Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 08.02.2016.

12:40

Ko će u tenisu igrati za Srbiju na OI u Riju?

Posle Fed kup meča Srbija – Španija jasno je kojih petoro teniserki i tenisera će sigurno predstavljati Srbiju na olimpijskom turniru u Rio de Žaneiru.

Izvor: B92

Autor:B92

Ko će u tenisu igrati za Srbiju na OI u Riju?
Getty Images

Osim Novaka Đokovića, Viktora Troickog, Jelene Janković i Ane Ivanović, gotovo izvesno će u Brazil i Nenad Zimonjić, a ostaje nam da vidimo hoće li se još neko od naših izboriti normu.

U pravilima Svetske teniske federacije piše da je uslov za nastup na olimpijskom turniru "tri učešća u Dejvis kup ili Fed kup selekciji od 2013. do 2016. godine". Taj uslov ispunjavaju ili mogu da ispune sve naše teniserke koje se nalaze ili bi mogle da se nađu među onima koje imaju i drugu 'normu', plasman na WTA listi.

Ana Ivanović igrala je za Srbiju po jednom 2013, 2014. i 2015. godine, sa Nemačkom u Štutgartu, Rumunijom u Bukureštu i Paragvajem u Novom Sadu prošlog proleća.

Jeleni Janković je nastup u Kraljevu prvi posle tri i po godine, 2012. je odigrala sva tri meča, ali od tada nije izlazila na teren u Fed kupu.

Ipak, u uslovima za nastup na Olimpijskim igrama ne koristi se termin "igra" nego "učešće" pa se Jeleni računa i meč Srbija – Paragvaj prošle godine, iako su igrale Aleksandra Krunić i Ana Ivanović, ali će joj učešće u ekipi u aprilu kada je na programu plej of Svetske B grupe, biti dovoljno za nastup u Rio de Žanieru.

Po istom kriterijumu, na olimpijski turnir u Riju ide i Marija Šarapova, igrala je u dva meča 2015. godine, ali se u duelu Rusija – Holandija ovog vikenda pojavila u ekipi iako nije izlazila na teren.

Garbinje Mugurusa (trenutno peta na WTA listi) u Kraljevu je odigrala tek drugi put za Španiju, a na listi igračica koje, bar trenutno, ne ispunjavaju uslov za nastup u Riju su i Medison Kiz (24), Darija Gavrilova (33), Anika Bek, Margarita Gasparjan, Mona Bartel, Koko Vandevege, Varvara Lepčenko...

Ostale naše teniserke imaju dovoljno nastupa, Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić imaće drugu 'prepreku', plasman na WTA listi – Bojana je trenutno 86, a Aleksandra 120. na svetu.

U konkurenciji muškaraca od igrača iz prvih 40 samo Kevin Anderson, Benoa Per, Ivo Karlović, Stiv Džonson i Aljaž Bedene nemaju, bar trenutno, dovoljan broj nastupa u Dejvis kupu. Naši reprezentativci svakako taj problem nemaju s obzirom na činjenicu da se redovno odazivaju pozivima selektora.

Nenad Zimonjić mogao bi da nastupi i u muškom dublu (sa Đokovićem) i u mešovitom paru, a tu su i Dušan Lajović (79. na svetu) i Filip Krajinović (100).

Svaka zemlja sme da ima ukupno 12 predstavnika – po šest u muškoj i ženskoj konkurenciji (četiri u singlu plus dva u dublu).

Na spisku učesnika u singlu je po 56 teniserki i tenisera po svetskoj rang listi (crta za učešće na OI podvlači se 6. juna), još šest mesta deliće se po posebnim kriterijuma (prioritet su domaći i regionalni predstavnici, zatim i bivši osvajači medalja), a žreb od 64 mesta popuniće se dvema ’specijalnim pozivnicama’.

U Londonu su u muškom singlu igrali Đoković, Tipsarević i Troicki, dva dubla, Zimonjić - Tipsarević i Đoković - Troicki, u konkurenciji žena Jelena Janković i Ana Ivanović. Zimonjić je u miksu igrao sa Anom Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve