj zemlji bio bi dovoljan za početak“, zaključio je Hogart.

Đoković u četvrtak igra egzibicioni meč u Pragu od 18.30 sa bivšim trenerom Radekom Šćepanekom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve