Nova vest
Tenis

Petak, 18.05.2018.

18:10

Đokoviću triler protiv Nišikorija za 51. susret sa Nadalom!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Madridu posle pobede u dramatičnom trileru sa Keijem Nišikorijem – 2:6, 6:1, 6:3.

Izvor: B92

Autor:B92

Đokoviću triler protiv Nišikorija za 51. susret sa Nadalom!
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Đoković je izgubio prvi set, ali je uspeo da se oporavi i stigne do prvog polufinala ove sezone posle skoro dva i po sata igre.

Novak je na taj način drugi put u 10 dana savladao Japanca, ali ono što je važnije jeste što je obezbedio duel sa velikim rivalom Rafaelom Nadalom u borbi za finale.

To će biti 51. stranica najvećeg rivalstva u istoriji tenisa – srpski igrač vodi sa 26:24 u pobedama, ali je nakon godina dominacije, 'Bik sa Maljorke' povratio kontrolu i ubedljivo dobio prethodni susret u Madridu prošle godine.

Što se tiče meča sa Keijem, on je imao dve različite strane medalje. Prva je ona u uvodnom setu u kojem je osvajač 12 Grend slemova podsetio na slabe mečeve iz ove i prošle sezone, mnogo grešio i donosio pogrešne odluke, dok je druga viđena u ostatku susreta.

Pošto je ubedljivo izgubio prvi set, u drugom je počistio rivala, a u trećem imao više koncentracije i hrabrosti kada se meč lomio. Ono što će ga sigurno radovati jeste što je dobijao važne poene, za razliku od ranijeg perioda, ali i činjenica da se vratio prepoznatljivi žar i želja za nadigravanjem i pobedama.

Na kraju, susret je završio sa 29 vinera i 34 neiznuđene greške, dok je njegov rival imao učinak 24:31.

U drugom polufinalu je već Marin Čilić i čeka pobednika susreta David Gofan – Aleksander Zverev.

Turnir u prestonici Italije igra se za nagradni fond od 4.872.105 evra, a titulu brani spomenuti Nemac.

Tok meča:

2:6, 6:1, 6:3 – Kraj, pobeda Novaka Đokovića! Prethodni gem bio je odlučujući i Nišikoriju je ponestalo snage. To je bilo dovoljno da Srbin privede meč kraju i dođe do najvećeg uspeha u ovoj sezoni.

2:6, 6:1, 5:3 – Kakav gem za Novaka! Bilo je 0:30, ali je srpski as onda počeo da čisti linije i prešao u vođstvo. I ono je kratko trajalo jer se greškama uveo u problem, pre nego što je hrabrim forhendom, smečom i servisima stigao na gem do velikog trijumfa.

2:6, 6:1, 4:3 – Brejk za Đokovića – Kada u prošlom gemu nije uspeo Kei da napravi presudni korak, to je učinio naš igrač. Opet je bilo nategnuto i činilo se da će se Japanac izvući posle jedne propuštene brejk šanse, ali je sada Novak ipak došao do nove. Sačekao je grešku i drugi put u ovom setu stigao do vođstva.

2:6, 6:1, 3:3 – Šesti deo igre otvorio je sa odlična dva poena forhendom, ali su usledile dve greške za novu bojazan. Srećom, Nišikorijeva forhend paralela završila je koji centimetar pored linije, ali je i pored togao došao do brejk šanse. Nije izdržao razmenu i Đoković je izjednačio.

Đoković je u pauzi između petog i šestog gema zatražio od sudije da ode do toaleta, dobio je dozvolu iako to nije praksa tokom samih setova.

2:6, 6:1, 2:3 – Sada je svaki gem bio na ivici i mogao da ode na drugu stranu. Japanski igrač je poveo, bio blizu da lako dođe do vođstva, ali se Đoković vratio. Igralo se poen za poen, činilo se da je Novak blizu da opet prelomi u svoju korist, pre nego što su ga dva loša bekhenda koštala.

2:6, 6:1, 2:2 – Brejk za Nišikorija – Bilo je malo poteškoća jer je izbacio forhend za 15:30, ali je Novak sačuvao "glavu" i nije žurio po poene. Strpljenje mu se isplatilo samo privremeno jer je tonus njegovih udaraca ponovo opao. Kei je iskoristio priliku i napravio ribrejk.

2:6, 6:1, 2:1 – Brejk za Đokovića – Od početka gema je mirisalo da bi moglo da dođe do brejka, ali niko nije mislio da će Nišikori promašiti onakav smeč na 15:30. Lopta mu je posle Novakove izuzetne odbrane pala na metar od mreže, trebalo je samo da ubaci loptu u teren, ali je on zakucao u mrežu. Očekivano, to ga je toliko poljuljalo da je Novak prvi put od početka susreta došao do rezultatske prednosti.

2:6, 6:1, 1:1 – Posle jedne zanimljive situacije i propuštene prilike Keija na mreži, Đoković uz još jednu raspravu sa sudijom, lako dolazi do izjednačenja.

2:6, 6:1, 0:1 – Iako je Japanac došao brzo do 40:0, Novak ga je naterao na greške i izborio djus. Ipak, tada je požurio u želji da pogodi viner iz riterna i loptica je završila malo u autu. Posle sledećeg poena protivnik je dobio prvi set.

2:6, 6:1 – Đoković dobio drugi set i izjednačio na 1-1! Ovoga puta nije bilo problema i Đoković je sa samo jednim izgubljenim poenom izborio odlučujući set.

2:6, 5:1 – Brejk za Đokovića – Nije kriza dugo trajala kod srpskog igrača. Udarci su odlično funkcionisali, posebno bekhend i ritern. Izborio se za novu priliku i smečom došao do šanse da izjednači.

2:6, 4:1 – Brejk za Nišikorija – Nakon furiozne serije usledio je pad koncentracije, a nervozu je pojačala i kratka rasprava sa sudijom Karlosom Bernardešom. Na brejk šansi je odservirao duplu grešku i Japanac je vratio jedan brejk.

2:6, 4:0 – Brejk za Đokovića – Preslikana situacija iz prvog seta, samo u korist našeg igrača. Nišikoriju je pala koncentracija što je Novak iskoristio za novi brejk.

2:6, 3:0 – Kvalitet tenisa je rastao kako je meč odmicao i obojica su prikazivala sjajnu igru. Kei je ponovo zakoračio u teren i došao do brejk lopte, ali je još jednu dugu razmenu dobio Novak. Stisnuo je zube za nova dva poena i potvrdu napravljenog brejka.

2:6, 2:0 – Brejk za Đokovića Teško dobijeni gem na početku drugog seta mnogo je mentalno značio Đokoviću. Pustio je ruku, pa vinerima forhendom i bekhendom došao do 15:40. Prvu je protivnik spasao, ali ga je kod druge osvajač 12 Grend slem titula lepo "razvukao" po terenu i sačekao grešku za prvi brejk.

2:6, 1:0 – Problemi su se nastavili i u drugom setu, pošto je Kei ponovo zapretio. Novak je delovao uzdrmano i opet se suočavao sa brejk loptom, ali je spasao hrabrim smečom sa pola terena. To mu je dalo dovoljno samopouzdanja da iščupa nekako prvi gem.

2:6 – Set za Nišikorija! Jedan od najboljih poena u meču odigran je na 30:30 u osmom gemu. Obojica su "flertovala" sa linijama, ali je Novak odigrao bolje i došao do brejk šanse. Ipak, brzo je prokockao, što je Nišikori iskoristio da veže još dva poena i dobije prvi set.

2:5 – Novak je konačno pustio ruku kada nije bilo rezultatskog pritiska i to se odmah isplatilo. Za manje od 60 sekundi je smanjio rezultat.

1:5 – Nišikori ne namerava da stane, dobija gem ‘sa nulom’ i nalazi se blizu prvog seta.

1:4 – Brejk za Nišikorija – Do vođstva koje će mu verovatno biti dovoljno za prvi set Nišikori je stigao bez mnogo vanserijskih poteza. U petom gemu je odlično riternirao i slao veoma duboke loptice, dok se Đoković slabo kretao i grešio. Kod nove brejk lopte je odigrao katastrofalan drop šot i to je Kei kaznio.

1:3 – Trenutno 18. igrač na svetu i dalje nije uspevao da pronađe rešenja za udarce rivala. Nišikori je izgubio samo jedan poen i opet došao na +2.

1:2 – Novak se upisuje na semafor gemom bez izgubljenog poena – servis je proradio i srpski igrač je smanjio rezultat.

0:2 – Nije na startu susreta Novak uspevao da pročita servise rivala, ali je došao do 40:40 zahvaljujući greškama Nišikorija. Ipak, tada je pogodio dva početna udarca i materijalizovao napravljeni brejk.

0:1 – Brejk za Nišikorija – Đoković je svojim servisom otvorio meč i brzo dobio dva poena. Potom je napravio dve greške forhendom, pokušavajući da poentira insajd-in paralelom, da bi onda imao sreće jer je Nišikori promašio drop šot kod već dobijenog poena. Tada je Kei vezao dva poena, ali je brejk šansu spasao hrabrim servisom. Tada je nastavljen gem koji je trajao devet minuta, posle čega je Japanac ipak oduzeo servis rivalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

332 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve