Nova vest
Tenis

Sreda, 20.04.2016.

10:13

Podmuklo: “Novak zvuči jezivo kao Lens Armstrong“

Vašington post, dnevnik koji važi za ugledan, osramotio se insinuacijama na račun Novaka Đokovića.

Izvor: SO

Autor: SO

Podmuklo: “Novak zvuči jezivo kao Lens Armstrong“
Getty Images

U autorskom tekstu pod naslovom: “Novak Đoković nije optužen za doping, ali zvuči jezivo kao Lens Armstrong“, prvi teniser sveta kritikuje se jer navodno daje slične izjave o dopingu u svom sportu kao Lens Armstrong.

“Novak Đoković, koji nije optužen ni za šta, očigledno nije naučio lekciju. Braneći integritet sporta, Đoković je umalo završio ’prizivajući’ pogrešnog momka“, stoji u tekstu.

Dalje u tekstu navodi se Đokovićeva izjava u kojoj on brani svoj stav da doping nije rasprostranjen u tenisu.

“Mediji pokušavaju da kreiraju priče itd. Dokle god nema dokaza da neko koristi doping, sport je čist. Zadržaćemo ga takvog i ja sam zapravo ponosan na integritet našeg sporta“, izjavio je Novak za Si-En-En (CNN).

“Tim komentarom Đoković pomalo podseća na Armstronga“, stoji u tekstu i potom se podseća na izjavu bicikliste koji je za jednog britanskog novinara rekao da je “najgori kojeg poznaje“.

Dakle, već imamo “umalo“ i “pomalo“ – blage ograde kada se uzme u obzir poređenje sa Armstrongom, medijiski najeksponiranijim i svetski najpoznatijim slučajem dopinga.

Iako se ceo tekst zapravo bazira na tome što Đoković tobože bira pogrešnu taktiku kada brani sport, a tako nešto je činio i Armstrong, povlačenje bilo kakve paralele između njih dvojice ostavlja prostor za razne implikacije.

To verovatno i jeste krajnji cilj jer kampanja protiv Đokovića traje već neko vreme i u prethodnom periodu već smo videli da njegove izjave nekako bivaju “pogrešno protumačene“.

Kao “dokaze“ rasprostranjenog dopinga u tenisu, Vašington post navodi Mekinroa, Martinu Hingis, Andrea Agasija i Mariju Šarapovu.

"Šest godina nisam bio svestan da su mi davali legalan steroid, koji se inače daje konjima, sve dok nije odlučeno da je on prejak. Čak i za konje", rekao je Mekinro 2004. godine.

Martina Hingis bila je pozitivna na kokain, koji teško da poboljšava efekat na terenu, a Agasi je šmrkao kristal-met u trenucima velike depresije i to samo nekoliko puta, kako i piše u knjizi za one koji su je pročitali. A i kristal-met nije nešto od čega bi zaigrao bolje ili imao više snage, naprotiv.

Ishod slučaja Šarapova-meldonijum još je nepoznat, ali sve i da su navodi o tim slučajevima tačni, to i dalje tenis čini neuporedivo čistijim od biciklizma, sporta koji je sinonim za doping i u kojem je ta pojava sistemska.

“Teniski mediji ne optužuju Đokovića za doping, naravno, oni samo kažu da on postoji u sportu“, usledila je još jedna ograda u tekstu i novo podsećanje kako je jedan Armstrongov napad na list Ekip bio sličan Đokovićevoj odbrani tenisa.

“Možda bi Đoković trebalo da razmisli o drugačijoj taktici kada brani svoj sport. On sigurno ne bi želeo da se njegove reči pomešaju sa jednim od najpoznatijih sportista umešanih u doping skandal“, tim rečima zaključuje se tekst.

Nikome to ne bi bilo ni na kraj pameti da vi niste napravili takvu nedopustivu paralelu.

Originalni tekst Vašington posta pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

16 h

U fokusu

Vidi sve