Nova vest
Tenis

Subota, 23.07.2016.

09:37

B92 23. jul 2006: Đoković osvojio prvu ATP titulu

Pre tačno deset godina počela je era najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Izvor: AK

Autor: AK

B92 23. jul 2006: Đoković osvojio prvu ATP titulu
Foto: Getty images

Na današnji dan 2006. godine srpski teniser je osvojio svoju prvu ATP titulu u holandskom gradu Amersfortu.

Tada 19-godišnji Đoković je u finalu savladao Čileanca Nikolasa Masua sa 7:6(5), 6:4, a na celom turniru nije izubio nijedan set.

Đokovićev prvenac na ATP turnirima ispratio je i portal B92.

"Temperature su bile između 35 i 40 stepeni, najtoplije izdanje našeg turnira u istoriji, tako da su svi igrači kukali i žalili se. Svi osim Đokovića, on je uvek šetao kompleksom sa velikim osmehom, surovi uslovi kao da nisu uticali na njega. Bio je veoma otvoren, ponašao se normalno i sa velikim zadovoljstvom učestvovao je u 'dečjem danu' na turniru. Nisu mu mnogo prilazili jer je za holandske medije on još bio prilično nepoznat. Čak su me i pitali zašto sam odabrao njega, ali u tome je bila šarm turnira – dovesti budućeg šampiona. Platili smo mu neki novac da se pojavi, ali u poređenju sa vrhunskim igračima, to nije ni vredno spomena", seća se tadašnji direktor turnira Hans Felijus.

Đoković je na putu do titule nije izgubio ni set, a savladao je Pašanskog, Ziba, Žiskela, Giljerma Koriju i Masua.

"Suprotstavio mi se kao da smo potpuno ravnopravni rivali. Na meču je bio vidljiv njegov spektakularni potencijal. Pomislio sam tada da će sigurno biti među pet najboljih tenisera na ATP listi. Imao je sve, igru i pobednički mentalitet", rekao je Masu.

Već sledeće godine je ušao među Top 10 na ATP listi, a dve godine od prvog trofeja je osvojio i prvi Gren slem, Australijen Open.

U međuvremenu Đoković je osvojio 64 ATP titule, od čega 29 su Mastersi i 12 Gren slemovi, ostvario je 732 pobede uz 150 poraza.

Na prvom mestu liste je proveo 208 nedelja, peti je svih vremena, iza Džimija Konorsa (208), Ivana Lendla (270), Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (302).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d