Nova vest
Tenis

Utorak, 11.10.2016.

12:05

Novak se vratio i pobedio uz oscilacije

Najbolji teniser sveta Novak Đoković uspešno je počeo na Mastersu u Šangaju, pobedom nad Fabiom Fonjinijem u dva seta.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Novak se vratio i pobedio uz oscilacije
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Đoković, koji je odigrao prvi meč posle poraza u finalu Otvorenog prvenstva SAD, savladao je Fonjinija. Rezultat je 6:3, 6:3.

Meč je trajao nešto manje od 80 minuta, a Novak je imao određenih oscilacija, što je i logično kada se uzme u obzir činjenica da nije igrao mesec dana.

Na početku meča oduzeo je servis rivalu, potom neutralisao nekoliko brejk prilika i dobio prvi set, a kada je napravio brejk u prvom gemu drugog seta, činilo se da će brzo završiti posao.

Međutim, malo je posustao i greškama vratio rivala u igru, ali je i to bilo kratkog daha – ponovo je u sedmom gemu stigao do prednosti, da bi nekoliko trenutaka kasnije po osmi put u isto toliko susreta ispraćao poraženog Fonjinija na mreži.

Italijana je koštao ogroman broj neiznuđenih grešaka, napravio ih je čak 40, uz samo 15 vinera, dok je Đoković meč završio sa 13 direktnih poena i 18 grešaka.

Pobednik ovog susreta u sledećem kolu igraće sa boljim iz susreta Vasek Pospišil – Grigor Dimitrov.

Turnir u Šangaju igra se za nagradni fond od 5.452.985 dolara.

Tok meča:

Đoković je pomalo zarđalo ušao u meč, otvorio ga duplom servis greškom, ali je onda proradio početni udarac. Viđena je jedna zanimljiva situacija kada je čelendž bio ispravan zbog kačenja linije od jednog milimetra, obojica igrača su bila dobro raspoložena, a Novak je lako poveo.

Već u drugom gemu iskoristio je nešto sporiji ulazak rivala u meč – od 30:15 na servis Fonjinija vezao je tri poena i iskoristio prvu brejk šansu. Usledio je gem bez izgubljenog poena za vođstvo od 3:0.

Iako je u sledećem gemu osvojio kvalitetan poen za 30:30 i imao šansu da pritisne Fabija, Italijan je dobrim servisima uspeo da se izvuče i upiše prvi gem.

Igralo se bez mnogo uzbuđenja sve do 4:2 za Srbina u prvom setu, kada se on prvi put suočavao sa brejk loptama.

Brzo je izgubio dva poena, potom forhendom osvojio jedan, ali je morao da hvata težak volej pod nogama, pa je Fonjini stigao do 15:40. Prvu je neutralisao agresivnim forhendom, dok je kod druge preživeo napad i sačekao grešku.

Očekivano, usledila su dva brza poena i potvrda prednosti – 5:2.

Iako je tokom čitavog prvog seta momak iz San Rema imao mnogo sreće sa vrhom mreže, bio je blizu da ponovo izgubi servis na 0:30 u osmom gemu. Ipak, proradio mu je početni udarac, dobio je gem, a onda u sledećem došao do prilike da se rezultatski vrati.

Ponovo je požurio – izbacio je forhend u aut, da bi nešto kasnije Đoković odservirao i dobio prvi set rezultatom 6:3.

Posle nekoliko propuštenih prilika bilo je očigledno da je Fonjini nervozan, zbog čega je bilo samo pitanje trenutka kada će popustiti. To se dogodilo u prvom gemu drugog seta, u maratonskom gemu Novak je realizovao drugu šansu i poveo 1:0.

Sve mu je krenulo na ruku, ali je Đoković sada bio taj koji je vratio protivnika u meč – napravio je nekoliko jeftinih grešaka, ispustio prednost, a onda je Italijan poveo 1:2.

Fonjini je igrao znatno agresivnije i imao dobru situaciju u četvrtom gemu, ali je u dvema greškama iz bekhenda ipak posustao. Novak je odigrao dva agresivna poena, jedan je osvojio forhendom, drugi agresivnim servisom i izjednačio na 2:2.

Igralo se gem za gem sve do rezultata 3:3, kada je Novak ubacio u veću brzinu, a Fonjini napravio dve greške za 0:30. Đoković je dobio neverovatan poen vrativši lopticu posle kontakta sa vrhom mrežice, pre nego što je Fabio odservirao duplu grešku – 4:3.

Treći put uzastopno dobio je svoj gem sa ’nulom’, a onda je potpuno indisponirani Fonjini brzo izgubio četiri poena, pa je Đoković serijom 16:0 završio posao za manje od 80 minuta – 6:3, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve