Nova vest
Tenis

Utorak, 20.09.2016.

10:55

Novak o meditaciji: Um čisto nebo, misli su oblaci

Meditacija je važan deo života Novaka Đokovića već neko vreme, a sada je bio jedan od govornika na seminaru “Ljubav i mir“ održanom u Marbelji.

Izvor: B92

Autor:B92

Novak o meditaciji: Um čisto nebo, misli su oblaci
Getty Images

“Zadovoljstvo je biti pred vama i govoriti o ljubavi i životu. Pre nego što smo došli na binu, ova grupa odradila je vrlo dugu i duboku meditaciju – molili smo i tražili harmoniju u našim dušama i harmoniju sa vašim dušama. Želeli smo da ovaj trenutak bude poseban kako bismo se svi povezali“, počeo je Novak na španskom, a u nastavku govora njegov brat Marko prevodio je sa engleskog na španski.

“Kada smo došli na binu i kada je Pepe počeo da govori, zamolio vas je da zatvorite oči i da uđete u meditaciju. Ta meditacija pomogla je da naša veza bude još jača. Zašto je meditacija tako važna? Zato što nije važno čime se baviš, u suštini smo svi isti i svi moramo da uđemo u sebe kako bismo iz drugačije perspektive posmatrali sve ono što se događa u nama“, obratio se Đoković okupljenima i dodao:

“Kada odemo unutra, ugasimo svetlo za spoljašni život i pokušavamo da smirimo svoj um i energiju. A zašto to pokušavamo? Zato što, na kraju krajeva, svi tražimo ljubav, sreću i harmoniju. Kako bismo ih našli, moramo da uspostavimo vezu sa božanskom svetlošću“.

Kako bi do kraja dočarao ono što želi da kaže, Novak je slušaocima ponudio jedan primer.

“Zamislite ilustraciju onoga što se događa u vašim mislima, to je kao gužva u saobraćaju, a vaše misli i emocije su kola na ulici. U većini situacija u životu deo ste te gužve i mnogo puta ste frustrirani tom gužvom – mnogo ljudi, mnogo kola, negde kasnite i uvek ima razloga da postanete nervozni. Ali šta ako, za sekundu, umesto da budete u gužvi, budete izvan nje na jednom brdu i samo je posmatrate? Isti proces događa se u vašoj glavi. Ako zatvorite oči, fokusirate se na sebe i svoju dušu i budete disciplinovani u tom procesu, to će vam omogućiti da budete onaj koji posmatra gužvu u saobraćaju“.

Potom je Novak na još jednom primeru ilustrovao ideju koju je želeo da predstavi.

“Zamislite da da je vaš um čisto nebo, a vaše misli su oblaci. Oblaci konstantno prolaze, ali oni nisu vaš um – ako se povežete odmah sa oblacima, vaš um gubi percepciju tog čistog neba. Isto je kao sa gužvom – ako se odmah povežeš sa kolima i svime što se događa, nisi u stanju da sagledaš sve iz šire perspektive. A važno je sagledavati stvari iz te perspektive jer onda možeš da biraš misli i emocije sa kojima želiš da se povežeš. Zato je meditacija tako važna“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Novakov govor počinje od 50. minuta na snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve