Nova vest
Tenis

Četvrtak, 11.05.2017.

13:50

Novakova prva pobeda u dva seta na šljaci!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Madridu pobedom nad Felisijanom Lopesom – 6:4, 7:5.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Novakova prva pobeda u dva seta na šljaci!
Tanjug/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Đoković je za razliku od prvog meča sa Nikolasom Almagrom odigrao odličan meč, bez većih oscilacija, i slavio posle nešto više od 75 minuta igre.

Novak je podsetio na najbolje partije iz prošle sezone i tek u četvrtom susretu ostvario prvi maksimalan trijumf na šljaci u 2017. godini.

Meč u ’Magičnoj kutiji’ imao je zanimljivu uvertiru, pošto je kiša napravila problem – organizatori su se poneli poprilično amaterski, pa su se dvojica tenisera vraćala u svlačionicu, uprkos tome što je bilo padavina i pre početka.

Ipak, to uopšte nije uticalo na kvalitet tenisa jer su i Đoković i Lopes pružili sjajnu partiju. U nekim trenucima delovalo je kao da su zamenili mesta, pošto je Srbin pogađao neverovatne voleje, a Španac se još bolje branio u dugim razmenama.

Jedna neobična situacija možda je i rešila pitanje pobednika u prvom setu, kada je Novak došao do šanse jer je njegov suparnik stao, da bi u drugom delu igre viđena maltene preslikana situacija iz prvog – s tim da je Đoković ovoga puta do ključnog brejka došao u 12. gemu.

Ovo je bio jubilarni, 10. međusobni duel Novaka i Felisijana, i deveti trijumf drugog igrača na ATP listi.

On će se za polufinale Madrida boriti sa sa Keijem Nišikorijem koji je izbacio Davida Ferera.

Masters u prestonici Španije igra se za nagradni fond od 5.439.350 evra.

Teniseri su izašli na teren i završili zagrevanje, ali je onda kiša, koja je padala tokom čitavog dana u Madridu, pojačala i organizatori su rešili da zatvore krov. Sišao je i Jan Cirjak, vlasnik Mastersa u prestonici Španije, kako bi popričao sa Đokovićem i Lopesom i objasnio im odluku. Kada je on otišao, Španac je pitao Srbina da li će čekati na terenu ili otići u svlačionicu, posle čega su se obojica uputila ka prostorijama za igrače.

Nešto duža pauza nije uticala na srpskog igrača, koji je odlično otvorio meč na svoj servis i izgubio samo jedan poen. Forhendom je diktirao tempo i osvojio četiri poena, ali je istom merom uzvratio i Lopes. Početnim udarcem je otvarao teren i izjednačio na 1:1.

Novak je, logično, forsirao bekhend rivala koji je u retkim slučajevima birao spin umesto slajsa. Takva igra se isplaćivala na početku, pa je nakon samo nešto manje od 10 minuta poveo 2:1.

S druge strane, domaći teniser je pokušavao da skraćuje poene i da često poziva rivala na mrežu. Uspevao je da dobija nadmudrivanja na mreži i izjednači na 2:2.

Đoković je bio izuzetno razigran na početku – lagano je upisao i treći gem, a onda prvi put osvojio dva poena na servis protivnika. Sjajan volej, onda delikatan udarac na mreži, da bi fenomenalnim riternom došao do prve brejk lopte. Ipak, u sledećem poenu nije imao sreće jer je lopta pre njegovog slajsa proklizala i on je pogodio mrežu. Španac je to kaznio i izjendačio na 3:3.

Nastavili su Đoković i Lopes odlično da serviraju, a u nekim slučajevima se činilo kao da su zamenili mesta – Srbin je izlazio na mrežu, dok je Španac odličnom defanzivom dobio nekoliko poena. Držao se do 5:4, kada je napravio dve greške za 0:30.

Servisima je dobio sledeća dva poena, ali je Novak stigao loš drop šot i izborio set loptu. Felisijano je spasao, ali je sledeći poen doneo polamo kontroverznu situaciju. Slajs Lopesa pao je iza osnovne linije, Đoković je stao i udario lopticu radi reda, a protivnik, kada je video šta se dešava, nije stigao da je vrati u teren.

Sudija Demijen Dumusoa je samo potvrdio da je loptica bila u van terena, a takav razvoj uticao je na Lopesa koji već sledeći forhend izbacuje u aut i Srbin osvaja prvi set – 6:4.

I u drugom setu nastavljen je veoma lep i kvalitetan meč u ’Magičnoj kutiji’. Taj deo igre Beograđanin je otvorio svojim servisom, ali je igrač iz Toleda izuzetno riternirao. Posebno dobro ga je služio bekhen, pa je nakon fantastične razmene izborio priliku. Novak je i dalje forsirao bekhend rivala, to mu se isplatilo i izvukao se na 1:0.

Za razliku od njega, 35-godišnjak je ekspresno upisao prvi gem u drugom setu i izjednačio na 1:1.

Opet se ušlo u nešto mirniji ritam susreta, iako je trenutno 38. igrač na ATP listi igrao maksimalno agresivno. Serveri su sigurno osvajali gemove, pa je posle jednog takvog Novakovog rezultat bio 3:2.

Apsolutno ništa se nije menjalo na terenu – Đokoviću je pomalo opao kvalitet udaraca sa forhend strane, ali mu ni to nije smetalo da neokrznut osvaja gemove. Šta reći za Felisijana, koji je do samog finiša izgubio samo dva poena kada je imao početni udarac – 5:5.

Prvi pad u Novakovoj igri dogodio se u nezgodnom trenutku, pa je Felisijano ubrzo imao 0:30. Međutim, Đoković je vezao tri divna poena, posebno je sjajan bio drugi, kada je iz klizanja rešio situaciju na mreži, da bi posle greške još dva vezana poena rešio u svoju korist za, barem, taj-brejk – 6:5.

Za razliku od Lopesa, Novak nije dozvolio da novi period odlične igre protekne bez efekta, pamentom igrom uvukao je rivala u 'problem' i drugu od tri vezane brejk/set/meč lopte pretvorio u prolaz dalje – 7:5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve