Nova vest
Tenis

Subota, 17.03.2018.

12:59

Šta bi bilo da su Rafa i Rodžer u penziji?

Rodžer Federer, već uveliko u četvrtoj deceniji života, dominira teniskim terenima i ne planira da uspori, dok ga prati više puta otpisivani Rafael Nadal.

Izvor: LN

Autor: LN

Šta bi bilo da su Rafa i Rodžer u penziji?
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Sve je jasno kada Nadal, kome će Masters u Majamiju biti osmi vezani turnir sa kojeg je primoran da se povuče, ubedljivo zauzima drugo mesto na ATP rang listi.

Za Federera možemo reći da je neprikosnoven. Tridesetšestogodsnji Švajcarac igra kao da u najboljim danima, ali to ne potvrđuju samo rezultati, već i način na koji ih ostvaruje.

Rodžer je u seriji od 16 pobeda za redom, osvajajući Australijan open, Roterdam, a u polufinalu je Indijan Velsa, gde će se sastati sa Bornom Ćorićem, a pritom je ostvario set količnik od neverovatnih 37:3.

Iza njih, Marin Čilić, sa skoro pet hiljada bodova manje od Rafe. Otprilike toliku prednost je Novak imao kada je zauzimao prvo mesto, u vreme svoje najveće dominacije, pre nego što je krenuo da tone. Neka vam to da sliku o tome koliko su Španac i Švajcarac ubedljivi.

Marin kada igra dobro, milina ga je gledati, ali problem je što on dobro igra s vremena na vreme. Počeo je sezonu odlično, finale Australijan opena, ali onda brza ispadanja u Riju i Indijan Velsu, što potvrđuje pređašnju tvrdnju.

I, šta onda?

Đoković tek pokušava da uhvati pravi ritam posle operacija, a posle poraza od Toro Danijela to ne deluje da je blizu. Novak je za sada 13. na svetu, a u korist mu ide to što u drugom delu sezone može samo da osvaja bodove.

Prijavljen je za nastup u Majamiju, ali ako drastično nije poboljšao fizičku spremu u pauzi posle Indijan Velsa, onog starog Noleta ne možemo da očekujemo. Slična priča je sa Nišikorijem i Vavrinkom, koji su se vratili tenisu, samo da bi opet napravili kraće pauze, a povratak Endija Marija tek očekujemo.

U ponedeljak izlazi nova ATP rang lista, a po prvi put u najboljih 10 naći će se Luka Puj, koji će deseto mesto zauzeti sa samo 2420 bodova, što je nezapamćeno lose. Luka do ovog uspeha nije došao isključivo svojom zaslugom jer može da se zahvali Milošu Raoniću, koji je pobedom nad Semom Kverijem Amerikanca uskratio za Top 10 debi.

Američki novinar Ben Rotenberg izvukao je par zanimljivi statističkih podataka o prethodnim igračima u deset najboljih, a Francuz će imati najmanje bodova za desetog igrača sveta u skorijoj prošlosti.

Ovaj trend prenosi se i na trećeg tenisera sveta, Marina Čilića, koji će početkom sledeće nedelje imati 4905 bodova, dok je, na primer, 2012. Federer bio treći sa 9350 bodova. To je skoro koliko ima sada, na prvom mestu.

Del Potro je od nedavno opet u najboljih 10, a o Argentincu možemo doveka pisati u rubrici ‘Šta bi bilo kad bi bilo?’. Povrede su u tolikoj meri promenile njegovu karijeru, a ‘dobroćudni div’ bi sigurno bio jedan od kandidata za najboljeg tenisera sveta, da nije imao toliko pehova.

Saša Zverev nije još uhvatio pravi ritam, a svoju mentalnu blokadu je preneo i u novu sezonu, i nastavio sa lošim izdanjima na Grend slemovima. Mladi Nemac je prošle sezone imao neke fantastične rezultate, i sigurno od njega ove godine najbolje tek sledi.

Grigor Dimitrov je odlično završio sezonu, jer je uz prvi Masters u karijeri u Sinsinatiju, osvojio i završni turnir u Londonu. Međutim, na pitanje da li će Bugarin ikada ostvariti svoj pun potencijal još nismo dobili odgovor. Iako je pokazao napredak na mentalnom planu u poslednjih par godina, Grigorovi navijači sa pravom očekuju još mnogo od svog miljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve