Nova vest
Tenis

Nedelja, 13.11.2016.

15:00

Sjajni Novak preko preokreta do prve pobede!

Srpski teniser Novak Đoković pobedio je u prvom meču Završnog Mastersa u Londonu Austrijanca Dominika Tima u tri seta 6:7 (12:10), 6:0, 6:2.

Izvor: SM

Autor: SM

Sjajni Novak preko preokreta do prve pobede!
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković je zabeležio četvrti trijumf protiv Austrijanca iz isto toliko duela posle dva sata igre, a u drugom kolu igra sa Francuzem Gaelom Monfisom u utorak od 15 časova.

Masters u Londonu, koji je poslednje četiri godine srpski teniser osvajao, igra se za nagradni fond od 7,5 miliona

Drugi meč iz grupe 'Ivan Lendl' između Miloša Raonića i Gaela Momfisa na programu je u nedelju od 21 čas.

U prvom setu Novak je igrao dobro i imao brejk loptu, ali je nije iskoristio. To je bio čudan taj-brejk u kom je Dominik tek posle osam set lopti uspeo da osvoji prvi rezultatom 12:10. Austrijanac je poveo sa 6:3 u taj-brejku, ali je iskoristio tek sedmu set loptu, dok je Đoković propustio jednu, pri vođstvu 9:8.

Ipak, srpski teniser je u drugom setu pokazao da se vraća i za manje od 25 minuta savladao Austrijanca ne dozvolivši da osvoji nijedan gem.
Drugi teniser sveta potpuno je dominirao u drugom setu i izjednačio je na 1:1 u setovima.

U odlučujućem setu’ Novak je dokazao zašto je bio broj 1, a iako je Dominik poveo sa 1:0, nije uspeo da se podigne na nivo igre kakav je postavio Novak Đoković. Srpski teniser je do pobede došao tako što je uspeo da oduzme servis protivniku u trećem i sedmom gemu. Tu prednost je sačuvao pa je posle dva sata i pet minuta ostvario pobedu.

Tok meča:

Novak je odlično počeo meč – preciznim servisima preuzimao je kontrolu, a onda lakim vinerima (pogodio ih tri) došao do prvog gema. I Tima su slušali udarci na početku, pogodio je nekoliko dobrih forhenda i došao do 40:15. Usledila su dva dobra riterna za djus, ali je Austrijanac pogodio dva vezana servisa i izjednačio na 1:1.

Obojica su udarala veoma čisto, da bi milimetar delio Dominika da prvi put pripreti i dođe do 15:30. Tada je Đoković izbacio forhend u aut, ali je agresivnim napadima otišao na 2:1.

U pauzi između trećeg i četvrtog gema srpski igrač zatražio je pomoć fizioterapeuta, kako bi sanirao malu ogrebotinu na palcu desne ruke, koju je zaradio prilikom jednog proklizavanja. Dobrim riternom je osvojio prvi gem na servis rivala, ali je Tim početnim udarcima otišao na 40:15. Činilo se da ima dobijen gem, kada je Novak vratio neke nemoguće udarce i vezao tri poena za brejk loptu. Austrijanac je zaigrao mnogo agresivnije, spasao i onda uz dosta sreće izjednačio na 2:2.

Drugi teniser na ATP listi eskpresno je osvojio peti gem, a onda došao do 0:30 zahvaljujući greškama protivnika. To je bila dobra šanse da se pripreti, ali do brejk lopti nije došlo – Tim je vezao četiri snažna servisa i izjednačio na 3:3.

Ušlo se u nešto mirniji ritam, pošto je Novak bez problema poveo sa 4:3, a činilo se da će isto učiniti Dominik, pre nego što je ispustio prednost u gemu. Viđeno je nekoliko spektakularnih poena na obe strane, ali je Austrijanac zahvaljujući fantastičnim servisima izjednačio na 4:4.

Novak je lako preuzeo vođstvo za 5:4 ne dozvolivši Dominiku da osvoji gem, ali je Austrijanac uspeo da izjednači na 5:5. Kao i početak seta, tako je i ovaj bio neizvestan, da bi Novak odigrao pametno, u brejku vezao tri poena i zahvaljujući greškama protivnika preuzeo vođstvo 6:5.

Tim je iskoristio servis za opstanak i izborio taj brejk na 6:6. Iako je srpski teniser imao servis, austrijski teniser je pokazao zašto se našao u osam najboljih. Imao je tri set lopte za osvajanje prvog seta, prvu nije uspeo da iskoristi kao i ni drugu, u kojoj je imao dve duple greške, pa je Novak prišao na 6:5 u taj-brejku. Ponovo su greške Austrijanca dovele do izjednačenje i neizvesne završnice seta.

Posle pet set lopti Dominika Tima, Novak je imao priliku da servisom završi, ali je Austrijanac dobro procenio i i izborio novo izjednačenje 9:9, da bi tek posle sedme set lopte osvojio prvi set - 7:6 (12:10).

Odmah na startu drugog seta Novak dolazi do brejk lopte i osvaja prvi gem, da bi potom nastavio i ekspresno poveo sa 2:0. U nastavku meča, Tim je pao u igri, počeo da greši i omogućio srpskom teniseru da dođe do drugog brejka i izbori 3:0.

Za 15 minuta igre Đoković je još jednim osvojenim gemom i asom je potvrdio drugi brejk, pa dolazi do velike prednosti - 4:0. Nastavio je dominaciju, uspeo da iskoristi servis za izjednačenje, imao je tri vezane set lopte i za manje od 25 minuta rešio drugi set u svoju korist.

Dominik je u trećem imao inicijativu, ali je Novak uspeo da se odbrani, izbori taj brejk i povede sa 2:1. Bilo je 30:30 u četvrtom gemu, ali je Đoković tada zaradio poen, pa sačekao grešku agresivnog Tima, koji je izgubio devet od poslednjih deset gemova - 3:1.

Peti gem pripao je Austrijancu i Novak sada ima brejk prednosti i za vođstvo od 4:2. Đoković je nastavio sa dobrom igrom i oduzeo servis protivniku u trećem i sedmom gemu, pa je tu prednost je sačuvao i posle dva sata i pet minuta ostvario pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

378 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve