Nova vest
Tenis

Sreda, 02.11.2016.

16:40

Novak rutinski krenuo ka odbrani Pariza i broja 1

Novak Đoković otpočeo je učešće na poslednjem Mastersu sezone u Parizu sigurnom partijom protiv Žila Milera – 6:3, 6:4.

Izvor:

Autor:

Novak rutinski krenuo ka odbrani Pariza i broja 1
Getty images

Najbolji teniser i sportista sveta delovao je dobro na terenu, u svom prvom meču od eliminacije u polufinala šangajskog Mastersa, solidno je servirao, dobro se kretao, a videli smo i nekoliko poteza koji spadaju u njegove zaštitne znakove.

Iako još uvek nije na maksimalnom nivou, u prvom setu, podsetio je sve zašto od 2013. godine vlada svetskim tenisom, pošto je napravio svega tri neiznuđene greške za vođstvo. Drugi deo igre doneo nam je nešto veću borbu, ali je Đoković ponovo u pravom trenutku rivalu oduzeo servis i upisao lagan trijumf posle 80 minuta igre.

Bio je ovo četvrti međusobni okršaj Srbina i Luksemburžanina, a naš igrač zadržao je maksimalan učinak.

Novak brani titulu u 'Gradu svetlosti', četvrti put u nizu, gde mora da stigne bar do finala ukoliko želi da zadrži prvo mesto na ATP listi pred Završni turnir u Londonu.

Rival Đokoviću u borbi za četvrtinu finala biće Grigor Dimitrov, koji je u prvoj rundi nadigrao Pol-Anrija Matjea sa 2-0, takođe bez izgubljenog seta.

Novak je sigurnom igrom otvorio meč, pogađao je prvi servis i bez većih problema završavao poene za prvi gem u meču, da bi potom dobrano namučio Milera, koji na kraju ipak uspeva da se izvuče za izjednačenje – 1:1.

U narednom Novakovom servis gemu nije bilo nimalo uzbuđenja, pošto je bez izgubljenog poena stigao do novog vođstva, a ništa se nije promenilo ni u naredna dva. Rivali su lako čuvali svoje servise, a posebno ipresivan bio je Đoković sa 12 od 13 osvojenih poena u gemovima u kojima je servirao – 3:2.

Srbin je delovao izuzetno sigurno na terenu, pa je samo bilo pitanje kada će napraviti brejk. Pametno je sačekao pad u igri rivala, prevashodno prilikom početnog udarca, i posle nekoliko karakterističnih napada stigao do šanse. Nije je propustio, pošto je naterao Milera da izbaci lopticu u aut – 4:2.

Nastavio je prvi reket sveta da dominira u finišu prvog seta, seriju osvojenih poena na svoj servis produžio je do 16 i došao na korak do osvajanja prvog seta. Iako je imao dve brejk/set lopte, oba puta slao je lopticu u aut, pa je Miler ostao u prvom delu igre, nateravši tako Novaka da serivra za prednost – 5:3.

Luksemburžanin je osvojio prvi poen, ali je to bilo sve. Novak je pogađao prvi servis, istakla se i jedna divna dijagonala, da bi posao završio, iz četvrte šanse, za 34 minuta igre – 6:3.

Početak drugog dela igre u velikoj meri ličio je na start meča. Otvorio ga je Miler sigrunim gemom sa jednim izgubljenim poenom, Đoković je uzvratio na isti način, da bi Luksembružanin posle manjih problema uspeo ponovo da povede – 2:1.

Prvi problemi za najboljeg sportistu sveta javili su se u četvrtom gemu drugog seta, kada je Žil stigao do svoje prve brejk lopte. Novak je uz malo sreće, uz pomoć mreže, uspeo da spreči gubitak servisa, ali ne i da završi posao. Posle sjajnog servisa usledila je dupla greška, ali je ipak ostao koncentrisan i posle nešto manje od sedam minuta igre poravnao rezultat – 2:2.

MIler nije dozvolio da ga propuštene šanse omeju, pošto je odigrao još jedan perfektan gem. S druge strane, iako još uvek nije povratio ritam iz prvog dela meča, Novak je bez previše problema još jednom izjednačio – 3:3.

Mogao je Đoković potom možda i da prelomi meč u svoju korist, iako je ispustio 0:30, dva puta je stigao do đusa, ali nije pogodio iz nekoliko teških pozicija, pa je Miler zadržao ravnotežu. Za razliku od protivnika, Srbin ekspresno stiže do svog četvrtog gema – 4:4.

Tek u finišu susreta videli smo ezliv emocija i donekle besa od strane našeg igrača, ali se ispostavilo da je to bila dobra stvar. Ponovo je sačekao pravi trenutak za napad, i ponovo prvu priliku pretvorio u ključni brejk, a potom i konačni trijumf za plasman u osminu finala – 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve