Nova vest
Tenis

Sreda, 01.03.2017.

00:15

Đoković uz oscilacije slomio Kližana

Novak Đoković počeo je američku turneju pobedom nad Martinom Kližanom u dva seta, sa 6:3, 7:6(4), u prvom kolu ATP turnira serije 500 u Akapulku.

Izvor: AK

Autor: AK

Đoković uz oscilacije slomio Kližana
Foto: Getty images

Đoković je solidno počeo meč, ali je pokazao dosta slabosti, te uz mnogo oscilacija uspeo pre svega na iskustvo da savlada upornog Slovaka.

Imao je Novak dosta padova tokom meča, i dalje deluje daleko od svoje prepoznatljive forme, ali starast koju je pokazao prilikom poslednjeg poena ukazuje da u njegovu motivaciju niko ne sme da sumnja.

Srbin je spasao četiri brejk lopte pre nego što je on stigao do prve koju je odmah iskoristio i njom dobio prvi set, a onda na startu drugog napravio novu i najavio rutinski kraj meča.

Međutim, kao da je zbog toga potcenio rivala, prestao je da se kreće kao u prethodnom delu meča, a to je Kližan znao da iskoristi te kombinacijom servisa, forhenda i drop-šota napravi seriju od četiri gema za preokret u drugom setu na 4:2.

Ipak, to uspeva da podigne Đokovića iz letagrije, vraća brejk na brejk, što podiže nervozu kod rivala pa Srbin stiže do izjednačenje. U nastavku seta nisu previše rizikovali pa su viđena tri perfektna gema u nizu za taj-brejk.

Đoković tu odmah kreće u napad, oduzima servis Slovaku i stiže do 3:0, ali Kližan uprkos nervozi uspeva da mu odgovori i vrati se u egal. Međutim, nije imao snage za novi preokret, Đoković stiže do novog mini-brejk, a onda agresivnom igrom na svoj servis stavlja tačku na meč.

Drugog tenisera sveta u narednoj rundi očekuje duel sa boljim iz meča u kojem se Huan Martin del Potro sastaje sa kvalifikantom Fransesom Tafoom, 89. igračem sveta.

Tok meča:

Sigurnim servisom i pritiskom na bekhend Kližana, Đoković lagano osvaja prvi gem, bez izgubljenog poena. Srbin dobro reaguje i na servis Slovaka, stiže do prve brejk šanse, ali Kližan sa dva odlična forhenda stiže do prednosti. Đoković je nastavio da forsira bekhend rivala, on ga je izbegavao, forhendom diktirao ritam, a onda ipak pogodio jedan poen i slabijim udarcem kojim stiže do 1:1.

Đoković pravi seriju grešaka u narednom gemu koje donose Slovaku dve brejk lopte, uspeva da spasi obe, ali opet ne uspeva da nadmudri rivala koji stiže i do treće. I ovaj put Srbin uspeva da se izvuče i konačno "veže" dva dobra napada i dobije i drugi gem. Kližan u narednom gemu podiže svoj nivo igre i ovaj put lako stiže do 2:2.

Usledio je još jedan nezgodan gem za Đokovića, Slovak koristi slabiji servis Srbina i stiže do 30:0, drugi reket sveta poravnava, ali Kližan ipak stiže do nove brejk šanse, četvrte na meču. Međutim, kao i u prethodne tri nije dobio šansu da u razmeni udaraca eventualno poentira, Đoković spasava novu i preokreće za novi gem i 3:2.

Đoković uspeva da preokrene situaciju u narednom gemu, brzo stiže do 30:0, Slovak odgovara odličnim drop-šotom, ali ne uspeva da preuzme kontrolu, pa Srbin sigurnim forhendom stiže do prve brejk lopte koju odmah koristi, a potom perfektnim servisom potvrđuje za 5:2.

Kližan nastavlja u svom ritmu, solidim servisom i odličnim forhendom bez većih problema osvaja treći gem, ali nije uspeo da opet ugrozi servis Đokovića, Srbin pre svega na iskustvo osvaja poene i dobija prvi set sa 6:3.

Đoković koristi momentum i vrši veliki pritisak na rivala na startu drugog seta. Odličnom kretnjom po terenu nameće svoj ritam igre, te stiže do nove brejk šanse koju odmah koristi. Odmah zatim na dominantan način osvaja svoj servis gem za 2:0.

Nakon što je stigao do prvog gema posle preokreta, Kližan preuzima kontrolu i dobro pritiska Đokovićev servis, te stiže do nove brejk šanse. Za razliku od prethodne četiri, ovaj put uspeva da izbori razmenu udaraca, a onda forhejdom stiže do prvog brejka i izjednačenja u drugom setu 2:2.

Đoković je potpuno ispustio konce igre, Slovak bez problema "overava" brejk, a onda opet stavlja Srbina na muke. Ne dozvoljava Đokoviću da veže više od dva poena, odlično pogađa vinere forhendom, a onda posle najdužeg gema u meču stiže do novog brejk za četvrti gem u nizu i vođstvo 4:2 u drugom setu.

To kao da je probudilo Srbina iz letargije, Đoković se opet kreće brzo po terenu i ekspresno vraća brejk Slovaku. Propuštena prilika potpuno je poremetila Kližana, koji počinje opet da bespotrebno greši pa Srbin bez mnogo muke poravnava rezultat na 4:4.

Malo je nedostajalo da Đoković osvoji treći gem u nizu i stigne na korak od pobede, poveo je 30:15 na servis Kližana i krenuo u napad na njegov bekhend, ali Slovak kao i u prethodnom delu meča iz teške situacije uspeva da se izvuče savršenim drop-šotom.

Đoković svoj gem osvaja bez izgubljenog poena, što čini i rival u narednom, a Srbin produžava niz na tri perfektna gema, pa drugi set ulazi u taj brejk – 6:6.

Srbin kreće mini-brejkom i brzo stiže do 3:0, ali Kližan uprkos nervozi uspeva da uzvrati i dođe do egala. Đoković veže još dva poena, lošim forhendom vraća nadu Slovaku, ali dobrim servisom i agresivnom igrom uspeva da konačno slomi rivala za konačnih 6:3, 7:6(4).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve