Nova vest
Tenis

Utorak, 18.10.2016.

10:41

Pet kandidata za novog trenera Novaka Đokovića

Portal 'sportskeeda.com' napravio je listu od pet potencijalnih kandidata koji bi mogli da zamene Borisa Bekera na mestu trenera Novaka Đokovića.

Izvor:

Autor:

Pet kandidata za novog trenera Novaka Đokovića
Getty Images

Najbolji teniser i sportista sveta nedavno je izjavio da još uvek nije razgovarao s Borisom o produžetku saradnje, koja ističe na kraju aktuelne sezone.

Srbin i Nemac sarađuju od 2014. godine, a njihova kooperacija je i te kako uspešna – pošto se Novak u prethodne dve godine dodatno profilisao kao jedan od najdominantnijih igrača u istoriji 'belog' sporta.

Takođe, za to vreme – Đoković je osvojio tačno polovinu svojih Grend slem titula (6), postao rekorder po broju Masters titula, kao i čovek sa najviše poena i najvećom razlikom u odnosu na drugoplasiranog na ATP listi.

Prvi na listi spomenutog portala jeste Aleho Mancisidor – četrdesetšestogodšinji Španac – koji je najpoznatiji po sjajnoj saradnji sa Garbinje Mugurusom. Bivši teniser sarađivao je za zemljakinjom od 2010. do 2015. godine i imao velikog udela u profilisanju onoga što ona danas predstavlja u ženskom tenisu.

Drugi kandidat jeste legendarni Džimi Konors, osvajač osam najvećih turnira. Amerikanac ima iskustva u radu sa vrhunskim igračima, pošto je već sarađivao sa Endijem Marijem i Eženi Bušar. Takođe, radio je i sa Endijem Rodikom, kao i kratko sa Marijom Šarapovom.

Treće mesto zauzima nekadašnja teniserka i trener Endija Marija Ameli Morezmo, koja je bez posla od kada je prekinula saradnju sa Škotom sredinom maja zbog trudnoće. Teniska javnost ističe da je temperamentni Endi pod njenom komandom stekao mirnoću, ali i brzinu u svojoj igri, a ističe se i polje psihologije, odnosno samopouzdanja – s čim upravo Novak ima problem u poslednjih nekoliko meseci.

Bila je trener Marion Bartoli 2013. godine, kada je Francuskinja stigla do titule na Vimbldonu, dok je bila uz Marija u tri Gren slem finala.
Sledi još jedan bivši igrač/trener iz Sjedinjenih Američkih Država – Bred Gilbert.

Čovek koji poslednjih nekoliko godina radi kao komentator i analitičar na televizijskom kanalu ESPN sarađivao je sa imenima kao što su Andre Agasi, Endi Rodik, Endi Mari i Kei Nišikori.

U teniskim krugovima važi za trenera koji izuzetno ceni i radi na tehnici, a najveće iskustvo stekao je radeći sa Agasijem punih osam godina, kada je legendarni Amerikanac osvojio šest od svojih osam Slemova. Takođe, pod njegovim vođstvo i Rodik je stigao do jedinog trofeja sa nekog od četiri najveća turnira. Za kraj, Agasi ga je nazvao "najvećim trenerom svih vremena".

Konačno, spisak kompletira Štefan Edberg, veliki rival upravo Borisa Bekera iz igračih dana. Međutim, Šveđanin ima najmanje iskustva kada je u pitanju rad na poziciji trenera, pošto je bio u štabu samo Rodžera Federera. To je bilo 2014. godine, kada se Švajcarac mučio da pronađe svoju prepoznatljivu igru, da bi je na kraju pod njegovim uticajem delimično i korigovao.

Rodžer je tada izjavio da je njegova pozicija bila "više mentorska, nego trenerska'.

Kakvo je vaše mišljenje – da li je neko od pobrojanih pravo rešenje ili je to mesto 'rezervisano' za Borisa Bekera?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

250 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve