Nova vest
Tenis

Četvrtak, 03.11.2016.

15:15

Đoković preokretom preko Dimitrova do četvrtfinala

Novak Đoković savladao je Grigora Dimitrova posle velike borbe i preokreta i plasirao se u četvrtinu finala poslednjeg Mastersa sezone u Parizu – 4:6, 6:2, 6:3.

Izvor:

Autor:

Đoković preokretom preko Dimitrova do četvrtfinala
Getty images

Bio je ovo osmi međusobni okršaj Srbina i Bugarina, a Đoković je dobio i sedmi, pa je produžio seriju uzastopnih trijumfa nad Grigorom na pet.

Nismo videli previše kvalitetan tenis u duelu koji je trajao dva časa i 24 minuta u hali Bersi, oba igrača imala su gotovo dvaput više neiznuđenih greškaka od vinera.

Novak je ponovo izgledao dosta 'čudno' na terenu, ali je na kraju ipak uspeo da podigne nivo igre i stigne do mesta među osam najboljih, odnosno – ujedno i da nastavi borbu sa Endijem Marijem za prvo mesto na kraju godine.

Nije krenulo dobro, pošto je Dimitrov već u drugom servis gemu rivala stigao do brejka. Iako je Đoković odmah odgovorio, nije igrao dobro. Bugarin je to iskoristio za treći brejk u nizu, a potom i za to da bez previše oscilacija završi prvi set u svoju korist.

Međutim, čini se da je gubitak prvog dela igre pozitivno uticao na najboljeg tenisera i sportistu sveta, pošto je drugi set otvorio sa tri vezana gema.

Ovoga puta nije dopustio rivalu šansu da se eventualno vrati i pokuša da završi posao. Ubrzo je došao na korak do izjednačenja, koje mu je na kraju Grigor 'poklonio' duplom servis greškom, a jedino što je bilo zabrinjavajuće u ovom delu susreta bio je medicinski tajm-aut – koji je Novak zatražio posle proklizavanja i bola u kolenu.

Na sreću, nije bilo većih problema po Đokovićevo zdravlje, a naš teniser zadržao je nivo igre i odlučujući set uspeo da otvori na identičan način kao prethodni – sa tri gema u nizu.

Bilo je manjih oscilacija u preostalih šest gemova, ali je nivo Đokovićeve igre ipak bio previsok za Dimitrova, koji je sve više grešio kako se bližio kraj. Iako Novak na terenu nije izgledao ni približno onome na šta nas je navikao, poprilično rutinski završio je posao i nastavio put ka četvrtom uzastopnom peharu u 'Gradu svetlosti'.

Uvodna dva gema nisu nam donela previše uzbuđenja, iako je Novak bio nešto opasniji na servis rivala, ali već treći jeste. Đoković je imao problema sa prvim servisom, Dimitrov je pogodio nekoliko puta iz teških uglova, da bi prvu od dve šanse pretvorio u rani brejk, nateravši rivala da bekhend pošalje u aut – 1:2.

Delovao je Novak dosta pasivno na startu meča, ali je uprkos tome uspeo da napravi ekspresan ribrejk, u gemu koji je trajao nešto više od četrnaest i po minuta. Grigor je imao šest gem lopti, ali su ga na kraju dve duple servis greške koštale stečene prednosti – 2:2.

Najbolji teniser sveta dobro je otvorio naredni gem, osvojio je prva dva poena, ali je onda potpuno stao. Bugarin je ponovo bio agresivan i sa tri poena u nizu stigao do nove šanse za brejk.

Ipak, ni to nije bio kraj uzbuđenjima, pošto je Srbin još dva puta morao asevima da spava svoj servis, a onda je i on napravio duplu grešku na gem loptu. Dimitrov ovoga puta nije propustio poklon i pravovremenim izlaskom na mrežu stigao je do nove prednosti – 2:3.

Ovoga puta, Dimitrov nije dozvolio Đokoviću da mu uzvrati, pa je dosta rutinski uspeo da potvrdi stečenu prednost iz prethodnog gema – 2:4.

Delovalo je da će Grigor, koji je stizao bukvalno svaku lopticu, zadati rivalu novi udarac i doći samo na korak do vođsta u setovima, ali se Novak probudio u pravom trenutku i sa četiri odlična poena zadržao priključak – 3:4.

Posle tri poena u narednom gemu, pri vođstvu Bugarina 30:15, došlo je do zanimljive situacije, a susret je na kratko morao da se prekine. Sa centralnog semofora na teren su počele da padaju konfete, pa je prekid potrajao dok se sve nisu spustile, odnosno dok ih dečaci koji skupljaju loptice nisu pokupili. Dimitrov je dobio novi prvi servis zbog prekida, a potom i dva poena vredna gema – 3:5.

Uspeo je Novak da natera Grigora da svojim servisima zasluži prednost, ali to ovom nije previše smetalo. Ubrzo je imao tri vezane gem-set lopte, prvu je poslao u mrežu, da bi već drugu pretvorio u set – 4:6.

Nije gubitak seta previše uticao na Novaka, sta više – čini se da ga je to nateralo da podigne nivo igre i preuzme kontrolu nad dešavanjima na terenu. Brzo je stigao do 1:0, a potom i do brejka iskoristivši prekoret, odnosno pad u igri Grigora – 2:0.

Međutim, iako je nastavio u istom ritmu i imao dve gem lopte za 3:0, ponovo je došlo do neobjašnjihvog pada. Ponovo smo videli nekoliko nekarakterističnih promašaja, tri đusa i nove dve brejk lopte za Bugarina, ali je ovoga puta uspeo da se izvuče i uveća vođstvo – 3:0.

Pravio je Novak pritisak i u narednom servis gemu rivala, što ovoga puta nije bilo dovoljno za realnu šansu. Ipak, ono što je više za brigu jeste medicinski tajm-aut koji je Đoković zatražio zbog bola u desnom kolenu – 3:1.

Kako to obično biva, Đoković je nešto 'stegnutije' ušao u svoj sledeći servis gem, ali je uprkos tome bez previše problema zadržao prednost – 4:1.

Povratio je Grigor agresivnost, a ona mu je donela još jedan lagan gem. Usledio je još bolji odgovor Novaka koji je sa tri servis vinera, zatim i forhendom, došao na gem do izjednačenja u setovima – 5:2.

Bugarin je delovao nervoznije u finišu drugog seta, sve više je grešio, a to je bilo dovoljno da Đoković stigne do poravnanja. Tačnije, Dimitrov je praktično to učinio sâm odserviravši novu duplu servis grešku – 6:2.

Najbolji sportista sveta je dobru igru sa finiša drugog dela igre preneo i na treći. Brzo je poveo, da bi potom napokon odigrao gem na svom nivou. Posebno se ističe fenomenalan ritern na brejk loptu, posle čega je naterao protivnika da lopticu pošalje u aut – 2:0.

Povratio je i servis, pa nije prošlo previše vremena pre nego što je opet imao tri gema viška – 3:0.

Dimitrov je napokon, ali ne i bez problema, uspeo da se upiše na semafor u odlučujućem setu, iako je Đoković i ovoga puta bio opasan i bio u prilici da možda i definitivno prelomi susret u svoju korist – 3:1.

Pored toga što je bio konstanta pretnja na servis protivnika, s druge strane – Novak mu nije dozvoljavao ni najmanju šansu da se eventualno vrati u meč, pošto je ponovo sa samo jednim izgubljenim poenom stigao do gema – 4:1.

U naredna tri gema nije bilo previše uzbuđenja, oba tenisera su sačuvala svoje servise, uz nekoliko dobrih poteza na obe strane, da bi Srbin došao u priliku da svojim servisima potvrdi preokret i prolaz u četvrtinu finala – 5:3.

Bio je toga svetan i Grigor, pa je uspeo da unese manju neizvesnost u poslednji gem na meču. Iako je Novak dobrim servisom došao do meč lopte, poslao je lagan forhend u mrežu i tako ostavio protivnika u igri, ali je onda bio na visini zadatka. Dobio je dugu razmenu i stigao do nove šanse da završi posao, da bi sada Bugarin poslao loptu u mrežu – 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

329 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve