Nova vest
Tenis

Četvrtak, 02.03.2017.

05:09

Novak od ivice ambisa do pobede nad Delpom!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Akapulku dramatičnom pobedom nad Huanom Martinom del Potrom.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Novak od ivice ambisa do pobede nad Delpom!
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković je izgubio prvi set, potom imao brejk zaostatka u finišu trećeg, ali se vratio sa ivice ambisa i napravio preokret za konačnih 4:6, 6:4, 6:4.

Duel pred punim tribinama stadiona u meksičkom letovalištu na kojima je bilo mnogo Novakovih navijača trajao je više od dva i po sata i završen je oko jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu.

Ovakav razvoj događaja najviše će odgovarati sledećem protivniku Niku Kirjosu, koji je preslišao Donalda Janga rezultatom sa 6:2, 6:4.

Sam početak meča najavio nam je da ćemo ponovo gledati veliku i dramatičnu borbu dvojice velikih prijatelja. Kvalitet tenisa je bio na izuzetno visokom nivou, a Del Potro je kaznio prvi pad koncentracije rivala i oduzeo mu servis.

Đoković se momentalno vratio i činilo se da ima prednost u finišu, ali tako nije mislio njegov protivnik. Argentinac je napravio drugi brejk koji je ovoga puta sačuvao i poveo u setovima.

Novak je mnogo agresivnije otvorio drugi deo igre, ali je usledio isti odgovor sa druge strane – možda i odlučujući trenutak u tom periodu bio je treći gem, kada je Srbin servisima spasao dve vezane brejk šanse i poveo 2:1.

To mu je dalo energije da nastavi da podiže nivo tenisa, pa je, uprkos sitnim padovima, došao do prilike da servira za izjednačenje. Ni tada nije moglo bez drame – posle dva bekhenda koja su završila iza osnovne linije u devetom gemu nazirao se povratak, što se pretvorilo u realnost tri poena kasnije.

Ipak, tada je Đoković konačno podsetio na formu sa početka prošle sezone, sjajnom defanzivnom je dobio prva dva poena i utabao put ka dobijanju drugog seta.

Odlučujući deo igre počeo je u mirnom ritmu, na terenu je bilo napeto, ali bez previše pravih prilika, sve do sedmog gema. 'Dobri div iz Tandila' je napravio brejk, stavio rivala u veliki problem i bio bliži pobedi. Ispostavilo se da mu je to bio poslednji gem u meču – Novakov ritern je proradio, vezao je tri gema i slavio posle više od dva i po sata borbe.

On je stigao do 12. trijumfa u međusobnim duelima (uz 4 poraza) i revanširao se Delpu za bolan poraz u prvom kolu Olimpijskih igara u Riju.

Sada se sastaje sa kontroverznim Australijancem sa kojim nikada do sada nije igrao, a taj duel na programu je u petak od pet ujutru po srednjoevropskom vremenu.

Turnir iz serije 500 u Akapulku igra se za nagradni fond od 1.491.310 dolara, a titulu brani Dominik Tim iz Austrije.

Tok meča:

Novak je svojim servisom otvorio meč – počeo je greškom iz bekhenda, ali se onda ispravio dobrim izlaskom na mrežu, potom i asom, da bi nakon forhend vinera imao dve gem lopte. Već prvu je iskoristio novim direktnim poenom i poveo 1:0.

Uzeo je prvi poen u sledećem gemu, pre nego što je njegov rival uzvratio istom merom. Argentinac je vezao tri kvalitetna poena i stigao do izjednačenja (1:1).

Kvalitet tenisa u uvodnoj fazi susreta bio je veoma visok, ali su prvi problemi za Đokovića stigli u trećem gemu, kada je napravio duplu servis grešku, pa onda i izbacio forhend u aut. Ipak, Del Potro je pomogao očajnim riternom kod drugog servisa od 125 km/h, što je Srbin iskoristio i došao do 2:1.

Odmah u sledećem gemu bilo je vreme za Novakov pritisak, pošto je uhvatio ritam kod forhenda, zbog čega ga ni greška iz riterna nije omela. Imao je 15:30 i odličnu situaciju, ali je 'Dobri div iz Tandila' izvukao dva sjajna servisa i forhendom vratio egal – 2:2.

Igralo se u talasima, a kada je osvajač US opena iz 2009. godine preuzeo inicijativu, ni Đoković nije mogao da se odbrani. Vezao je tri agresivna poena za 0:40, sačekao loš drop šot protivnika i napravio prvi brejk za 2:3.

Situacija na terenu se menjala iz minuta u minut, Novak je zaboravio izgubljeni servis gem i odmah došaodo prilike da izjednači. Forsirao je bekhend rivala, otvarao teren i stigao do 15:40. Kod prve brejk lopte izbacio je forhend u aut, ali je kod druge Argentinac napravio duplu za 3:3.

Ušlo se u nešto mirniji ritam prvog seta, obojica su lako upisala po gem i kada se činilo da će Đoković otići na 5:4, desilo se potpuno suprotno. Vodio je 30:15 kada su sevnule dve munje iz Argentinčevog forhenda za brejk loptu. Tada je Srbin požurio na mrežu i Delpo je napravio brejk za 4:5.

Trenutno 32. igrač na ATP listi se nije zaustavljao, nanizao je još četiri poena i dobio prvi set za 50 minuta – 4:6.

Uprkos izgubljenom prvom setu, najbolji srpski sportista je dobro otvorio drugi – dobio je gem bez izgubljenog poena, posle čega su usledile ovacije za obojicu. Del Potro je sačekao nekih 30-ak sekundi da se situacija smiri, a onda odgovodio jednako agresivno.

Upisao je dva servis vinera, iako je Đoković dobio dva poena, nije bilo šanse da pripreti – 1:1.

Ponovo su počele da se nižu greške koje su podigle momka, a on igrao sve agresivnije kako je meč odmicao. Odlično se odbranio i snašao na mreži, čime je došao do dve vezane brejk lopte. Ipak, Novak je tada pogodio tri fantastična servisa i izvukao se na 2:1.

Četvrti gem doneo nam je situaciju u kojoj se činilo da je brejk na vidiku – Đoković je pustio ruku, forhendima došao do 0:30 i imao maltene dobijem poen za tri vezane prilike. Tada je protivnik poslao izuzetan defanzivni lob i napad je propao. Usledila su tri izuzetna servisa za 2:2.

Samo nekoliko trenutaka kasnije svi su videli 3:2 na semaforu jer je Novak za nešto više od pola minuta izborio tri vezane gem prilike. Međutim, ponovo je dozvolio protivniku da nametne ritam, povukao se iza osnovne linije i za tren je bilo 40:40. Del Potro je bio blizu šanse, ali do iste nije stigao, najviše zahvaljujući greškama iz bekhenda. Đoković je nekako uspeo da veže dva poena i povede 3:2.

Propuštene prilike i poluprilike uticale su na skoro dva metra visokog momka, kojem je pala koncentracija u šestom gemu. Odservirao je dve dvostruke greške, pogrešio kod dva forhenda i pretrpeo brejk – 4:2.

Gotovo identična situacija kao u petom, dogodila se i u sedmom gemu, samo što je ovoga puta Delpo imao i poen za rezultatski povratak u drugi set. Srbin je ispustio 40:0, kockao se sa stečenim vođstvom, ali su servisi na bekhend opet doneli rezultat – 5:2.

Huan Martin je učinio ono što je bilo potrebno da ostane u drugom setu i naterao drugog igrača na ATP listi da servira za izjednačenje.

To se ispostavilo kao dobar scenario za Argentinca jer je nakon dve uvodne greške iz bekhenda Đokovića bilo jasno da ni finiš drugog dela igre ne može da prođe bez drame. Ubrzo je bilo 0:40, Novak je spasao jednu brejk loptu, ali već drugu nije mogao – 5:4.

Tek u tim trenucima smo videli 'pravog' Novaka koji je do pre samo nekoliko meseci mleo sve što mu se nađe na putu. Upisao je dva vinera bekhendom po paraleli, od kojih je drugi bio iz potpune defanzive. Potpuno je neutralisao snažne servise sa druge strane, sačekao novu grešku iz forhenda i ipak izjednačio u setovima – 6:4.

Način na koji je dobio drugi set, učinio je da osvajač 12 Grend slem titula pun samopouzdanja otvori odlučujui deo igre. Jeste izgubio dva poena u prvom gemu, ali su i oni bili pozitivni jer je napadao, pa nije dozvolio da upadne u problem – 1:0.

Ni Del Potro se nije dao na početku – kod 30:30 u drugom gemu je poslao dve razorne forhend dijagonale, stekao vođstvo i servisom izjednačio na 1:1.

Iznurujuća borba uticala je na Argentinca koji je delovao kao umorniji igrač, nije išao na loptice na koje bi išao na početku meča, što je Srbin iskoristio da početnim udarcem dođe do vođstva od 2:1.

Nole nas je već navikao da u ovom meču gubi prednost u gemovima u kojima je vodio sa 40:0 ili 40:15, tako je bilo i sada. Peti gem ispostavio se kao veoma važan jer je Del Potro forhendima uneo neizvesnost, ali je tada proradio servis. Tri puta je početnim servisima osvajao jeftine poene i nekako otišao na 3:2.

Bilo je jasno da su, nakon nešto mirnijeg početka seta, najbolje sačuvali za kraj. Nešto od toga je 'Dobri div iz Tandila' pokazao u drugom poenu sedmog gema, kada se posle niza napada odlično snašao na mreži i poveo 0:30.

Takav poen uticao je da Đoković napravi neiznuđenu grešku forhendom i omogući rivalu tri vezane brejk šanse. Prvu je neutralisao asom, drugu vinerom iz forhenda, ali je kod treće napravio veliku grešku. Istrčao je na mrežu posle lošeg napada slajsom po dijagonali, usledio je pasing šot po paraleli i brejk Argentinca za 3:4.

Iako se našao u velikom problemu, Novak je ubacio nekoliko izuzetno teških riterna i onda drop šotovima izborio 15:30. Protivnik je u tim trenucima udarao iz sve snage, ali je više i grešio. Prvo je forhend ubacio u mrežu, a sledeći izbacio u aut za ribrejk Srbina – 4:4.

Osokoljen povratkom u meč 'sa nulom' je poveo 5:4, a onda riternom stigao do velikog trijumfa. Imao je Del Potro 30:15, kada je Novak vratio nekoliko teških loptica i završio posao posle više od dva i po sata iscrpljujuće borbe – 4:6, 6:4, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

15 h

U fokusu

Vidi sve