Nova vest
Tenis

Subota, 21.11.2015.

14:45

Savršenstvo: Novakov čas tenisa Nadalu

Novak Đoković savladao je Rafaela Nadala sa 6:3, 6:3 za sat i 19 minuta igre u polufinalu završnog Mastersa u Londonu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Getty Images

Đoković je izgubio 14 od prvih 18 mečeva sa Nadalom, ali je iz godine u godinu smanjivao zaostatak – sada je dobio osam od poslednjih devet okršaja sa Špancem i izjednačio je na 23-23 u međusobnom skoru.

Posle sjajne igre Španca i ne toliko ubedljive Novakove u grupnoj fazi, mnogi su očekivali znatno uzbudljiviji meč. Međutim, Đoković je na teren izašao izuzetno fokusiran, igrao je nešto agresivnije nego uobičajeno, ali pogađao je šta je hteo i Nadal nikada nije znao na koju će stranu loptu.

To je za posledicu imalo savršen drugi gem prvog seta, kada je srpski teniser sa četiri vinera napravio brejk, a ubrzo i poveo sa 3:0. Do kraja je tempo malo opao, a Đoković je rutinski priveo prvi set kraju.

U prvom gemu drugog seta Novak je imao brejk šansu, ali je Nadal jakim servisom izazvao jedan od retkih riterna Đokovića unutar servis polja. Tada se Španac izvukao, ali u petom gemu nije – izvanredna odbrana, a potom i udarac od 25 poena kojim je Novak došao do brejka.

Nije se time zadovoljio, već je u poslednjem gemu napravio novi brejk – dva izvrsna loba, vineri po paraleli sa obe strane i na kraju bekhend dijagonala za konačnih 6:3, 6:3.

Đoković nije dozvolio rivalu nijednu brejk loptu, nijednom se nije igralo ni do ’djusa’ na njegov servis. Meč je završio sa 24 vinera i 20 grešaka (Nadalov odnos 9-11).

Srpski teniser plasirao se u 15. uzastopno finale ove godine, a u nedelju će od 19 sati igrati u finalu sa boljim iz meča Federer – Vavrinka (21.00). Novak će u nedelju igrati za 11. trofej ove sezone, četvrti uzastopni na završnom Mastersu (peti ukupno), a 59. u karijeri.

Pogledajte i jedan od udaraca koji je obeležio meč.

Tok meča:

Već u prvom gemu videli smo nekoliko odličnih poena – Đoković je dva poena dobio servisom, a Nadal forhend vinerima. Pri rezultatu 30:30 Novak je dva poena dobio napadima forhendom u bekhend Nadala – 1:0.

Sledeći gem Đoković je odigrao savršeno, a počelo je forhend vinerom već iz riterna. Forhendom iz riterna preuzeo je inicijativu i u sledećem poenu, a ubrzo je završio poen bekhend paralelom. I u sledećem poenu stajao je Novak blizu linije i napravio je novi viner forhend paralelom, da bi neverovatan gem zaokružio još jednim vinerom, ovoga puta bekhendom po dijagonali (2:0)

Naredni gem počeo je Nadalovim karakterističnim vinerom insajd-aut forhendom, ali Đokovićev bekhend u forhend rivala funkcionisao je savršeno i ubrzo je bilo 3:0.

Novak je prvu neiznuđenu grešku napravio tek u četvrtom gemu, i Nadal je držao dobru dubinu udaraca i upisao se na semafor – 3:1.

Đoković je na pravi način kombinovao strane u koje će napadati, u petom gemu ponovo je Španac osvojio dva poena, ali je gem okončan Novakovom prepoznatljivom kombinacijom drop šota i loba (4:1).

Srpski teniser igrao je vrlo agresivno i neke greške bile su logična posledica toga, pa je Nadal nešto lakše došao do sledećeg gema. Đoković je uzvratio kratkim gemom – dva asa, servis-viner i kombinacija servis i forhend za 5:2.

Španac je sledeći gem dobio lako, ali je Novak, uprkos jednoj duploj greški, nastavio odlično da servira i osvojio je prvi set za 33 minuta – 6:3.

Novak je sjajno počeo i drugi set, zahvaljujući pre svega riternu došao je do 0:30, ali je u sledećem poenu sudija pogrešno procenio Đokovićevu lopticu autom. Poen je ponovljen, osvojio ga je Nadal, a Novak je ipak došao do brejk lopte.

Spasao ju je Španac zahvaljujući sjajnom servisu, da bi potom osvojio još dva poena i poveo sa 1:0.

U sledeća tri gema igrači su na servis rutinski dolazili do gemova, a Nadal je asom nagovestio nešto slično u petom gemu. Međutim, Đoković je dva puta dobro iskontrolisao Rafine servise u telo, a posle spektakularne odbrane došao je do dve vezane brejk lopte.

Prvu je Nadal spasao servisom, ali na drugoj je Đoković bio postojaniji u razmeni sa osnovne linije i dočekao je grešku protivnika bekhend slajsom – 3:2. Iako je prvi poen narednog gema izgubio nešto ležernijim drop šotom, tona Novaka nije uticalo – dve munjevite forhend dijagonale, zatim i servis-viner za 4:2.

Rafa je sledeći gem dobio manje-više lako, a u sledećem je Đoković pogodio samo jedan od šest prvih servisa. Ipak, jedan volej iz punog istezanja, lepo izgrađni poen i dve skraćene dijagonale nadoknadile su manjak servisa za vođstvo 5:3.

U poslednjem gemu Novak je napravio novi brejk – dva izvrsna loba, vineri po paraleli sa obe strane i na kraju bekhend dijagonala za konačnih 6:3, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

361 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve