Nova vest
Tenis

Subota, 30.07.2016.

00:15

Novak čupao prvi set, 25. put bolji od Berdiha

Novak Đoković se plasirao u polufinale Rodžers kupa u Torontu, pobedom nad Tomašom Berdihom rezultatom 7:6 (6), 6:4.

Izvor: B92

Autor:B92

Novak čupao prvi set, 25. put bolji od Berdiha
Foto: Tanjug/AP

Naredni rival biće mu Francuz Gael Monfis.

Ovo nije bio najboljji Đokovićev meč, dosta ga je mučio servis (prvi 49%), ali je uprkos tome pokazao klasu u trenucima kada je trebalo da doda gas. U kombinaciji sa Berdihovom sklonošću da potpuno ispadne iz ritma kada bi trebalo da je staložen, to je srpskom teniseru donelo čak 25. pobedu nad rivalom, 12. u nizu.

Novak je na startu izgledao raspoloženije od protivnika, a kada je stigao do brejka za 4:2, delovalo je kao da će da bez muke "odradi" meč i brzo ode na odmor pred polufinalni okršaj.

Ipak, kada se servira ispod pedeset odsto, a Berdih stigne da uhvati nekoliko žestokih forhenda, onda stvari ne idu tako glatko.

Čeh je uspeo da potpuno preokrene i rezultat i situaciju na terenu, a začudo ga nije destabilizovao ni niz od tri potpuno nepotrebno ispuštena poena u taj-brejku za Novakovih 3:1.

Đoković je u tom delu meča bio sporiji nego obično i Berdih je prilično lako stigao do "malog preokreta" i tri set lopte. Međutim, ni to mu nije bilo dovoljno.

Bukvalno je vratio Novaka u meč, a najbolji teniser sveta, bez obzira na to kako u tom trenutku igra, takvu priliku retko propušta - 7:6 (6).

U drugom setu je sve izgledalo onako kako su mnogi zamišljali čitav tok duela.

Brz brejk Đokovića za 2:1, jedna situacija koja je izbacila Berdiha iz takta, a zatim rutinska završnica za 6:4 i 2:0 za manje od dva sata igre.

Novak će u polufinalu igrati protiv Gaela Monfisa, koji je savladao Miloša Raonića sa 6:4, 6:4. Taj meč je na programu u noći između subote i nedelje, oko 4h.

Prethodno će u drugom polufinalu igrati Kei Nišikori i Stan Vavrinka, nakon pobeda nad Grigorom Dimitrovim (6:3, 3:6, 6:2), odnosno Kevinom Andersonom (6:1, 6:3).

Rodžers kup počeo je u ponedeljak i igra se za nagradni fond od 4.691.730 dolara.

Ovaj turnir Masters serije je poslednja provera za Đokovića pred Olimpijske igre.

Prvi set:

Najbolji teniser sveta je meč otvorio ubedljivim gemom bez izgubljenog poena u kome je stigao da isproba skoro ceo arsenal udaraca, dok je Berdih konstantno bio u defanzivi. Činilo se da izlazak iz te pozicije neće prijati Čehu, čije su loptice u nekoliko navrata završile daleko iza osnovne linije, ali je on pomoću dva solidna servisa i Novakovog za desetak centimetara nepreciznog drop šota odbranio svoj gem.

Novaku su na startu meča više problema od protivnika pravili sunce i brojni insekti, a utisak u prvih desetak minuta tenisa nije mnogo pokvarila ni prva dupla greška. Svakako nedovoljno da Berdih u tim trenucima i pomisli da ugrozi servis Đokovića - 2:1.

Dokaz da Berdih nije potpuno u meču stigli su i u njegovom drugom servis gemu - propušten zicer na mreži na 30:0, kao i neiznuđena greška iz forhenda na 40:15, otvarali su prostor Đokoviću da napadne. Ipak, servis je poslužio Berdiha - 2:2.

U petom gemu je počeo da ga služi i forhend, uhvatio je nekoliko loptica u penjanju i zakucao ih u osnovnu liniju na drugoj strani i prvi stigao do brejk lopte. Novak je uspeo da se izvuče, začini sve i jednim drop šotom, ali mu je put ga gemu i pored prilično klimavog servisa pre svega otvorila još jedna Berdihova greška - 3:2.

Kazna je odmah stigla. Mada Novak nije izgledao kao da igra punom snagom, dodavao je gas tačno u trenucima i na lopticama na kojima je trebalo. Sjajan ritern, dominacija u razmeni i pritisak na drugom servisu su slomili Berdiha - 4:2.

Iako je već tada moglo da se zakuva, Berdih je propustio dve šanse da uzvrati u sedmom gemu. Prvi put ga je izdala glava, kada je u svom stilu očajno odigrao iz napadačke pozicije, a drugi put nije mogao da uzvrati konačno jedan sjajan servis. Đoković je tako kroz nekoliko izjednačenja ipak cementirao prednost.

Berdih je sigurnim servis gemom produžio set, a zatim ponovo uspeo da napadne rivala. Iako se Novak jednom odbranio, Berdih je konačno uspeo da kapitalizuje šansu i stigne do 5:4.

Da je u naletu, potvrdio je za ukupno izjednačenje bez izgubljenog poena, a zatim je pošteno mučio Novaka i obezbedio taj-brejk.

A da neće sve biti glatko ni u u tom delu igre, bilo je jasno posle prvih nekoliko sekundu. Novak je odmah ispustio svoj servis, a njegovu rastrzanu igru nije potpuno u kolosek vratio ni niz od tri poklona - dupla greška, solidan aut i ogroman aut Berdiha.

Čeh je osvojio pet poena u nizu i stigao do tri set lopte, ali za Berdihovu psihu ni to nije dovoljno za kraj.

Đoković se što svojom, što rivalovom zaslugom vratio u taj-brejk, preokrenuo svojom serijom, a zatim i upisao 1:0 - 8:6.

O ritmu i kvalitetu tenisa u prvom setu govore i dva podatka - trajao je više od 70 minuta, a Novak je ubacivao manje od pedeset odsto prvih servisa.

Drugi set:

Početak nastavka je doneo za nijansu bolji govor tela Đokovića, brže kretanje i dva relativno sigurna servis gema dvojice tenisera - 1:1.

U trećem je Berdih pokazao poznato lice, stigla je nova dupla greška, a zatim je, doduše uz pomoć sudije i zbrke oko loptica, potpuno izgubio koncentraciju. Đoković je stigao do tek druge brejk lopte na meču i ostao na sto odsto učinka za 2:1, protiv sve nervoznijeg Berdiha.

Ovo definitivno nije bilo najbolje Novakovo veče, ali je srpski teniser počeo da polako podiže nivo igre i uz takav tenis i takvog Berdiha cementira brejk za 3:1.

Novak je igrao i servirao sve bolje i čuvao prednost koristeći mnogo ispuštenih poena sa druge strane i više od 40 neiznuđenih grešaka - 4:2, pa 5:3.

Konačno, iako je imao priliku i gem ranije da završi meč, Novak je sigurno odservirao za konačnih 7:6 (6), 6:4, polufinale u Torontu i čak 25. pobedu nad Berdihom.

Stari znanci:

Đoković i Berdih su pre ovog susreta odigrali 26 mečeva, uz ubedljiv skor najboljeg tenisera sveta - 24:2. Novak je Čeha pre ovog duela poslednji put pobedio nedavno, na putu ka svojoj prvoj tituli na Rolan Garosu (6:3, 7:5, 6:3, četvrtfinale), što mu je bila 11 pobeda nad ovim rivalom u nizu.

Berdih je poslednji put slavio u Rimu 2013. godine posle preokreta rezultatom 2:6, 7:5, 6:4, a prvi susret su odigrali pre osam godina u Bangkoku. Novak je i tada bio bolji - 7:5, 6:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d