Nova vest
Tenis

Utorak, 09.02.2016.

15:48

Sudije učestvovale u nameštanju mečeva!

Skandal oko nameštanja mečeva u tenisu rapidno se širi, a nove informacije potvrdile su umešanost i sudija.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Sudije učestvovale u nameštanju mečeva!
Photo by Julian Finney/Getty Images

Dvoje međunarodnih sudija tajno je suspendovano, dok je još četvoro doživotno izbačeno iz sporta zbog ozbiljne korupcije, saznaje Gardijan.

Sudije iz Kazahstana, Turske i Ukrajine među optuženima su za uzimanje mita od kladioničarskih sindikata u zamenu za manipulisanje rezultatima na ITF fjučersima – to je omogućavalo kladioničarima da stavljaju uplate na ishode koji su već bili poznati.

Gardijan takođe saznaje da je Kiril Parfenov, sudija iz Kazahstana, u februaru doživotno suspendovan jer je na ’Fejsbuku’ kontaktirao drugog zvaničnika kako bi manipulisao rezultatom mečeva. Ipak, teniski zvaničnici nisu javno izneli detalje, već su obavestili mali broj direktora turnira i nacionalnih teniskih federacija.

Međunarodna teniska federacija (ITF) takođe ćuti o slučaju Denisa Pitnera, sudije iz Hrvatske koji je dobio kaznu od 12 meseci u avgustu prošle godine jer se prijavljivao na nalog sa kojeg su uplaćivane opklade na teniske mečeve. Takođe, ova institucija nije obavestila javnost da je protiv još četvorice zvaničnika podneta prijava zbog korupcije, već je to učinila kada su informacije ’procurile’.

Istraga ovog engleskog medija podigla je zabrinutost oko nameštanja u tenisu na još viši nivo, ali i otkrila manjak transparentnosti u ITF, krovne organizacije u ’belom sportu’. Postavlja se i pitanje da li je ITF slučajno stvorio uslove za širenje korupcije.

U 2012. godini potpisan je petogodišnji ugovor vredan 70 miliona dolara sa kompanijom „Sportradar“ koja dostavlja rezultate uživo sa veoma malih turnira širom sveta. To znači da bukmejkeri mogu da formiraju kvote za mečeve, posebno za unosno ’lajv’ tržište gde se koeficijenti menjaju tokom igre. To znači da kladioničari imaju priliku koju mogu nemilosrdno da eksploatišu.

Ugovor sa „Sportradarom“ od sudija traži da automatski menjaju rezultat na semaforu posle svakog poena, koristeći svoje zvanične IBM tablete. Potom se oni prikazuju širom sveta na sajtovima za rezultate i kod bukmejkera, koji potom menjaju kvote kako se dueli odvijaju.

Određene sudije su optužene da su namerno kasnile sa menjanjem rezultata, neki čak i do 60 sekundi, što je uplatiocima omogućavalo da se klade na parove za koje već znaju ishod. Kako Gardijan javlja, u nekim slučajevima sudije su slale direktne poruke kladioničarima pre nego što su menjali rezultate na tabletima.

Zbog toga su optužene za „courtsiding“ – praksu razvijenu među prevarantima tokom koje se posmatranjem događaja uživo određuje granica pre nego što na tržištu kladionica dođe do promene rezultata. Upravo je ta stavka potvrda teze o klađenju na već poznati ishod, zbog čega su šanse za dobitak drastično veće od ponuđenih kvota.

Ovaj način rada primećen je u istočnoj Evropi na fjučersima, odnosno turnirima najnižeg profesionalnog ranga gde je pokrivenost televizijskim kamerama izuzetno mala, gde je moguća povreda pravila i gde su sudije volonteri podložni podmićivanju jer su veoma malo plaćeni.

Gardijan je razgovarao sa Ričardom Ingsom, bivšim profesionalnim sudijom koji je takođe bio odgovoran u sudijskom odboru ATP.

„Više od 15 godina sam ukčljučen kao profesionalni sudija ili administrator za sudije u okviru ATP. Tokom tog perioda sam video sudije koje krše kodeks relativno malim prekršajima. Ali nikada nisam video da su sudije kršile pravila teniskog integriteta koja se odnose na klađenje u sportu. Ovo je veliki problem, ali nije iznenađenje jer je integritet tenisa ugrožen klađenjem koje je rasprostranjeno među igračima i njihovom pratnjom. Sada ono uključuje sudije i ostale turnirske zvaničnike“, rekao je Ings.

Godine 2014. francuski sudija Morgan Lamri, koji je radio na čeledžerima i fjučersima, doživotno je suspendovan jer je proglašen krivim za kršenje četiri člana pravilnika Teniske unije za očuvanje integriteta.

Ipak, ovo je prvi slučaj da je uključen ovoliki broj sudija – onih koji su optuženi, suspendovani ili onih koji se suočavaju sa kaznama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve